Langs de lijn bij Leeswand Waalwijk

Rust en ruimte

Afhankelijk van de begrenzing telt de Randstad al 6,6 tot 8,2 miljoen inwoners. Die groei zet door, illustreren woonwijken als Ypenburg, Leidsche Rijn en IJburg. Maar vergeet de rest van Nederland niet. Op reportage in een uitbreidingsgebied van Waalwijk, dat exemplarisch is voor stille groei buiten de Randstad. "Rust, ruimte en redelijkheid in prijs." 

30 juli 2018

Zomer 2018, een snikhete donderdag in Waalwijk. Boven de vlakbij gelegen Loonse en Drunense Duinen kringelt rook op. Uit de hand gelopen barbecue? Of een vonk woonplezier die uit Landgoed Driessen is overgewaaid? Dat laatste is niet onvoorstelbaar. Voor velen is het een vurige wens om deze nieuwbouwwijk te wonen. Landgoed Driessen, dat tegen het dorp Sprang-Capelle aan leunt, verenigt betaalbaar wonen en uitgestrekte natuur. Heijmans bouwt er in totaal zo’n vijfhonderd huizen.

Langs de lijn Leeswand Waalwijk 4.jpg

Ooievaars

Zoals veel Brabantse gemeenten kampt Waalwijk – ruim 47.000 inwoners – met vergrijzing. Van de bevolking is ruim twintig procent ouder dan 65 jaar. Toch groeit de stad jaarlijks zo’n twee procent, mede dankzij aansprekende en betaalbare nieuwbouw. Het scheelt enkele spaarvarkens kapotslaan: voorjaar 2018 bedroeg de gemiddelde prijs van een woning in Waalwijk ruim 344.000 euro. Dat is 11,4 procent lager dan het landelijk gemiddelde van 389.00 euro.

Hamvraag: is het ook leuk wonen in Landgoed Driessen? Aan de straatnamencommissie zal het niet liggen. Tot haar mooiste vondsten behoren Wielrenner en Biljarter, een ode aan uitgesproken Brabantse sporten. Ook de namen van de deelgebieden hebben klasse. Zo vind je in De Bibliotheek de woonprojecten Het Alfabet, De Schrijvershof en De Leeswand.

Vandaag lijkt Waalwijk vooral op de roman ‘Zomerhitte’ van Jan Wolkers. Volgens een buitenthermometer in de Gerard Knuvelderlaan is het 31 graden. Op straat staat een Citroën Cactus te bakken. Zelfs de wadi, die in Landgoed Driessen waterafvoer en groenvoorziening combineert, snakt naar regen. Toch is er leven, vooral jong. 'A newborn in town: Sijme’, meldt een dino op een raam. ‘Thomas!’ kleppert een blije ooievaar verderop.

Appels

Ook in de Gerben de Vriesstraat wemelt het van de wiegjes. Jessica (28), zelf in verwachting van de derde, prijst het jeugdige karakter van de wijk. Samen met haar man Bart Jan (30) en twee kinderen kwam ze hier in de herfst van 2017 wonen. “Een slimme zet”, zegt ze. “Ons oude huis in Loon op Zand was echt te klein. We wonen nu ruim, tegen relatief lage kosten. Veel kubieke meters, zestien meter tuin. Dat het een geliefde wijk is, kun je ook aflezen aan de makelaarsfolders die we in de bus krijgen: of we overwegen om ons huis te verkopen. Dacht het niet!”

Bart Jan, die verpleegkundige in het Elisabethziekenhuis in Tilburg is, overweegt het evenmin. Extra plezier: de redelijke woonwerkafstand. “Sommige collega’s moeten na hun nachtdienst nog drie kwartier rijden. Dat blijft mij bespaard.”

Langs de lijn Leeswand Waalwijk 3.jpg

Jessica en Bart Jan: "We wonen nu ruim, tegen relatief lage kosten."

Het voorzieningenniveau in de wijk? Jessica en Bart Jan missen kleine winkels, zoals een bakker of slager. Maar de twee basisscholen liggen op hinkelafstand. Als orthopedagoog kent Jessica alle scholen in Waalwijk en omgeving. Glimlachend: “Ik weet al waar onze kinderen naartoe zullen gaan.” Grote kans dat ze dan fruit mee krijgen: naast de voordeur staat een appelboompje, dat Jessica en Bart Jan bij hun bruiloft in 2012 cadeau gekregen. Hij heeft de verhuizing overleefd en wortelt nu in Waalwijk.

De Leeswand: wonen op een unieke locatie
De Leeswand: wonen op een unieke locatie
De Leeswand: wonen op een unieke locatie

Hartelijk

Hoe is het leven in de Anton van Duinkerkenstraat? ‘NEE, geen verkopers of geloofsovertuigers’, zegt een deursticker. Voor journalisten doet Lieke (34) hartelijk open. Vier jaar geleden betrok ze het huis met haar vriend en hun twee jonge kinderen. Wat de doorslag gaf, waren de rust, ruimte en redelijkheid in prijs. Eerder hadden ze een appartement in Den Bosch, “maar die stad is te duur geworden.”

Lieke prijst ook de gunstige ligging van Waalwijk: “Mijn vriend is zelfstandig ict’er. Hij werkt veel in de regio’s Utrecht en Amsterdam. Hier zit je vlakbij de snelweg.” Bijkomend voordeel: hun keuze voor Waalwijk bracht ze nog dichter bij hun sociale kring in Tilburg en Loon op Zand. Lieke zelf werkt in Waalwijk, als teamleider vmbo en docente Engels. Over keuzes in beroepsonderwijs: “Bij ons kiezen ze eerder techniek dan bouw. Vooral meisjes hebben een blinde vlek voor die sector. Het komt niet in ze op dat ze ook timmervrouw of metselaar zouden kunnen worden. Da’s jammer.”

Langs de lijn Leeswand Waalwijk 6.jpg

Lieke prijst de gunstige ligging van Waalwijk.

Maar nu even geen school, eerst zomervakantie. Toch een vraag: is het altijd zo uitgestorven in haar straat? “Nou, had je hier gisteren moeten komen! Een oprit met zwembadjes, kinderen en een stuk of acht moeders. Met onze straat hebben we ook meegedaan aan de ‘Wollukse Kwis 2018’, de lokale dorpsquiz. We zijn vierde geworden.”

Vlaggen

In Landgoed Driessen zijn al tientallen huizen volgens het Heijmans woonconcept gebouwd. Het gaat om woningen waarbij slimme standaardisatie zowel kwaliteit als betaalbaarheid garandeert. Bovendien vallen ze in de categorie als-paddenstoelen-uit-de-grond. Het lukt vaak om het huis in zestig werkdagen te monteren, dankzij prefabricage van de gevels.

De basisomtrek van het huis ligt vast. Toch hebben kopers veel keuze om het flexibel in te delen. Zonder extra kosten is de oplevering inclusief buitenkraan, loze leidingen in alle kamers, elektra-aansluitingen voor oven en wasdroger, dakkapel en vloerverwarming.

Wonen start met luisteren

Langs de lijn Leeswand Waalwijk 7.jpg

Vera: "De kinderen hebben nu echt de ruimte."

Vera (30), die haar oudste kind van een glijbaan af helpt, kent de bekoringen van een Heijmans-woning. Al tweemaal beleefde ze een sleuteloverdracht, beide keren in Landgoed Driessen. “We woonden twee jaar in een appartement van Heijmans. Dat beviel. Flexibiliteit? Ja, we pasten de keuken indertijd aan. Sinds zes jaar wonen we in De Verzen, ook van Heijmans. We konden het casco overnemen van een stel dat tijdens de bouw uit elkaar ging. Een ruim huis, met zestig vierkante meter woonkamer plus keuken.”

Ze is onderwijzeres in Tilburg, groep drie en vijf. Haar man werkt bij de politie. Van oorsprong komen ze uit Sprang, maar beiden willen niet meer uit Waalwijk weg. “Als puber heb ik vaak geklaagd dat ik Den Bosch of Tilburg wilde wonen. Wilde je uitgaan, dan moest je altijd met de bus. Mijn rijbewijs heeft dat veranderd. Bovendien hebben de kinderen nu echt de ruimte.”

Vertrek uit Waalwijk. Opeens vallen ze op: de vele huizen met een mast waaraan een vlag hangt. Op Landgoed Driessen zie je de roodwitgeblokte vlag van Brabant, de driekleuren van Nederland en Portugal en eentje van Bali Vakantie Verhuur. Maar die laatste mag tussen de mottenballen. Voor zon, rust en natuur kun je ook hier blijven.