Meelopen met Rick Meijer

Heerlijk om buiten te zijn

Rick Meijer (36) is een echte ‘stapelaar’. Via de LTS, MTS, HTS en de TU/e begon hij in 2007 bij Heijmans als trainee. Nu is hij hoofduitvoerder bij de afdeling Systeemintegratie en Techniek op het integrale project IXAS in Amsterdam.

Rick Meijer

Maandag

De afwisseling maakt het werk gaaf

De week begint meestal in de keet. Lekker een bakkie doen met de mannen, terwijl we de dag doorspreken. Dit doe ik bewust niet op ons kantoor. Ons werkgebied is enorm uitgestrekt: de jongens werken in, op en rondom een drie kilometer lange tunnel. 

 

Vanaf sommige plekken op het bouwterrein ben je meer dan een half uur bezig om ons kantoor te bereiken. En ik vind het heerlijk om even buiten te zijn. Als hoofduitvoerder zit je namelijk vooral op een bureaustoel naar een scherm te turen.

 

In de eerste twee jaar heb ik bij verschillende Heijmans-onderdelen een kijkje in de keuken gehad. Dat is het voordeel als je als trainee begint. Echt gaaf en leerzaam. In de eerste maanden had ik het ontzettend moeilijk met al dat bouwjargon. Ik had geen idee wat een kunstwerk of een poer was.

Dinsdag

Veel overleg hier op kantoor. Klinkt saai, is het niet. Je eigen kunstje doen is gemakkelijk, maar allemaal tegelijk soepel samenwerken vergt meer inspanning. Daarom wil ik precies weten waar iedereen mee bezig is en hoe we gezamenlijk tot het beste resultaat komen. 

 

 

Het zijn vaak meetings met collega’s van wegen- en betonbouw. De inhoud daarvan verschilt per week, maar meestal bespreken we de planning en risico’s.

Vandaag kijken we met de werkvoorbereiding of de ingetekende plekken voor de cameramasten nog kloppen. Is er wel genoeg ruimte voor de kabels, liggen het asfalt en de geleiderail niet in de weg? Op grote projecten moet je nogal flexibel zijn. De plannen veranderen dagelijks. Maar deze afwisseling maakt het werk interessant.

Woensdag

Ik start mijn dag op kantoor samen met de collega’s van Tunneltechnische Installaties (TTI). Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor alle camera- en speakersystemen in de tunnelmond. Omdat wij voor hun buiten de tunnel alle kabels leggen, moeten we wekelijks afstemmen wie waar mee bezig is.

 

 

Hoewel ons pand naast de McDonalds staat, lunchen we op kantoor. Na het eten staat er een integraal bouwoverleg met alle hoofduitvoerders en enkele bouwplaatsmanagers op de planning. Ik moet vandaag ook nog een stapel keuringsformulieren checken. Elk systeem of onderdeel dat naar behoren werkt, krijgt een vinkje.

Als ik dan nog tijd over heb, maak ik een rondje over de bouwplaats. Even een frisse neus halen. Dan check ik waar iedereen mee bezig is, of alles goed gaat en of mensen hulp nodig hebben. Als hoofduitvoerder kan je deze moment zelf inplannen.

Donderdag

Het geeft een kick om defecten snel en goed op te lossen

Vandaag ligt de praktijk wederom het ontwerp dwars. Op een plek waar we een lichtmast willen plaatsen, ligt een duiker in de weg. Dit is een betonnen constructie waardoor water onder de snelweg stroomt. De snelste en praktische oplossing voldoet niet aan de strenge eisen van vandaag.

 

Vroeger kwam je hier mee weg, maar tegenwoordig zijn de eisen strenger en moeten we alles keuren voor oplevering.

Vrijdag

Ik heb vanmiddag eerst een meeting met de werkvoorbereiders gepland. Samen met deze groep bepalen we of die lichtmast persé op die plek moet staan of niet. Zo niet, dan laat ik hem naast de duiker plaatsen. Maar dan moet ik wel rekening houden met de lengte van de kabels. Zo ja, dan zetten we hem op de duiker. Eén ding is zeker: de oplossing moet altijd aan de eisen en richtlijnen voldoen.

 

 

Vanochtend liep er iemand binnen met de vraag of er stroomproblemen waren op knooppunt Holendrecht. Op dat moment wist ik van niks. Niet veel later stapt er een uitvoerder van grond-, weg- en waterbouw mijn kamer in, met de mededeling dat ze een kabeltje hebben geraakt. Dat bleek geen klein kabeltje, maar een serieuze dikke elektriciteitskabel. Ik heb al een plan gemaakt en ga zo buiten de monteurs aan het werk zetten om de kabel te repareren. Het liefst wil je natuurlijk zo min mogelijk storingen tijdens een project, maar het geeft wel een kick om een defect snel en goed op te lossen.

 

Als uitvoerder maak je redelijk veel uren. Dat vindt het thuisfront soms lastig. Helaas kan ik niet zomaar vrij nemen, de jongens zijn echt afhankelijk van mij. We hebben drie jonge kids, die ik nooit naar school kan brengen. Dat vind ik weleens jammer. Mijn vrouw werkt ook, dan zorgt een gastouder voor de kinderen. Straks als ze allemaal naar school gaan, ga ik proberen om ze ook een dag in de week weg te brengen.

 

Wil je meer weten over deze baan?