Meelopen met Gertjan van der Meij

Doorgroeien in alle vrijheid

Gertjan van der Meij (31) begon na zijn studie MTS Elektrotechniek als monteur bij Heijmans. Hij groeide door en na een interne opleiding is hij nu calculator bij Heijmans Leiden.

Gertjan van der Meij

Maandag

Nu ben ik druk met het Douanelab: een plek waar de Douane verdachte stoffen test. Gecompliceerde opdracht, want we zijn verantwoordelijk voor ontwerp én uitvoering. Ik heb me ingelezen in de stukken om helder te krijgen waar het ontwerp aan moet voldoen. Dat moet grondig gebeuren, want soms zijn er wel vijf verschillende documenten waarin informatie staat over één installatie. Vandaag spreek ik met de ontwerper de eisen door. Als het ontwerp af is, begint het calculeerwerk. Zover is het nu nog niet, vanmiddag ben ik vrij en haal ik mijn dochter van school. Ik heb de vrijheid om mijn uren flexibel in te delen.

 

Dinsdag

Overleg met een collega van werktuigbouwkunde over het Douanelab. De tekeningen van de bestaande situatie blijken niet up-to-date. Dus weten we niet zeker of de hoofdverdeelinrichting voldoende capaciteit heeft.

 

Als dat niet zo is zullen we misschien de aanpassingen moeten doen aan de hoofdverdeelinrichting.

Uitdagingen als deze kom ik vaak tegen, zoals dat er in een bestek zaken staan die niet kunnen of heel onduidelijk zijn. Het is mijn taak om die te signaleren, ze voor te leggen aan de leidinggevende en oplossingen te bedenken. En snel. Maar het is belangrijk om niet in de stress te schieten en alles goed uit te zoeken. Want als we het in een later stadium moet oplossen, kost het waarschijnlijk veel geld.

Woensdag

Vandaag begin ik iets later, want ik breng eerst mijn dochter naar school. Daarna vraag ik offertes aan voor het Douanelab. Zijn die binnen, dan calculeer ik wat het project gaat kosten. Altijd samen met een manager. We bespreken dan onder andere de kansen en risico’s, voor welke marge we gaan en onder welke voorwaarden we inschrijven.

 

 

Een van de leukste dingen aan mijn werk, is de vrijheid die ik heb om het in te delen zoals ik wil. Vandaag zit ik veel achter m’n computer, maar dat is echt niet iedere dag zo. Hoe groter het project, hoe meer overleg. Met de manager, projectdirecteur, projectleiders, leveranciers en monteurs. Dat zoek ik ook zelf op, want binnen Heijmans is zoveel ervaring dat er altijd wel iemand ergens verstand van heeft. Mijn werk wordt alleen maar gemakkelijker als ik gebruik maak van die kennis. Bij Heijmans heerst gelukkig een open werkcultuur met korte lijnen.

Donderdag

We vullen elkaar aan vanuit onze eigen expertise

Een klein project dat tussendoor kan: de beveiliging van een detentiecentrum aanpassen. Er moeten deuren worden vervangen en nieuwe elektrische sloten komen. De aangevraagde offertes zijn inmiddels terug, vandaag overleg ik daarover met de collega die gespecialiseerd is in gevangenissen. Hij kent de klant en locatie goed, dus wil ik weten waar hij nog risico’s ziet en wat er eventueel nog mist in de calculatie. 

Vrijdag

Toen ik in Leiden begon, was ik de enige calculator, inmiddels zijn we met een team van acht. Als afdeling groeien we en daarin probeer ik ook het voortouw te nemen. Door nieuwe ideeën in de groep te gooien en zo vooruit te komen. Daarin is verantwoordelijkheid nemen en vertrouwen uitstralen erg belangrijk. 

 

 

Als ik in een overleg niet zelfverzekerd overkom, krijg ik veel vragen. Logisch, want de calculatie is het fundament onder een project. Als die niet goed is, dan wordt het hele project niets.

Elke vrijdag bakken we tussen de middag met een aantal collega’s zelf patat, een goede traditie. En heel gezellig natuurlijk. Vanavond ga ik toch weer fitnessen, dus van dat patatje ga ik zeker genieten.’

Wil je meer weten over deze baan?