Skip to content
TU Eindhoven_5
Bewonersverhaal Pablo Gijon

Studentengeluk in Eindhoven

7 november 2024

Wat hebben de Griekse oudheid, een Spaanse student en Heijmans met elkaar van doen? Het antwoord ligt in Eindhoven. Of preciezer: het stáát er. Hoog en fier.

Maar eerst gaan we drieduizend jaar terug. Volgens de Griekse mythologie verleidt oppergod Zeus – vermomd als witte zwaan – de mooie Leda. Na het liefdesspel legt ze twee eieren, waaruit Castor en Pollux worden geboren. De broers ontwikkelen zich tot avontuurlijke helden.

Helden met de H van Heijmans? Ja, want Castor en Pollux zijn ook de namen van de twee ranke woontorens die het bouwbedrijf in augustus 2024 opleverde. Locatie: de campus van TU/e. De vijftig meter hoge torens – elk zestien bouwlagen – tellen respectievelijk 371 en 278 studentenwoningen. Aan variatie geen gebrek: er zijn studio’s voor zelfstandig wonenden, appartementen voor twee studenten en groepswoningen voor vier of zes personen.

Tegelijkertijd legde Heijmans afgelopen zomer de laatste hand aan een klein studentendorp met 86 woningen in twee lagen. Het dorpje, dat tussen Castor en Pollux ligt en Terra heet, is vooral voor groepswonen bestemd. In totaal heeft Heijmans op de campus 735 nieuwe woonplekken gerealiseerd. Opdrachtgever en verhuurder is Woonbedrijf, een eigentijdse corporatie met circa 35.000 woningen in Eindhoven en Helmond. Heijmans klaarde de klus in anderhalf jaar.

Engineering

“Mooi hè?”, glundert Pablo Gijon (22). Vanuit zijn appartement op de veertiende verdieping van Pollux kijk je tot aan de horizon, die in grensverleggend Eindhoven altijd verder ligt dan je verwacht. Pablo is derdejaars student Automotive Engineering aan de Fontys University of Applied Sciences op de TU/e-campus. Laconiek: “Ik ontwerp van alles wat wielen heeft, behalve vliegtuigen.” Tot zijn achttiende woonde hij in de Spaanse stad Salamanca. Toen kreeg zijn vader, die luchtmachtpiloot is, de kans om langere tijd uit te vliegen. “Mijn ouders verhuisden naar Eindhoven, m'n zus en ik gingen mee. Een technische studie in deze stad trok me wel aan. Het niveau is hoog. Bovendien kun je hier als student makkelijk een bijbaantje vinden. In Spanje is dat uitgesloten. Daar willen ze alleen ouderen met ervaring.”

Studio

Twee jaar woonde hij thuis, sinds augustus op de campus. Zijn studio is 24 vierkante meter groot en heeft een keuken met inductiekookplaat en wasemkap. Ook beschikt Pablo over eigen sanitair. Zijn woon- en slaapkamer heeft drie grote ramen met slimme valbescherming. Verder is het appartement uitgerust met een luchtventilatiesysteem en vloerverwarming. Huurprijs: 840 euro per maand inclusief energie- en servicekosten. Wel krijgt Pablo huurtoeslag. Aan de muur hangen vrolijke affiches. Die PSV-vlag over zijn stoel? Lachend: “Nee, ik ben geen fan. Het is een herinnering aan de wedstrijd PSV-Sevilla voor de Europa League. PSV won met 2-0.”

Community

De overkoepelende naam van het nieuwbouwproject is Haven, het Engelse woord voor toevluchtsoord, veilige plek. Geen grootspraak: “Er is volop aandacht voor sociaal welzijn en communityvorming, ook om eenzaamheid te bestrijden. Een groep van betrokken studenten, waar ik in zit, heeft daar een belangrijk stem in.” Zo hebben ze stevig meegedacht over de communicatie en de opzet en inrichting van gemeenschappelijke ruimtes – elke verdieping in Pollux heeft er een. “Maar regelmatig steek ik over naar Castor. Daar zijn grote hoekruimtes – twee verdiepingen hoog – met elk een eigen thema: film, games en muziek, maar ook tafelvoetbal en een atelier. De studenten organiseren zelf bijeenkomsten en worden hierin bijgestaan door de community builder. In de WhatsApp-groepen kun je het aanbod zien.” Andere ontmoetingsplekken op de campus zijn Hubble Community Café, dat begin 2025 ook in Haven een vestiging opent, en The Hangout, een gezamenlijke ruimte die kan worden gereserveerd voor feestjes of kooksessies.

De huiskleur van TU/e is rood. Maar groen en blauw ontbreken niet. Haven ligt aan een langgerekte boulevard met water en grenst aan een parklandschap. “Je merkt ook dat de community zorg voor de omgeving heeft. Als iemand een leeg blikje op de grond gooit, zeg je er wat van. Elkaar aanspreken is plezieriger dan cameratoezicht.”

Hotel

Of Pablo blij is met zijn woonplek? Hij begint een ode waar geen woord Spaans bij zit. “Ik ben zielsgelukkig, want het is ruim en rustig. Bovendien is het een lot uit de loterij. De woningnood in Eindhoven is heel groot. Sommige studenten wonen noodgedwongen wekenlang op een hotelkamer. Maar dat houd je financieel niet vol. Ik ken verhalen van studenten die halverwege het jaar hun studie af moesten breken.”

Volgens Pablo zijn onderwijsinstellingen niet per definitie verantwoordelijk voor studentenhuisvesting. Wel vindt hij het verstandig dat ze samenwerken met gemeente en corporaties. Ook uit eigenbelang, want de wal keert het schip: “Je begint geen studie in een stad waar de kans op woonruimte vrijwel nihil is.” Het Eindhovense convenant studentenhuisvesting 2021-2028, waar de handtekening van negen partijen onder staat, moet dan ook voor adem zorgen.

Dj Sassy

Met de lift van veertien naar nul. Beneden in de entreehal draaien drie van de zes wasmachines. De vier drogers hebben pauze. Die enorme hoekruimte links? Nog even geduld. Komende winter opent daar de mensa, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag gaan.

Op de valreep houdt Pablo nog een lofzang op Nederland. “Het was een lange weg, maar nu voel ik me hier thuis. Ik heb de tradities van hier omhelsd: van Sinterklaas tot Glow [jaarlijks lichtkunstfestival in Eindhoven – red.]. Ook treed ik regelmatig op als dj Sassy. Ja, dat is Engels voor bijdehand.” Want aan sociale lenigheid en zelfredzaamheid ontbreekt het Pablo niet. Nou ja, bijna niet: “Toen ik voor het eerst m’n kleren ging wassen, heb ik ChatGPT gevraagd hoe dat precies moest. Ik wilde m’n moeder er niet over bellen. Nu weet ik zelf hoe het moet. Leven is leren.”