Meelopen met Fréderique Haanraadts

Met de voeten in de klei

Na haar opleiding Facility Management kwam Fréderique Haanraadts (26) erachter dat ze op projecten búiten wilde werken. Ze speurde internet af en reageerde op een Heijmans-vacature voor uitvoerder bij Kabels- en Leidingen. Als trainee krijgt ze nu 1,5 jaar de ruimte om te ontdekken of dat echt iets voor haar is. “Ik stapte erin met het idee: ik heb niet de kennis, maar wel de competenties om dit te kunnen.”

Fréderique Haanraadts

Maandag

Een half jaar geleden startte ik met dit traineeship. Sindsdien werk ik op een projectlocatie in Amsterdam Westpoort. De eerste twee maanden liep ik gewoon mee en stelde ik vooral veel vragen. Daarna ging ik zelf – onder begeleiding van de hoofduitvoerder - aan de slag. Hoe mijn week eruitziet, hangt af van de lopende projecten. 

 

 

Op aanvraag van netbeheerder Liander werken we aan het energienet: we breiden het uit, maken nieuwe aansluitingen en ontmazen het net. Het zijn allemaal kleinere projecten die tussen een dag en vier weken duren, dus ik werk aan meerdere projecten tegelijk. 

Elke ochtend probeer ik om kwart voor 7 op een projectlocatie te zijn. Op die manier kan ik problemen op tijd tackelen. Ga je pas in de middag, dan loopt het werk zo een dag achter. Rond half 10 zorg ik er bij het magazijn voor dat de ontvangst van goederen goed verloopt. Samen met de medewerkers van het magazijn loop ik de projecten door en check of het juiste materiaal is binnengekomen.

Dinsdag

Mijn dag begint op de Keizersgracht, waar Heijmans een kabel legt en een nieuwe aansluiting maakt voor een hotel. Op een bouwplaats ben ik altijd aan het controleren en faciliteren. Ik informeer bij de verkeersregelaar of er nog eigenwijze mensen zijn, vraag aan de kabelleggers hoe het werk gaat en of ze nog iets nodig hebben.

 

 

Intussen let ik op of er veilig gewerkt wordt en of afzettingen goed staan.Vandaag komt er een omwonende naar me toe. Hij is niet geïnformeerd door Liander en wist niet dat zijn elektriciteit afgesloten zou worden.

Dus leg ik de situatie rustig uit en vertel dat het over een uurtje weer geregeld is. Het is in deze functie belangrijk om benaderbaar te zijn, zowel voor omwonenden, samenwerkingspartijen als collega’s. Ik merk dat dat enorm gewaardeerd wordt.

Woensdag

Als ik niet op een project ben, zit ik op mijn vaste werkplek achter mijn computer. Ik houd me dan bezig met het voorbereiden van projecten, tekeningen controleren, logboeken bijwerken, planningen checken, het bestellen van materialen en nagaan of alle stakeholders overal van op de hoogte zijn. 

 

Omdat ik veel contact heb met allerlei partijen, bel ik ook veel. Niet alleen met collega’s, maar bijvoorbeeld ook met de mensen van Liander die de plannen en tekeningen maken.

De gemeente houd ik op de hoogte van de status van projectlocaties: welke straat openligt en welke weer dicht is, zodat de stratenmakers aan de slag kunnen.

Donderdag

"Je moet doen, durven en vragen"

In Amsterdam-Noord zijn we bezig met de kabels voor een nieuw station. Omdat de monteurs de tekeningen niet duidelijk genoeg vonden, regelde ik in overleg met Liander nieuwe tekeningen en breng ik die vandaag langs. Tegelijkertijd bezorg ik acht informatiebrieven bij omwonenden. 

 

Ze hebben een garage die grenst aan ons werkgebied, in de brief krijgen ze uitleg over de duur van de werkzaamheden en wat ze kunnen doen als ze er langs moeten. Ook loop ik even over het project en kijk wat er al uitgevoerd is. In de keet geef ik met stift op een grote tekening aan waar we zijn. Zo is voor iedereen duidelijk wat de status is.

 

Vrijdag

Toen ik bij Heijmans begon, maakte ik een leerplan voor mezelf. Ik wilde graag materiaalkennis, tekeningen leren lezen en processen snappen. Nu kan ik met een tekening langs een tracé lopen om te checken of alles klopt. Als ik iets niet snap, schrijf ik dat op en dan vraag ik dat later. Je moet doen, durven en vragen. Inmiddels heb ik ook een paar maatjes, ontmoet op de maandelijkse Heijmans-traineedag, waar we trainingen krijgen op allerlei gebieden, van persoonlijke ontwikkeling tot financiën.

 

 

Vandaag bel ik even met één van de andere trainees. We hebben het over werk, maar ook over privé. Dat is het enige wat ik mis bij mijn directe collega’s, het is nou eenmaal een mannenwereld waar ik in werk. Ik merk ook dat collega’s verbaasd zijn als ze mij voor het eerst zien. Toch voel ik me niet benadeeld in mijn werk.

Je moet je grenzen duidelijk aangeven en gewoon heel erg jezelf zijn. Deze omgeving is voornamelijk leuk om in te werken. Het zijn harde werkers die met hun voeten in de klei staan. En je bent echt met concrete zaken bezig, zoals verduurzamen. Samen zorgen voor het bereiken van een doel is echt het leukste van deze baan.

Wil je meer weten over deze baan?