Meelopen met Erik Wieringa

Geen dag is hetzelfde

Denken in processen en omgaan met stressvolle situaties zijn de dagelijkse gang van zaken voor Erik Wieringa (30), contractbeheerder bij Heijmans. Een dynamische en uitdagende baan, die vraagt om nauwgezet plannen en tegelijkertijd hoge flexibiliteit. 

Erik Wieringa

Maandag

Vanuit m'n woonplaats Eindhoven rijd ik naar het Heijmans-kantoor in Geleen. Ik start de dag altijd met een kop koffie en e-mail checken. Al werk ik vaak op kantoor, toch is geen dag hetzelfde. Als contractbeheerder kan ik zomaar worden gebeld vanwege een calamiteit bij een klant. Dan schuif ik alles opzij en los het probleem samen met m'n collega’s zo snel mogelijk op.

 

Dat maakt deze baan dynamisch en uitdagend. Voor klanten ben ik het eerste aanspreekpunt en tevens eindverantwoordelijke. Bij een schoolgebouw bijvoorbeeld lekte een verwarmingsketel rookgassen. Op advies van onze monteur schakelden we direct de ketel uit. Het gebouw moet echter wel worden verwarmd. Vervolgens los je samen met het team niet alleen het probleem technisch op, maar communiceer je als contractbeheerder ook met betrokken partijen. Zo maakte ik direct een prijsopgave voor een noodsysteem en nam ik contact op met de klant en betreffende gemeente. Als contractbeheerder is omgaan met dergelijke stressvolle situaties en denken in processen, in plaats van in details, dagelijkse gang van zaken.

 

Dinsdag

Na de koffie en mail schuif ik met de monteurs aan tafel voor de dagelijkse briefing. Daarna terug naar m'n bureau voor de vaste werkzaamheden: communiceren met de klant, projecten financieel bewaken en onderhouden. Met mijn team van twee werk-voorbereiders loop ik wekelijks door de lopende zaken heen.

Woensdag

Bij Heijmans krijg ik alle ruimte om te leren, ook van fouten

Op de Technische Universiteit Eindhoven volgde ik de tweejarige masterstudie Construction Management and Engineering. Tijdens mijn universitaire studie was Heijmans altijd aanwezig, zoals op open dagen en bij bedrijfspresentaties. Zo presenteerde Heijmans zich als innovatieve bouwer met een open cultuur en veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Nu ik zelf bij Heijmans werk, blijkt dat positieve beeld te kloppen. 

 

Bij Heijmans krijg ik alle ruimte om te leren, ook van fouten. Dat vind ik eigenlijk nog het allerbelangrijkst. Ik ben met een management traineeship begonnen, binnen een jaar werkte ik bij drie verschillende Heijmans-afdelingen. Bijvoorbeeld bij een tenderproces voor een groot onderhoudscontract en als uitvoerder bij een infraproject in Leiden. 

Donderdag

Tijdens dit traineeship oefende ik vooral met het dragen van verantwoordelijkheid. Dit helpt me nu in deze functie. Ik coördineer onderhoudscontracten en projecten voor diverse klanten in de provincie Limburg, waaronder gemeenten, waterschappen en bedrijven. Wij verzorgen de APK van gebouwen, zeg ik altijd op verjaardagsfeestjes. Mijn rol is om de afspraken te borgen, zodat de hieruit voortvloeiende processen volgens afspraak verlopen. Uit het serviceonderhoud volgen vaak meerdere kleine projecten. Dan lever ik in samenwerking met de werk-voorbereiders de offertes voor deze klussen. Ik ben dus de schakel tussen Heijmans en de klant.

 

Vrijdag

Deze vrijdag zit ik op het hoofdkantoor in Rosmalen. In het verlengde van m'n traineeship volgde ik diverse opleidingen binnen Heijmans, bijvoorbeeld de trainingen ‘ontwikkelgesprekken’, ‘communiceren’ en ‘LEAN’. 

 

Binnenkort start ik met het uitgebreide Heijmans Allround Professional Program over de veranderende cultuur, strategie en mensen binnen de organisatie. Ik mag me dus in volle vrijheid ontwikkelen. Ook als bestuursvoorzitter van Jong Heijmans, de bedrijfs-jongerenvereniging van Heijmans. Wij organiseren allerlei activiteiten om young professionals met elkaar, met Heijmans en met relevante organisaties buiten Heijmans te verbinden. Als bestuursvoorzitter initieer ik onder andere activiteiten en houd contact met externe netwerkorganisaties, zoals Jong Bouwend Nederland.

Wil je meer weten over deze baan?