Meelopen met Marvin Petrona

Veiligheid als passie

GO-coach Marvin Petrona (38) heeft een scherp oog voor veiligheid. Niet alleen in zijn functie als technisch specialist bij het team Energievoorziening, maar ook als lid van de vrijwillige brandweer. Een gouden combinatie, blijkt tijdens zijn werkweek.

Marvin Petrona

Maandag

 

Stipt om zeven uur ben ik op mijn werk, ongeacht waar dat is in Nederland. Als technisch specialist bij de afdeling Energievoorziening binnen Heijmans ben ik verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van elektrische hoogspanningsinstallaties.

Mijn werkterrein is breed, van technische werkvoorbereiding tot uitvoerder. Ook sta ik als een manusje-van-alles wel eens in de sleuf kabels te controleren. Dit maakt het voor mij zo’n superleuke functie!

 

Typisch Heijmans is dat je zoveel kanten op kunt, vanwege de grote diversiteit aan disciplines.

Vandaag plaatsen we op vliegbasis Gilze-Rijen een groot trafostation. Ik zorg voor de inbedrijfstelling: meet kabels door, stel beveiliging in, zet spanning op de installatie, controleer de werking en zorg voor een soepele oplevering.

 

 

Tijdens het project overleg ik regelmatig met de hoofduitvoerder in onze mobiele schaftkeet. Aan de hand van werktekeningen controleren we het graaftracé voor de elektriciteitskabels.

Dinsdag

 

Vandaag voor DSM richting Delft. In hun fabriek beheren we de transformatoren en schakelinrichtingen. Ook lossen we storingen op. Momenteel bouwen we oude elektrische installaties om naar nieuwe. Daarbij komt mijn tweede functie als GO-coach goed van pas. 

Ik bemiddel vooral tussen medewerker en leidinggevende over veiligheid. Niet alleen kijk ik naar veilige werkomstandigheden, maar ik spreek ook met collega’s over onveilige situaties en risicovolle werktaken. Zie ik zaken die risico’s met zich meebrengen, dan kaart ik die aan.

 

Vanavond start mijn vaste shift bij de vrijwillige brandweer in mijn woonplaats Vessem. Mijn grote passie! Vanwege mijn werk bij Heijmans ben ik voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in het weekend inzetbaar.

Woensdag

Vanwege corona werk ik vandaag thuis. Altijd gezellig met mijn vrouw Robin en onze Engelse bulldog Lola.

Via Teams overleg ik met mijn collega’s van Energievoorziening, een kleine hechte club specialisten binnen de bedrijfsstroom Infra.

 

Daarna maak ik de planning en gedetailleerde schakelplannen voor de hoogspanningsnetten. Een secuur werkje. Je moet precies weten wat je doet: niet zomaar bepaalde circuits uitschakelen waardoor een cascade van problemen ontstaat.

Na het avondeten volg ik de opleiding tot bevelvoerder bij de vrijwillige brandweer, vandaar de lappen rode stof op mijn schouders. Als bevelvoerder voer je het commando, bepaal je de aanpak van het incident en waak je over de veiligheid van de manschappen.

Donderdag

 

Terug op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Tijdens een noodlanding haakt de nieuwe F35-straaljager aan een staalkabel die over de startbaan is getrokken. Hiervoor is een vliegtuig-afreminstallatie nodig. Heijmans bouwt twee betonnen gebouwen met een elektrisch remsysteem.

Het huidige trafostation kan het benodigde vermogen echter niet leveren. Vandaar de installatie van een nieuw elektrisch station met een grote transformator en hoogspanningsverdeler.

 

"Ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan community safety"

Deze avond oefen ik met het Eindhovens brandweerkorps waar ik óók vrijwilliger ben. Ik vind het fijn om een bijdrage te leveren aan community safety, de veiligheid binnen de maatschappij. Bij de brandweer zijn we continu bezig met veiligheid. 
Bij grote incidenten ondersteunen we collega’s in Eindhoven met onder andere brandstof voor blusvoertuigen, extra materialen en eten en drinken.

 

Creatief denken en zoeken naar oplossingen is een automatisme, want geen enkel incident is hetzelfde.

Deze denkwijze trek ik door in mijn werk als GO-coach bij Heijmans. Ik denk steeds enkele stappen vooruit: komt de veiligheid door bepaalde beslissingen straks in het geding?

Vrijdag

 

Op werkbezoek bij de Heineken-brouwerij in Den Bosch. Behalve beheer van transformatoren en schakelinrichtingen, regelen we hier ook het elektriciteitsnet.

Als de klant wil uitbreiden met meer vermogen, onderzoeken we de mogelijkheden en geven we advies. Mijn bezoek aan de brouwerij is strak gepland omdat dit in hun productie moet passen.

 

Naast onze normale diensten lopen we bij Heineken ook een visuele inspectieronde. Zo beoordelen we de status van alle componenten op onder andere kabelverkleuringen, gekke geluiden en vervuiling.

Straks het weekend in. Ben benieuwd of ik nog als brandweerman nodig ben?

Wil je meer weten over deze baan?