Meelopen met Ellen Punt

Digitale ambities

Na jaren modelleerervaring bij een ingenieurs- en architectenbureau, wilde Ellen Punt (38) graag aan de slag bij een ontwikkelende bouwer. Maar wel één met digitale ambities. Daarom begon ze als BIM-coördinator bij Heijmans en adviseert nu collega’s met uiteenlopende functies én externen op projectniveau over BIM en alles wat daarmee te maken heeft.

Ellen Punt

Maandag

 

"Mijn week begint op het hoofdkantoor in Rosmalen met het uploaden van BIM-modellen die gemaakt worden door externe partijen. Intussen lees ik mails, om op de hoogte te blijven van alles wat speelt binnen de projecten. Vervolgens ga ik aan de slag met de nieuwe BIM-modellen. Ik analyseer of alle informatie goed is verwerkt en of het bouwtechnisch goed is gemodelleerd, met als doel een betrouwbaar model te ontwikkelen. 

BIM-modellen zijn erg interessant omdat het in 3D toont waar de moeilijkheden en knelpunten van een ontwerp zitten."

 

"Vervolgens kun je het model gebruiken om faalkosten tijdens de uitvoering te reduceren. Van een goed BIM-model kan iedereen gebruikmaken: ontwerpmanagers, calculators, werkvoorbereiders, maar ook de uitvoerders en ontwikkelaars. Supernuttig dus, maar dan moet het wel helemaal kloppen.

Daar gaat wel een lang proces aan vooraf en je moet alle beslissingen aan de voorkant nemen. Het is een digitaal prototype van het gebouw. Wijzig je daar later in het proces iets aan, dan kost dat tijd en geld."

Dinsdag

 

"Nog een analyse- en overlegdag. Ik werk momenteel aan zeven projecten en voor ieder project zit ik regelmatig met de projectteamleden aan tafel. Voor de onderdelen in het BIM-model die nog niet optimaal zijn, maken we issues aan. Die gaan terug naar de modellerende partij voor aanpassing. Zo komt er steeds meer detail en betrouwbaarheid in het model. 

Omdat BIM erg in ontwikkeling is, is het mijn taak om het belang van BIM in de organisatie te laten zien. Bij de ene collega gaat dat vanzelf, bij de ander iets moeilijker." 

 

"Mensen met veel ervaring zijn vaak gewend aan een andere manier van werken. Juist hen moet je meenemen in het ‘beslissingen nemen’ aan de voorkant, zodat het proces zo efficiënt mogelijk verloopt."

 

"BIM-modellen tonen in 3D waar de moeilijkheden en knelpunten van een ontwerp zitten."

Dat kost soms wat overtuigingskracht, maar is uiteindelijk heel nuttig. Ik lever ook een bijdrage aan het ontwikkelen van hulpmiddelen en werkmethoden. Hiervoor is het belangrijk om op de hoogte te blijven van verschillende soorten software en tools."

Woensdag

 

"Op woensdag werk ik thuis en lees ik me vaak in in nieuwe projecten, maar ook in de ontwikkelingen op het gebied van BIM. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle afspraken en risico’s rond een project, om deze zo goed mogelijk in het model te kunnen verwerken.

Eén keer in de maand ga ik op woensdag langs bij een modellerende partij. Dan bespreken we de lopende projecten, kansen en risico’s. Erg leerzaam en een kans om de samenwerking nog beter te maken."

 

"Het is fijn dat ik bij Heijmans mijn uren flexibel kan indelen. Omdat ik drie jonge kinderen heb, komt het wel eens voor dat ik overdag naar een afspraak moet op school of naar de huisarts. Dan kan ik mijn werktijden daar zonder probleem op aanpassen. Daar is Turbo, mijn hond, ook blij mee."

Donderdag

"Vandaag overleg ik met collega’s van de projectteams of we ergens tegenaan lopen. Die collega’s hebben allerlei functies en dat maakt het voor mij heel afwisselend en interessant. Voor een grote club als Heijmans is het een uitdaging om BIM te standaardiseren en te implementeren op een manier dat iedereen er goed mee kan werken. 

Met zoveel verschillende ideeën, werkwijzen en software, is er veel tijd en geduld nodig om tot één standaard en consistent model te komen."

 

"Ik denk en hoop dat mijn functie in de toekomst steeds meer betrekking heeft op het ontwikkelen van standaarden en werkmethoden en steeds minder op het adviseren en instrueren van collega’s. Dan heb ik mijn werk goed gedaan, want het betekent dat collega’s het werken met BIM zichzelf eigen hebben gemaakt!"

Vrijdag

"Het is een uitdaging om BIM te standaardiseren en te implementeren op een manier dat iedereen er goed mee kan werken."

"De laatste dag van de week gebruik ik vaak om bouwplaatsen te bezoeken, zoals deze op Koningsoord, waar collega’s soms wat minder ervaring hebben met BIM dan op kantoor. Het is niet alleen leuk om instructie te geven in de keet, maar het is ook goed om je gezicht laten zien en te weten waar collega’s tegenaan lopen. 

 

"Als we willen dat iedereen met BIM aan de slag gaat, moet iedereen er mee uit de voeten kunnen. Daar leveren gesprekken op de bouwplaats heel nuttige input voor. De meeste projecten waar ik aan werk, zitten nog in de voorbereidingsfase. Ik vind het mooi om ook tijdens de uitvoering betrokken te blijven. Daar is BIM het hulpmiddel voor een goede uitvoering.

Eerst zie ik een BIM-model groeien, daarna zie ik het gebouw nog een keer groeien op de bouwplaats. En als de bouw dan ook nog eens efficiënt verloopt, ben ik pas echt trots!"

Wil je meer weten over deze baan?