Skip to content
Ontdekhal techniek Utrecht Overvecht Heijmans woningbouw 15
In Ontdekhal Utrecht Overvecht

Spelen met techniek

7 november 2022

Hoe leuk techniek is, ervaren kinderen in de Utrechtse wijk Overvecht in de Ontdekhal. Directeur Anja van den Einden blikt met Heijmans-projectmanager Hindrik de Vos terug op het bijzondere realisatieproces. Ze benadrukken het belang van laagdrempelig techniekonderwijs: “Wil je dat meer mensen voor techniek kiezen, dan moet je kinderen van jongs af aan enthousiasmeren.”

Bij binnenkomst in de grote glazen Ontdekhal, is het meteen duidelijk: hier mag je zelf aan de slag. Een green screen met camera en attributen op links, timmertafel rechts. En daarachter een grote berg oude apparaten met schroevendraaiers om ze mee uit elkaar te halen. “Kinderen die hier komen gaan spelenderwijs aan de slag met techniek in de breedste zin van het woord”, vertelt directeur Anja van den Einden.

Heijmans Ontdekhal Utrecht techniek autobaan
Heijmans-collega Hindrik de Vos met een van de kinderen bij de autobaan in de Ontdekhal TEC in Utrecht. Is de auto niet goed gemaakt, dan komt hij niet over de heuvel heen.

“Ze leren zagen, timmeren een auto en laten die vervolgens van de baan gaan. Daar ontdekken ze dat dat niet lukt als je niet de juiste maten gebruikt hebt, of het zwaartepunt niet op de goede plek zit. Het geheim is dat ze blij en trots naar huis gaan, altijd met iets dat ze zelf gemaakt hebben.”

Iets terugdoen voor de wijk

De Ontdekhal is een samenwerkingsproject tussen bedrijven uit de bouw en techniek, een aantal Utrechtse onderwijskoepels en het Technical Experience Centre (TEC) en is financieel mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de projectpartners. Heijmans raakte ruim drie jaar geleden bij het project betrokken door de werkzaamheden in Overvecht. Hindrik: “Samen met een aantal partners werken we hier aan de vernieuwing van de wijk. Zo hoorden we over dit initiatief.

We werden vooral enthousiast van het feit dat de Ontdekhal zich richt op basisschoolleerlingen, want vaak richten we onze samenwerkingen met onderwijsinstellingen op mbo of hbo. Terwijl je eigenlijk veel eerder moet beginnen als je kinderen wilt laten zien hoe leuk techniek is. Dit is onze kans om daarin te investeren en tegelijkertijd iets terug te doen voor de wijk.”

Dat de Ontdekhal aan de rand van Overvecht staat, vaak bestempeld als achterstandswijk, is dan ook geen toeval, voegt Anja toe. “Juist hier wil je kinderen laten kennismaken met techniek. Want een technische opleiding is een garantie op een goede baan en een goede toekomst.”

Ontdekhal techniek Utrecht Overvecht Heijmans woningbouw 1

Overwoekerde kas

De eerste keer dat Anja en Hindrik de ruimte binnenstapten, herinneren ze zich nog goed. “We zagen direct de potentie, maar het gras stond kniehoog en alle ramen waren overwoekerd met planten. Het was een ruimte waarvan we normaal gesproken zeggen: slopen en opnieuw opbouwen”, lacht Hindrik. Dat was geen optie, dus werden de rollen verdeeld. BAM maakte het ontwerp, woningcorporatie Portaal leverde een opzichter, Bouwmensen leverde een aantal leerling-timmermannen en Heijmans was verantwoordelijk voor het bouwmanagement en de uitvoering.

Omdat de grote glazen hal voor praktisch gebruik en temperatuurregulatie ingedeeld zou moeten worden in kleinere ruimtes, werd er gezocht naar de mogelijkheden van doos-in-doos-bouw. “Toen vond een collega op Marktplaats een oude Heijmans-directiekeet. Die haalden we hier naartoe en bouwden hem op in twee delen. Eén is nu de filmzaal, waar klassen een introductiefilm kijken, de ander is de workshopruimte”, legt Hindrik uit.

Ontdekhal techniek Utrecht Overvecht Heijmans woningbouw 2
Hindrik de Vos en Ontdekhal-directeur Anja van den Einden blikken terug op de totstandkoming van het gebouw.

Continu sparren

Ook op andere gebieden was de realisatie een puzzel. Hindrik: “We waren continu aan het sparren, want wat we bedachten pakte in de praktijk toch vaak net iets anders uit. In de uitvoering zetten de bedrijven deels hun eigen mensen in, maar we begeleidden ook leerlingen uit de bouw en techniek.” Anja stelt dat de Ontdekhal er niet zou staan zonder al die bevlogen mensen die er aan meewerkten. “De bedrijven gaven hun commitment en stuurden hier de juiste professionals naartoe, flexibel en met het hart op de juiste plek. Die waren echt goud waard.”

Als de Ontdekhal ervoor kan zorgen dat er 1 kind de techniek in gaat, ben ik al blij

Nemo

Terwijl Anja een paar meiden aanmoedigt om de snijbrander te gebruiken om een vorm uit piepschuim te snijden, vertelt ze dat het nu tijd is een plan te maken voor de komende jaren. Dat de Ontdekhal altijd een samenwerking met bedrijven blijft – die bijdragen met kennis, kunde, mensen en geld – is voor haar heel duidelijk. “De bedrijven leveren echt een meerwaarde aan dit concept en zonder hen is het bestaansrecht eigenlijk weg.

Ontdekhal techniek Utrecht Overvecht Heijmans woningbouw 20

Ik vind het groots hoe alle partners de toegevoegde waarde van de Ontdekhal zien en investeren in het oplossen van een maatschappelijke uitdaging, zonder garantie op succes. Loop je hier naar binnen, dan voel je dat het gemaakt is door mensen die erin geloven. Iemand zei laatst: het lijkt hier op het Nemo van het dagelijks leven. Een groot compliment. Hier geen flitsende technologie, wel praktische en toegankelijke techniek op maat voor een jong publiek.”

Missie geslaagd

Een andere quote die Anja zich nog goed herinnert, is die van een Heijmans-collega. “Ik belde hem bij de start van de realisatie en hij zei: ‘Anja, het lijkt hier in niets op een bouwplaats.’” Hindrik lacht als hij aan die periode terugdenkt. “Het ging niet altijd zoals je zou willen en ik was compleet uit m’n comfortzone, maar ik kreeg er wel veel energie van. Sowieso doordat het heel creatief was, maar ook omdat dit om de toekomst van kinderen gaat. Normaal voegen we woningen toe, hier voegen we echt iets toe voor de maatschappij. Als de Ontdekhal ervoor kan zorgen dat er 1 kind de techniek in gaat, ben ik al blij.”

Volgens Anja is die missie allang geslaagd. “Ik herinner me Jay, een druk joch van twaalf dat bij binnenkomst om een trampoline vroeg. Toen ik nee zei, wilde hij gelijk naar huis. Ik heb hem naar binnen geleid en halverwege de middag kwam hij naar me toe. Hij zei: ‘Mevrouw, dit was de leukste middag van mijn leven’. Lange tijd is hij iedere twee weken gekomen. Ik heb hem assistent gemaakt, hij had een eigen T-shirt en hielp andere kinderen.”