Provada 2016: Lessen van Kanaleneiland

Nooit klaar met ontdekken

Het Business & Administration College van ROC Midden Nederland ligt aan de Marco Pololaan. Een gedroomde match: leren is een ontdekkingsreis. Maar de locatie is om meer redenen welgekozen. Onderwijsmannen Henk Schotpoort en Marc Goossens doceren over de rol van onderwijs bij de ontwikkeling van Kanaleneiland. 

3 juni 2016

In het uitnodigende gebouw – licht, open, pas twee jaar oud – zijn twee van de twaalf mbo-colleges van het ROC gevestigd. Van de 1.890 studenten komen er zo’n 160 uit Kanaleneiland. De onderwijsinstelling zat al vele jaren in de wijk. Toen viel het N-woord: nieuwbouw. Maar waar? Directeur Henk Schotpoort is blij met de hernieuwde keuze voor Kanaleneiland: “Aanvankelijk was het ons plan om in Leidsche Rijn te bouwen. Maar de gemeente wilde dolgraag dat we hier zouden blijven. Voor de herontwikkeling van Kanaleneiland is onderwijs essentieel.”

IMG_2920.jpg

Marc Goossens (links) en Henk Schotpoort, respectievelijk docent en directeur van het Business & Administration College van ROC Midden Nederland.

Stranden

Het ROC wil de talenten van alle studenten ontwikkelen, zegt Schotpoort. Zijn college kiest dan ook uitdrukkelijk voor alle niveaus van het mbo-onderwijs, niet alleen voor niveau 3 en 4. “We willen nabij zijn. Natuurlijk kun je jongeren naar Amersfoort laten reizen – daar zitten we ook. Maar dat is niet handig. Je wilt niet dat ze hun buskaart kwijtraken, te laat komen of onderweg ergens stranden. Door in Kanaleneiland te blijven, verknoop je wonen, leren en werken op een vertrouwde plek. En het werkt. We hebben ook weinig incidenten. Op veiligheid scoren we rapportcijfer 8.”

Buurtverhaal-Hicran-Demir-2.png

Veilig

Volgens Marc Goossens, docent van de afdeling Bedrijfsadministratie, draagt het gebouw daaraan bij: veel zichtlijnen. “Als je niet anoniem kunt zijn, is het veilig.” Ook de kleinschaligheid versterkt de zichtbaarheid: vijf verdiepingen rond een grote vide, die elk een school-binnen-de-school zijn.

Onder openheid valt ook dat studenten van buiten Kanaleneiland zeer welkom zijn. “Een gemengde populatie heeft absoluut de voorkeur”, zegt Goossens. “Uitsluitend allochtone studenten in de klas vinden ook mijn allochtone studenten niet prettig en verstandig.” Gelukkig komen onze studenten uit alle alle windstreken. Van Texel tot Brabant.” Sowieso reikt de functie van het ROC verder dan jongeren opleiden. Schotpoort: “We zijn af en toe ook gastheer voor de buurt. Onder meer de gemeente heeft hier een infoavond over groene energie belegd.”

Buurtverhaal-Roxana-Maism-correctie.png

Waardigheid

Het ROC wil zijn studenten levensecht opleiden. “Bij voorkeur met stages in de buurt of op bedrijventerrein Papendorp – aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal”, vertelt Schotpoort. “We streven naar samenwerking met bedrijven en organisaties in de wijk. Een voorbeeld? Medicort, specialisten in fysiotherapie. Zij willen ons Arbo-zorg aanbieden; wij kunnen er secretariaatswerk en beveiliging tegenover stellen.” Geestdriftig vertelt hij over een ander project: leerwerkbedrijf Zorg & Zo in Overvecht, waarbij studenten hulp en dienstverlening aan ouderen bieden. “Dat willen we graag op Kanaleneiland overnemen. Ons ict-college kan daar een rol in spelen: ouderen wegwijs maken in de digitale wereld en hun mediawijsheid vergroten.”

Marc Goossens luistert. Het slotakkoord is voor hem. Wijze woorden: “Voor de leefbaarheid is het ook van belang dat dit een goed gebouw is. Kwaliteit doet veel. Dat raakt aan waardigheid. Als je iets van kwaliteit brengt, heeft dat een gunstige invloed op het gedrag van zowel gebruikers als voorbijgangers en omwonenden.”