Meelopen met Rudolf van de Kolk

Een koninklijke werkplek

Rudolf van de Kolk (36) kwam zeven jaar geleden terecht bij Heijmans, waar hij nu als Werkvoorbereider Elektrotechniek werkt aan het vernieuwen en uitbreiden van de elektrotechnische installaties van museum Paleis het Loo. “Vooral de uitdaging van grote projecten trok mij aan in deze baan. Ik ben van begin tot einde betrokken, werk op een bijzondere plek en mag overal binnenlopen.”

Rudolf van de Kolk

Maandag

De week begint op mijn vaste werkplek: de Heijmansvestiging in Apeldoorn. Even snel een praatje over hoe het weekend was en dan aan het werk. Meestal heb ik ’s ochtends niet veel afspraken, dan bereid ik de week voor. Als werkvoorbereider ben ik verantwoordelijk voor de planning van het project en het inkopen van het materiaal voor de elektrotechnische renovatie.

 

 

In dit stadium ben ik vooral bezig met de inkoop van onder andere energie- en noodstroomvoorzieningen, verlichting, datainstallaties, bekabeling en verdelers. Vandaag bereid ik daar een overleg over voor, dat ik later heb met de projectinkoper. Met hem bekijk ik dan tot in detail wat er nodig is, zodat ik daarna een inkoopopdracht kan maken. Vanmiddag komt de opdrachtnemer van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie langs. Met hem loop ik door het paleis om te checken of alle gegevens op de tekening kloppen.

 

Dinsdag

Een keer in de twee weken heb ik op dinsdag mijn papadag. Dan neem ik echt de tijd voor mijn zoontjes om iets leuks te doen: samen een ijsje eten in de stad, naar de speeltuin of een ritje maken met de trein. Ook gaan we vaak kijken bij de bouw van ons nieuwe huis. Laatst mocht ik bij mijn zoon in groep 3 kijken. Echt leuk om te zien wat hij nou eigenlijk doet op school. Dat zou ik niet willen missen.

 

 

En als er een keer thuis iets is, kan ik thuis werken. Vooral bij mijn oudere collega’s in de bouw merk ik dat ze daar niet aan gewend zijn. Maar ik ben blij dat het kan.

Woensdag

Woensdag is de vaste dag voor werkoverleg op de bouw, dus ik ben de hele dag op locatie Paleis het Loo, waar ik ook een eigen werkplek heb. Als ik in de keet werk, kan ik live de bouw inkijken. Dat maakt mijn werk gemakkelijker: ik kan ter plekke met de uitvoerder bespreken hoe we iets het beste kunnen aanpakken.

 

Overleggen is een groot deel van mijn werk. Op de bouwlocatie doe ik dat met de hoofduitvoerder, nevenaannemers en monteurs, op kantoor met ontwerpers en calculatoren. Omdat we integraal werken, overleg ik behalve met collega’s uit de elektrotechniek ook met bouwkundigen en werktuigbouwkundigen.

De samenwerking met zoveel verschillende mensen maakt mijn werk erg leuk. In de gesprekken die ik heb, merk ik dat een ontwerper anders denkt dan een uitvoerder of een projectleider. Aan mij de taak om daar bruggen tussen te bouwen. Dat vind ik misschien wel het leukste van mijn werk: verbinden.”

 

Donderdag

Nadat ik mijn kinderen naar school en het kinderdagverblijf gebracht heb, ga ik naar het projectteamoverleg, dat ik samen met de projectleider heb voorbereid. Alle collega’s van Heijmans die betrokken zijn bij dit project, zijn daarbij aanwezig. We nemen de status door en bekijken de volgende stappen. In deze baan moet je goed overzicht kunnen houden en met verschillende mensen op verschillende niveaus praten.

 

"In deze baan moet je goed overzicht kunnen houden"

Met een ontwerper spreek je over details, met een projectleider over grote lijnen: in de bouw moet je heel concreet vertellen hoe iets gemaakt moet worden. En dan moet je ook nog een vertaling kunnen maken naar de opdrachtgever, als je hem uitlegt hoe het project ervoor staat. Aansluitend aan het overleg neem ik de laatste tekeningen door met de engineer. We checken of de laatste gegevens zijn verwerkt, zodat de kastenbouwer aan de slag kan met de productie van de verdeelkasten.

Vrijdag

De opdrachtgever gaf een aantal wijzigingen door, vandaag bekijk ik of die haalbaar zijn in de tijd en wat dat financieel betekent. Die calculaties maak ik soms zelf, maar nu stuur ik het door naar een calculator. Als die calculatie terugkomt, overleg ik het met de projectleider, die verantwoordelijk is voor de kostenbewaking. Via Skype spreek ik de BIM-coördinator, die in Rosmalen werkt. We nemen het BIM-model door, zodat ik de juiste lengte van het kabelgoottracé kan verwerken.

 

 

’s Middags ga ik nog even langs bij de pilotruimte op de bouw, waar we momenteel een voorbeeldinstallatie maken om te zien hoe we het straks in het paleis aanpakken. Dan kan ik meteen wat vragen van de uitvoerder beantwoorden. Vanavond ga ik met wat collega’s barbecueën op de Green Egg bij onze hoofduitvoerder thuis. Gezellig wat eten en drinken als afsluiting van de werkweek.

Wil je meer weten over deze baan?