Meelopen met Lex de Warle

Werken tussen de vliegtuigen

Via een kennis komt Lex de Warle (26) zes jaar geleden als stagiaire bij Heijmans terecht. Lex studeerde bouwkunde met als specialisatie uitvoeringstechnologie aan de Hogeschool van Amsterdam HTS. Nu werkt hij als projectcoördinator op Schiphol aan de informatiemanagementstrategie. “Ik laat alle systemen met elkaar praten, maak data leesbaar en zorg ervoor dat opdrachtgever Schiphol op tijd inzicht in de gegevens krijgt.”

Lex de Warle

Maandag

 

Met een bak koffie voor mijn neus start ik de dag met het beantwoorden van de belangrijkste e-mails. Daarna neem ik de week door met ons team hier op Schiphol en bel ik de collega’s in Rosmalen. Ik bewaak het informatiemanagement-project en zorg er onder andere voor dat de mensen op Schiphol en in Rosmalen dingen bedenken die praktisch uitvoerbaar zijn.

Sinds kort stuur ik drie mensen aan. We nemen elke maandag de week door. Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden? Hoe gaat het met ze op persoonlijk vlak? 

 

Het is mijn eerste rol als manager en dat is wennen. Ik ben vrij jong en een paar maanden geleden deed ik hetzelfde werk als het team dat ik nu aanstuur. Maar je hoort mij niet klagen. Het is leuk om je kennis over te dragen aan anderen.

 

Dinsdag

Het reed vandaag lekker door: vijftig minuten van deur tot deur. Van Amersfoort naar Schiphol. Ik begin meestal niet voor acht uur. Een veelgehoorde grap is dat ik altijd pas ’s middags begin. De meeste collega’s starten om zeven uur. Is een generatie-dingetje denk ik.

 

"Het is leuk om je kennis over te dragen aan anderen"

Ach, ik werk meestal weer langer door. Mijn vriendin vindt zelfs dat ik vaak te laat thuiskom. Ik stap vrijwel nooit voor zes uur in de auto. Het wordt eerder zeven en een enkele keer zelfs acht uur. Hard werken is leuk, maar soms wel een valkuil. Ik vind nee zeggen lastig.

Vanavond ga ik sporten in de gym. Mijn vriendin is een fanatieke sporter en vindt dat we eens in de zoveel tijd samen moeten trainen.

Woensdag

Deze woensdag staat een afspraak gepland met onze opdrachtgever Schiphol. Het zijn vaak meetings van ongeveer anderhalf uur waar we processen en de status van IT-ontwikkelingen bespreken. Ik draag vooral een steentje bij op het gebied van procesmanagement.

 

Vanuit het nieuwe contract zijn we in de tenderfase al begonnen met het in kaart brengen van alle systemen en bestaande data. Vanaf september vorig jaar zijn we begonnen met het concretiseren hiervan. Vandaag ga ik hier weer verder mee.

Heijmans gaat in opdracht van Schiphol voor maximaal negen jaar de bestaande infrastructuur van de percelen Start- en landingsterreinen en Terminal 1 & 2 onderhouden en (ver)bouwen.

 

Donderdag

Vandaag ga ik ook verder met het optimaliseren van het systeem waarmee we het onderhoud aan de start- en landingsbanen nog beter kunnen voorspellen. We noemen dit predictive maintenance. Het doel van dit traject is dat we onderhoud voorspelbaarder willen maken met het verzamelen van data, zoals vervoersbewegingen van vliegtuigen.

 

"Vorig jaar landde de Boeing van de band Iron Maiden hier"

Het is fantastisch om op Schiphol en tussen de vliegtuigen te werken. Er is steeds weer wat nieuws te zien. Zo werkte ik ooit aan een van de baaien, zeg maar een parkeerplaats voor vliegtuigen. Ik zat in de keet en ineens werd alles donker. Bleek een Airbus A380 te zijn die vlak naast onze keet stond. En vorig jaar landde de Boeing van de band Iron Maiden hier. Ja, dat is wel tof.

 

Vrijdag

Een spannende dag. Ik geef mijn eerste training. Ik ga collega’s leren hoe ze met het informatiemanagementsysteem moeten werken. Hierin staan onder andere ruim werkorders en meldingen van onveilige situaties in opgeslagen. Het lijkt aan de achterkant op een uitgebreide versie van Excel. Ik heb het systeem zo gebouwd dat iedereen gemakkelijk via een tablet werkorders kan inzien.

Vanmiddag gaan we beneden in de kantine een vette hap halen. We noemen het daarom ook wel frikandellen-vrijdag.

 

Eigenlijk is de benaming alweer achterhaald. We bestellen steeds vaker een bruin broodje gezond of een salade. De rest van de week nemen de meesten van ons hun lunch mee van huis.

Vanavond ga ik gezellig wat eten met vrienden. En in het weekend staat er een voetbalwedstrijd op het programma. Lekker opladen voor een nieuwe werkweek.

Wil je meer weten over deze baan?