Meelopen met Francien Verbaan

Een goeie buurt maken

Altijd om je heen kijken, veel met toekomstige bewoners en andere partijen praten: als ontwikkelaar bij Heijmans houdt Francien Verbaan (42) de vinger aan de pols van de woningmarkt én de maatschappij. “Alleen dan zet je een mooi project en een goede buurt neer.”

Francien Verbaan

Maandag

Heijmans doet zulke leuke projecten!

Als ik op kantoor in Rotterdam werk, kom ik met de fiets. Maar vanmiddag moet ik naar een overleg in Den Haag, dus ben ik met de auto. Binnen ons project De Schoone Ley ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 125 appartementen. Ik werk dat plan uit tot de appartementen klaar zijn voor verkoop. 

 

Bij Heijmans draait het om iets goeds willen maken. Als ontwikkelaar zoek je naar de perfecte balans tussen kwaliteit, klant en middelen. Of je dat nu voor een maatschappelijke of een commerciële organisatie doet, maakt niet zoveel uit. 

 

 

Wel zijn de programma’s die ik bij Heijmans realiseer, een tandje interessanter dan bij de corporaties waar ik eerst werkte: groter, complexer en intensiever qua aantal stakeholders.

Dat was ook precies wat ik zocht toen ik twee jaar geleden toe was aan een nieuwe baan. Heijmans doet zulke leuke projecten. Alleen al in mijn eigen woonplaats Rotterdam staat het Timmerhuis en de nu in aanbouw zijnde Fenixloods. Het klikte meteen bij de eerste gesprekken: leuke mensen, actieve club.

Dinsdag

Even koffie drinken met corporatie de Sleutels in Leiden. Voor het Plein van Leiden, een grote binnenstedelijke gebiedsontwikkeling aan de noordkant van de stad, werk ik aan het laatste deelgebied. Er gebeurt veel in Leiden en we willen nu zoveel meer op het gebied van klimaatadaptatie, duurzaamheid en mobiliteit. Tijd om het plan op te frissen.

 

Bovendien werk ik voor het Kooiplein nog als omgevingsmanager. Je bent dan de schakel tussen het bouwproject en de omgeving. Door alle partijen die te maken hebben met ons project vooraf goed op de hoogte te houden, ontstaat er zo min mogelijk hinder.

In Leiden is echt een 'geel dorp' verrezen. Heijmans Bouw zet de woningen neer, tegelijkertijd legt Heijmans Wegenbouw de buitenruimte aan en graaft Infra ‘even’ een nieuwe gracht. Daardoor kun je ook rekening houden met elkaar en zorgen dat de hinder voor de omgeving uiteindelijk meevalt!

 

De dinsdag eindigt met een bootcamp van een uur. Elke week trainen we onder leiding van Ivan Balenovic voor ons Rotterdamse kantoor. We worden natuurlijk vrijwillig afgemat, maar het is heerlijk om na een kantoordag buiten actief te zijn. Zo proberen we strak de bouwvak in te gaan…

 

Woensdag

Na een overleg in het Westland spreek ik een plaatselijke makelaar. Even kijken wat er speelt in die regio. Als ontwikkelaar dien je goed op de hoogte te zijn van trends en ontwikkelingen in de maatschappij. En van de kwesties waar lokale overheden en corporaties mee worstelen. Belangrijk is dat je de context goed kent en alert bent op belangen van alle stakeholders. Daarom zoek ik zoveel mogelijk contact met externe partijen en bezoek ik allerlei projecten, ook van andere ontwikkelaars. Het helpt je bij te blijven in je vakgebied. En passant ben je er ook mee bezig in je vrije tijd, en op vakantie. Dan fiets ik met mijn gezin graag door allerlei buurtjes en kijk ik goed om me heen.

Donderdag

Twee tot drie dagen per week heb ik afspraken buiten de deur. Vandaag komen ze echter naar mij in Rotterdam: met collega’s van Heijmans en de installateurs bekijken we hoe we huisbesturingssysteem SlimWonen het beste kunnen verwerken in project De Schoone Ley.

Vrijdag

Oog voor de mens is belangrijk in dit vak. Misschien helpt mijn studie sociologie me bij het goed voor ogen houden van de eindgebruiker van onze projecten. Ik verlies me niet in de techniek, maar verdiep me graag in doelgroepen en wat ze ruimtelijk nodig hebben. Of dat nu huisvrouwen of hipsters zijn. Duurzaamheid is natuurlijk belangrijk, maar ook redelijk abstract. De vertaalslag naar comfort, gezondheid of geborgenheid is net zo belangrijk. En vooruitkijken is een must. Bij ons project in Den Haag hebben misschien straks vijf bewoners een elektrische auto. Maar over tien jaar zijn dat er misschien wel vijftig! Hoe zorgen we dat we daarop voorbereid zijn, terwijl er nu nog geen klant is? Dat zijn leuke dilemma’s.

 

 

Als ontwikkelaar moet ik die wensen van de eindgebruiker borgen en dit met mijn collega’s van de uitvoering goed voorbereiden. Het is mijn taak om in het Westland het juiste buurtje te maken. Hoe krijg je je visie goed over de bühne, en hoe neem je anderen daarin mee? Vastgoed ontwikkelen is echt een resultaatgedreven procesvak, maar het is zo ontzettend tof als je blije bewoners de sleutels van hun nieuwe huis overhandigt!

Wil je meer weten over deze baan?