Meelopen met Thomas Smits

Denken in oplossingen

Na zijn studie Bouwtechnische bedrijfskunde wilde Thomas Smits (26) één ding niet: 40 uur per week op hetzelfde kantoor zitten. Daarom is hij blij dat hij nu als BIM-regisseur aan uiteenlopende projecten en op verschillende locaties werkt.

Thomas Smits

Maandag

Mijn week begint op het hoofdkantoor, waar ik bijpraat met wat BIM-collega’s. Allemaal werken we op verschillende projecten door het hele land. Met speciale software kijken we of er fouten in het digitale Bouw Informatie Model zitten. Die leg ik dan terug bij het ontwerpteam. Zij kunnen ze vervolgens oplossen, terwijl ik verantwoordelijk blijf voor een foutloos eindresultaat.

 

 

Oplossingsgericht denken is zeker een van mijn kwaliteiten, want ik vind iedere dag problemen waarvoor oplossingen moeten komen. Gelukkig heb ik ook de overtuigingskracht om collega’s te bewegen daarin mee te denken.

In Rotterdam werk ik mee aan het project Hart van Zuid. We renoveren onder andere een deel van Ahoy en bouwen een theater en zwembad. Hier ben ik de enige BIM-regisseur. Ik heb mijn eigen taken, zoals ervoor zorgen dat we de BIM-doelstellingen halen, maar ik stuur ook procesmatig aan en krijg technische vragen van collega’s uit alle lagen van de organisatie.

Dinsdag

Vandaag help ik in Rotterdam de bouwplanning te koppelen aan het BIM-model. Zo kunnen we planningsfouten naar boven halen. Erg belangrijk, want tijdens het verbouwen gaan de evenementen in Ahoy gewoon door. Lopen we vertraging op, dan ondervindt het evenement daar hinder van met een boete tot gevolg. Goed gebruik van het model gaat dat voorkomen.

Woensdag

Naar Amsterdam, waar ik met een collega werk aan het nieuwe gerechtsgebouw in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. De BIM-modellen moeten voldoen aan de eisen van het RVB. Dat betekent dat we uiteindelijk een model moeten opleveren ‘as built’, dus identiek aan het gebouw.

 

Dat is niet alleen een eis van de klant, maar ook in ons eigen belang. Als de rechtbank af is, verzorgt Heijmans het onderhoud. Een goed model maakt dat makkelijker, want als er iets kapot gaat kun je dat aan de hand van het model heel efficiënt oplossen.

 

Donderdag

Om alles uit de modellen te kunnen halen, is het belangrijk dat alle collega’s de software begrijpen. Daarom help ik er vandaag een paar. Dat is soms lastig, want er zijn er die blijven denken: vroeger kon dit ook zonder moeilijke software. Maar als je die dan tóch weet te overtuigen, is dat heel leuk.

 

Verder ben ik vandaag bezig met de ontwikkeling van BIM, waar ik ook verantwoordelijk voor ben. Bijvoorbeeld door middel van virtual reality, waarmee je de klant kunt meenemen in een ontwerp terwijl het nog op de tekentafel ligt. Bij Ahoy hebben we VR al succesvol ingezet. Voordat de renovatie van het gebouw begon, liepen alle onderaannemers met VR-brillen op door de ruimte. Zo zagen ze wat het resultaat van de renovatie zou zijn, maar vooral: aan welke werkzaamheden hun eigen werk grensde. Met als resultaat dat ze meteen met elkaar overlegden en we zo een hele goede planning konden maken.

Vrijdag

Hoe kan de ontwerpfase nog sneller?

Om 9 uur bespreken we met alle BIM-collega’s wat er die week wel en niet goed is gegaan. We praten dan ook over bedrijfsbrede ontwikkelingen, waar moeten we op doorpakken en waar zien we verbeterpunten? Zelf vind het heel interessant om te kijken hoe ik met behulp van software de processen zo kan inrichten dat de ontwerpfase nog sneller gaat. Bijvoorbeeld door handelingen te automatiseren.

 

Als ik een script schrijf waarmee ik anderen een dag werk kan besparen, maak ik echt een verschil in de organisatie. Gelukkig krijg ik heel veel vrijheid om daar ook echt iets mee te doen. Als je maar met goede argumenten komt, is er heel veel mogelijk. Zo organiseerde ik vorig jaar een evenement om heel Heijmans kennis te laten maken met VR.

Wil je meer weten over deze baan?