Meelopen met Esther Remmits

Betonexpert in haar element

Als de Designer Outlet in Roermond uitverkoop had, stond meteen de hele N280 vast. Nu legt Heijmans die weg deels verdiept aan, om verkeersstromen van elkaar te kunnen scheiden. Senior werkvoorbereider Esther Remmits leeft zich uit op dit project: “Ik wil graag iets toevoegen aan een stad.”

Esther Remmits

Maandag

 

Mijn werkplek is hartje Roermond. Vanuit ons projectkantoor kijken we uit op een deel van het werk, de Looskade die we aan het verhogen zijn. Mijn onderdeel van het project, het verdiept aanleggen van de N280, is een stukje verderop. De verdiepte ligging zorgt ervoor dat verschillende verkeersstromen elkaar straks niet meer kruisen.
Op maandag starten we de week met een overleg met het voorbereidingsteam. Dat zijn de drie werkvoorbereiders en de projectcoördinator. We bespreken de acties voor die week, voor de korte en lange termijn. 

Dinsdag

Ik overleg veel met onderaannemers. Op dit moment zitten we in de voorbereidingen voor het plaatsen van vezelversterkte betonnen voorzetwanden. Het verdiepte gedeelte heeft aan beide kanten damwanden en daar komen voorzetwanden voor met een bloemmotief. Die wanden zijn van een ander type beton dan we gewend zijn, dus dat vraagt veel afstemming.

 

 

Elke twee weken hebben we een disciplineoverleg met alle werkvoorbereiders, uitvoerders en de projectleider. Daar bespreken we waar we staan en wat eraan komt. Ook doe ik andere klussen, zoals het controleren van buigstaten van de wapening. Een buigstaat is de vertaling van de wapeningstekening, zodat de fabrikant de juiste wapening maakt.

Woensdag

Een taak van de werkvoorbereider is het inkopen en bestellen van materialen en diensten. Vandaag vraag ik offertes aan voor wat wij noemen het ‘betonpoetsen’. Als het beton is gestort zitten er altijd nog oneffenheden in. Die smeren ze weg, dat heet betonafwerking. Later kijk ik uiteindelijk welke onderaannemer deze klus kan gaan doen.

Het leukste aan mijn werk is de afwisseling. Het ene moment ben ik met het ontwerp bezig, dan met inkoop, dan met de onderaannemer. Het allerleukste vind ik het oplossen van problemen door mensen samen te brengen. Dat kan een acuut probleem zijn maar ook een ontwerpuitdaging.

 

Donderdag

Vandaag controleer ik een van de 24 deelontwerpen die de ontwerpafdeling van Heijmans heeft gemaakt. Het onderdeel ‘Verdiepte ligging N280’ is opgedeeld in 24 ‘moten’ van elk ongeveer 20 meter en elke moot is apart ontworpen. Ik kijk naar de maakbaarheid van het ontwerp en of alle informatie op de tekening staat.

Daarna maak ik een rondje over het werk met de uitvoerder. Ik kijk hoe ver ze zijn, vraag of er nog vragen of problemen zijn, of er nog extra materiaal besteld moet worden. We checken ook of alles volgens tekening wordt gebouwd en hoe het met de planning staat.

 

Ik ben een van de weinige vrouwen op de bouw. Maar dat ben ik gewend. Tijdens mijn studie was ik één van de twee vrouwen. In mijn hockeyteam van vroeger vonden ze mij altijd zo nuchter. Hier zeggen ze daar nooit iets over, die mannen zijn daaraan gewend. Die zeggen gewoon ‘we gaan linksaf’ en dan doen ze dat ook, en klaar. Zo ben ik ook.

 

Vrijdag

Aan het begin van een werk maken we een plan waarin staat hoe we iets gaan bouwen, welk beton we gebruiken en waar de tekeningen vandaan komen. Die werkplannen schrijf ik. En verder is vrijdag administratiedag. Ik controleer in het financiële systeem of de leveranciers hebben geleverd volgens contract en of ze kunnen factureren.

Ik heb eerst een jaar planologie gestudeerd, maar dat interesseerde me niet. Ik wilde niet kijken hoe een stad is ontstaan, maar wat we er nog aan kunnen toevoegen. Daarom ben ik overgestapt naar de studie civiele techniek. Nu ben ik elke dag bezig met wat ik leuk vind: iets máken.

 

Wil je meer weten over deze baan?