Vijf vragen aan Bas Sievers

Tijdelijke huisvesting krijgt vaste vorm

Je zal maar starter zijn in Limburg of snel behoefte aan tijdelijke huisvesting hebben. Dan is het nog niet zo gemakkelijk om snel een geschikt huis te vinden. Bas Sievers, directeur Ontwikkeling & Vastgoed bij Wonen Limburg, wil daar met de eerste 30 Heijmans ONE huizen in Weert verandering in brengen. “We hebben nú behoefte aan concepten voor tijdelijke huisvesting."

19 oktober 2015

Wat vind je van de Heijmans ONE?

Ik zag de ONE voor het eerst op de Provada beurs in Amsterdam en was aangenaam verrast. In het echt vind ik de ONE mooier dan de eerste afbeeldingen die ik voorbij zag komen. Het eerste wat me opviel, is dat je precies genoeg huis hebt voor één persoon. Met het design en de houten binnenkant is het een bijzonder fraaie verschijning. Dit huis misstaat nergens. En het is heel verfrissend voor de jonge doelgroep. Dat komt natuurlijk ook omdat het door de doelgroep zelf is bedacht. Als ik aan mijn eigen studententijd terugdenk, dan had ik maar al te graag in zo’n sfeervol huis willen wonen. Eindelijk iets anders dan het traditionele stenen stapelen.

Slideshow-4.jpg

Welke mogelijkheden zien jullie met de Heijmans ONE?

Waar in de grote steden in Nederland druk op de woningmarkt staat, hebben we in delen van Limburg te maken met krimp. Bij ons komt er een dip in de demografie. Wij moeten constant nadenken over nieuwe woonconcepten, want we kunnen niet overal zondermeer voor de eeuwigheid bijbouwen. Als voorbeeld zijn we in 2014 samen met ‘tentenbouwer’ Neptunus begonnen met een tijdelijk appartementencomplex in Panningen. Een ‘mid-stay’ accommodatie voor woonurgente doelgroepen. Ook nú hebben we weer behoefte aan huizen waar mensen voor een korte duur kunnen wonen. Aan comfortabele huizen met een goed leefklimaat die een periode van 10 tot 25 jaar meegaan.

"Eindelijk iets anders dan het traditionele stenen stapelen"

Naast de doelgroep ‘jonge eenpersoonshuishoudens’ is de ONE geschikt voor onder andere woonurgenten en statushouders. Mensen die snel voor korte tijd gehuisvest moeten worden. Ook hebben we in Limburg te maken met veel tijdelijke arbeiders. Daar zou de ONE ook een oplossing voor kunnen zijn. De ONE vind ik een minder geschikt product voor vluchtelingen, omdat de doorloopfrequentie bij deze doelgroep te hoog is.

Bas Sievers - Wonen Limburg-6.jpg

Bas Sievers van Wonen Limburg: "We moeten nadenken over nieuwe woonconcepten. De Heijmans ONE biedt veel mogelijkheden voor verschillende doelgroepen."

Waar is de meeste behoefte aan verplaatsbare huizen?

Vooral in de stedelijke omgevingen in Limburg is behoefte aan huizen voor starters. Voor een starter zijn weinig toevoegingen nodig. Denk aan meerdere slaapkamers, een eigen tuin of luxe in huis in de vorm van ruimte en comfort. Als je een starter in een volwaardig huis zet, gaat hij er bij wijze van spreken nooit meer weg. En dat terwijl we willen dat deze doelgroep binnen twee tot vijf jaar weer doorstroomt. De woning moet weer vrijkomen voor de doelgroep waar deze voor bedoeld is.

We sluiten geen locaties uit voor tijdelijke huisvesting. Wel kijken we naar locaties waar we verschillende woonconcepten op kleine schaal kunnen combineren. Bijvoorbeeld tien ONE’s en een aantal andere tijdelijke woningen op één locatie. We moeten denken in kleine aantallen, omdat we het ook over relatief kleine kernen hebben. Dus geen honderd ONE’s op één plek. Qua locatie denken we aan braakliggende grond die we zelf in portefeuille hebben of locaties van de gemeente waar komende jaren nog geen ontwikkeling gaat plaatsvinden.

Wat wordt de komende tijd de grootste uitdaging?

Het hele plaatje financieel haalbaar maken. De businesscase voor het plaatsen van de Heijmans ONE’s is nu exclusief grond. We hebben nog grond en infrastructuur nodig en dat kost geld. Al deze bijkomende kosten moeten we naar 'nul' zien te brengen. We proberen naast Heijmans de gemeente als derde partij te 'committen'. Zij kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de tijdelijke infrastructuur of grond die toch al ergens braak ligt. We denken bewust niet aan grond van commerciële ontwikkelaars, omdat we de business case dan niet rond kunnen krijgen. En wat als de tijdelijkheid voorbij is? Daar moeten we ook goed over nadenken. Daarom is de gemeente een natuurlijke derde partij. De gemeente Weert is er snel bovenop gesprongen. Het is super positief om te ervaren hoe zij willen participeren. Daar is toch wel een beetje lef voor nodig. Gezamenlijk hebben we hetzelfde doel: de eerste productielijn opstarten.

IMG_2158.jpg

De eerste Heijmans ONE's worden in het eerste kwartaal van 2016 in Weert geplaatst. Tijdens de recente Wonen Limburg Dag kon men alvast, tijdelijk, proeven van de ONE.

De ONE heeft al even voor de deur gestaan, hoe waren de reacties?

We hebben de plaatsing van de Heijmans ONE bij ons hoofdkantoor in Roermond gecombineerd met de Wonen Limburg Dag. Door deze combinatie hebben we een grote aanloop in de woning gehad. Daarnaast zijn er ook veel gemeentes en andere partijen op uitnodiging naar de ONE komen kijken. Er waren louter positieve reacties. Vooral het feit dat de ONE door een traditioneel bouwbedrijf is bedacht, werd als positief ervaren. Dat brengt me tot het idee om een oproep te doen: Beste bouwers en niet-bouwers, kijk naar de Heijmans ONE en zoek elkaar op. Durf met je ideeën aan te kloppen bij een bedrijf. Kom met nieuwe, verfrissende, woonconcepten voor tijdelijke huisvesting waar een bedrijf in durft te investeren. Dan gaan we zeker nog wat interessante concepten zien de komende tijd.