Meelopen met Manon Krijnsen

Veiligheid boven alles

Na haar studie Communicatiewetenschappen, werkte Manon Krijnsen een aantal jaar op verschillende communicatieafdelingen. De bouw trok en zo belandde ze bij Heijmans. Hier gaat ze als coördinator van veiligheidsprogramma GO! verder waar haar scriptie over het communiceren van veiligheidsregels ophield. 

Manon Krijnsen

 

Maandag

De week begint in Rosmalen, waar ik een workshop geef aan nieuwe medewerkers. In een half uur geef ik ze informatie over het veiligheidsprogramma binnen Heijmans en ik leg ze stellingen voor. Daarmee wil ik collega’s na laten denken over wat ze zelf kunnen doen aan veiligheid, of ze nou op de bouwplaats staan of ontwerper zijn.

 

Vanuit mijn communicatierol denk ik mee over hoe goede ideeën ook in andere groepen kunnen landen. Verder zit m’n dag vol met overleg over veiligheid. Dat onderwerp staat bij Heijmans hoog op de agenda, vandaar dat in 2013 het veiligheidsprogramma GO! is ontwikkeld, dat ik nu samen met collega Astrid coördineer. In die functie ben ik aanwezig bij de overleggen van verschillende werkgroepen.

 

Dinsdag

Om kwart over 7 begin ik mijn wekelijkse werkdag in Amstelveen, waar ik onderdeel ben van het veiligheidsteam van Zuidasdok. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog moet wennen aan de bouwtijden. In mijn vorige baan begon je pas om 9 uur, hier hoor ik ‘goedemiddag’ als ik om half 8 binnenkom. Maar het voordeel is dat ik zo vroeg nooit in de file sta.

 

 

Het project in Amstelveen zit nog in een beginfase, daar ben ik bezig met het opzetten van de veiligheids-communicatie. Vandaag buig ik me onder andere over de vragen: Hoe maken we medewerkers op dit project bewust van hun invloed op veiligheid? Hoe motiveren we ze tot proactief veiligheidsgedrag? Welke middelen hebben we nodig en hoe betrekken we iedereen hierbij? 

Daarnaast heb ik met het veiligheidsteam overleg over hoe we de GO! App gaan uitrollen op dit project. Dat is een app om onveilige situaties mee te melden. Zodat ze opgelost kunnen worden én we op basis van data die gevaarlijke situaties in de toekomst voorkomen.

Woensdag

Meertaligheid mag geen probleem vormen wat de veiligheid betreft!

Vanmiddag is er een GO! Coach café, een meeting met alle GO! Coaches. Dat zijn onze collega’s die naast hun normale functie een extra rol hebben als veiligheidsambassadeur. Zij adviseren collega’s en bemiddelen als er een conflict is over veiligheid. Vanmiddag bespreken we waar ze tegenaanlopen en met welke thema’s we meer moeten doen.

 

Vandaag blijkt dat meertaligheid op de bouwplaats een probleem is. Daar gaan we mee aan de slag. Maar eerst vanavond met een vriendin naar de sportschool, waar een circuittraining voor ons klaarstaat!

Donderdag app-dag

Eén dag in mijn werkweek is geblokt voor het verbeteren van de werkplekinspectie-app. Daarin staan vragen die uitvoerders en leidinggevenden gebruiken als ze een werkplekinspectie doen. Om daar zoveel mogelijk uit te halen, kijken we nu of de vragen echt bruikbare antwoorden opleveren.

 

 

En naar aanleiding van feedback van de gebruikers bekijken we wat zij anders zouden willen. Vandaag ben ik de hele dag met twee collega’s bezig om verbetervoorstellen te inventariseren en te prioriteren, zodat we volgend maand de techniek kunnen aanpassen. Ondertussen schrijf ik het communicatieplan om de preventieve werking van de WPI-app beter over te brengen naar de organisatie.

Vrijdag

Vandaag ga ik naar de concurrent. Om samen te werken, want eens in de twee maanden heb ik overleg met andere communicatiespecialisten uit de branche over communicatie van gezamenlijke veiligheidsinitiatieven. Het eerste succes dat is geboekt, is de generieke poortinstructie: één veiligheidsinstructiefilm en toets die een jaar lang geldig is op alle bouwplaatsen, zodat een onderaannemer dat niet voor iedere bouwplaats opnieuw hoeft te doen.

 

Ik vind het gaaf om te zien hoe we elkaar in zo’n samenwerking kunnen versterken. Zowel de branche als Heijmans is de afgelopen jaren echt veel veiliger geworden. Nu is de uitdaging om zo aan de knoppen te draaien dat het nóg veiliger wordt. Ik ben er trots op hoe er bij Heijmans in veiligheid geïnvesteerd wordt en draag er graag aan bij iedereen aan het einde van de dag weer veilig naar huis te laten gaan. Daarover gesproken, vanavond ben ik thuis en drink ik een wijntje met m’n vriend. Ook thuis is werk aan de winkel, we moeten nu echt eens beginnen met het plannen van onze bruiloft.”

 

Wil je meer weten over deze baan?