Meelopen met Lieselot Boon van Ostade

Digitaal puzzelen

Bijna elk bouwwerk heeft tegenwoordig een digitaal broertje: een 3D-model in de computer, compleet met alle (omgevings)informatie. Adviseur digitaal bouwen Lieselot Boon van Ostade verzamelt die informatie én brengt haar collega’s bij Infra de nodige kennis bij.

Lieselot Boon van Ostade

Maandag

 

“Digitaal bouwen is voor de bouwsector een manier om te verslimmen: als je het project digitaal uitwerkt in een 3D-model, inclusief alle relevante informatie, kom je tijdens de uitvoering niet voor verrassingen te staan. Binnen de projectteams ben ik degene die deze informatie verzamelt en vastlegt.

Het leukste van deze rol is dat ik mensen samenbreng. De informatie die ik verzamel, komt bij verschillende disciplines vandaan, bijvoorbeeld uitvoering en omgevingsmanagement, maar ook bij opdrachtgevers. Ik zorg dat informatie in verschillende systemen aan elkaar wordt gekoppeld en zo voor iedereen vindbaar en beschikbaar is."

 

“Op maandag werk ik aan mijn project ‘Kennis op orde’. Omdat meer collega’s binnen Infra kennis van digitaal bouwen moeten hebben, kijk ik nu hoe ver afdelingen zijn en overleg ik met de managers wat het niveau zou moeten zijn. Ik train ook afdelingsmanagers. Daarbij doen ze altijd een digitale speurtocht door een 3D-model. Een leuke manier om te leren hoe zo’n model in elkaar zit en welke informatie je eruit kunt halen."

 

Dinsdag

“Op dinsdag werk ik vanuit onze bouwkeet in Vuren, waar Heijmans bezig is met de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg. In het projectteam ben ik de informatiemanager. Ik zorg dat we alle relevante informatie verzamelen en dat we die zo handig mogelijk vastleggen in verschillende systemen zoals BIM en GIS: Bouw Informatie Model en Geografisch Informatie Systeem."

 

"Ik adviseer en faciliteer zodat collega's de digitale puzzel kunnen leggen"

"Denk aan informatie over de omgeving, zoals de locaties van kabels en leidingen. Maar ook eisen aan de constructie. Ik adviseer en faciliteer zodat mijn collega’s de digitale puzzel kunnen leggen.

Het project Gorinchem-Waardenburg is extra interessant omdat we nauw samenwerken met de opdrachtgever, het waterschap Rivierenland.”

 

Woensdag

“Deze ochtend heb ik vrij genomen om les te geven aan een extern opleidingsinstituut. Mijn studenten zijn uitvoerders of werkvoorbereiders en ik praat ze bij over BIM. Lesgeven doe ik in mijn eigen tijd, maar ik promoot Heijmans natuurlijk wel een beetje. Ik sta daar als expert uit het werkveld.

Soms geef ik ook namens Heijmans een presentatie bij een ander bedrijf of op een bijeenkomst. Het is leuk om op die manier mijn kennis over digitaal bouwen te delen en ik krijg daar alle ruimte voor.”

 

“Naar Nijkerk. Collega’s die daar werken aan de inschrijving op een tender, willen weten hoe ze digitaal bouwen zo in het verhaal kunnen opnemen dat ze de kans vergroten om de aanbesteding te winnen.
Die flexibiliteit bij Heijmans is prettig. Als mijn collega’s me nodig hebben rijd ik gewoon naar ze toe om te helpen.”

Donderdag

"Vandaag werk ik weer aan de dijk. Door de verschillende locaties van de projecten ben ik veel onderweg, maar ik zorg wel dat ik in principe maar op één plek per dag hoef te zijn.

Toen ik bij Heijmans kwam, wist ik nog niet precies wat ik wilde. Omdat ik Geodesie/Geo-informatie aan de Hogeschool Utrecht studeerde, liep ik stage bij die Heijmans-afdeling. Na mijn afstuderen solliciteerde ik bij de BIM-club. In mijn huidige functie komt alles samen: in 't ene project ben ik BIM-coördinator, in 't andere GIS-specialist en soms allebei. En nu weet ik: dat is precies wat ik wil.”

 

Vrijdag

“Op vrijdag zit ik met het hele team Digitaal bouwen op het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen om te sparren, kennis te delen, ideeën op te doen, ervaringen uit te wisselen. Soms volgen we een training met z'n allen. Die dagen zijn belangrijk om even uit onze projecten te stappen en aan onze kennis te werken.”

 

“Het leukste van mijn werk is dat ik van verschillende disciplines binnen Infra iets meekrijg. Ik weet zelf niet hoe je een brug moet ontwerpen, maar ik kan wel in alle keukens kijken.
Ik heb er plezier in om allerlei mensen samen te brengen en dan gezamenlijk iets moois neer te zetten. Dat ik daarnaast ook nog collega’s en anderen mag opleiden, en kan bijdragen aan de digitalisering van Heijmans, maakt mijn baan extra leuk.”

 

Wil je meer weten over deze baan?