Langs de lijn bij de A12

In de berm bij Buunderkamp

De koffie loopt, het verkeer rijdt en de gehaktballen spartelen in het vet. Locatie: tankstation De Buunderkamp aan de vernieuwde A12 op de Veluwe. Bevalt hij de weggebruikers? 

27 september 2017

Anderhalf jaar lang werkte Heijmans aan de verbreding van de A12 tussen Ede en Grijsoord. De weg – een essentiële oost-westverbinding – ging van twee naar drie stroken. Elf van de twintig kilometer snelweg is duurzaam ingebed. Zonder de natuur uit het oog te verliezen, verbeterde Heijmans doorstroming en veiligheid. Zomer 2016 is de weg opengesteld. 

Delen weggebruikers in de vreugde? Zinvolle vraag, want dit PPS-project omvat meer dan ontwerp en bouw. Tot 2032 voert Heijmans ook het onderhoud en beheer uit.

Kalmer

Na de ochtendspits is de rust teruggekeerd op tankstation Buunderkamp. Teamleider Suzan Robbemont kijkt vrolijk. De geuren van hete koffie, benzine en gemengde boeketten: ze is er dol op. “Ik houd van tankstations. Die bij de Luxemburgse grens staan al jaren op mijn verlanglijstje. Schijnen prachtig te zijn. Mijn partner wordt er doodziek van, maar benzinestations zijn m’n leven. Net zoals motorrijden.”

Met de verbeterde A12 is ze blij. De combinatie van een ruime weg en natuur maakt weggebruikers kalmer, merkt ze op het tankstation.

Langs de Lijn A12 Peter van der Voort en Pieta Strooker.jpeg

Pieta Strooker en Peter van der Voort

Veel mensen pauzeren er een kwartiertje. Onder hen Peter van der Voort (52) en Pieta Strooker (67) uit Amsterdam, op weg naar vliegveld Düsseldorf. Hun eindbestemming: vakantie in Turkije. Ze prijzen de verbeterde A12. “Geen takkenherrie door wegnaden”, concludeert Peter. “Ook het asfalt zelf hoor je niet.”

Dat kan kloppen: weg- en onderhoudsspecialisten van Heijmans hebben lang gedokterd op de samenstelling van de toplaag. Die valt in de categorie fluisterasfalt en heeft een lange levensduur. Plezierig, want minder vervangingsmomenten bespaart oponthoud, milieu en geld.

Heijmans ontwikkelde een speciale asfalt toplaag voor de A12:

Niks te mauwen

Langs de Lijn A12 Arjan en Jaco van der Hoek.jpeg

Half elf. Op de parkeerplaats veel Duitse en een paar Poolse kentekens, hoofdzakelijk vijftigplussers, vier op de vijf bezoekers is man. Bij een busje staan ex-loodgieter Arjan (48) en installatietechnicus Jaco van der Hoek (50). “Een caviahotel”, wijst Jaco op een kolossaal houten bouwsel achterin. Bestemming: zijn appartement in het Duitse Winterberg.

Arjan, die veel kilometers maakt: “Niks te mauwen over de A12. Goede bewegwijzering, brede stroken. Het asfalt? Niet lawaaierig. Het ruist gelijkmatig, niets zo irritant als bonken.” Even later stappen de Rotterdammers in het tot camper omgebouwde busje. Hond Kiko springt achterin. “Een mooie naam? De l is eruit gevallen. Het is een vuilnisbakkenras.”

Langs de Lijn A12 Wim en Marianne Vroomans.jpeg

Rakker, Wim en Marianne Vroomans

Tijd voor een broodje, dachten zeventigers Wim en Marianne Vroomans. Dan kan ook hond Rakker er even uit. Hun tocht voert van Waddinxveen naar een Brabants bungalowpark, waar ze kennissen ophalen. Over wegen hoef je Wim niks te vertellen, hij was vrachtwagenchauffeur. Wijzend naar de weg: “Hij rijdt prettig. Lekker ruim opgezet. Sowieso is de Veluwe een mooiere omgeving dan al die bedrijventerreinen langs de weg. Of ik blij ben met de wegen in Nederland? Ja hoor. Moet je eens naar België gaan.”

Dieren

Op een schakelkast in de berm staat graffiti: een Playboy-konijntje. Meer fauna laat zich niet zien, al is die er wel. Heijmans legde onder meer een ecoduct aan en portalen die vleermuizen en marters naar de overkant geleiden.

De meeste gebruikers houden op een andere manier van dieren. Theo Schellekens (56), vrachtwagenchauffeur uit Eersel, prikt in een bal gehakt met saus. “Ik ben voorstander van meer wegverbreding. Het werkt als een zandloper: hoe breder het gat, hoe meer korrels erdoorheen kunnen. Maar ik ben bij dat het hier is aangepakt. Rapportcijfer? Ik vind de afritten nogal kort. Dat schijnt iets nieuws te zijn. Toch een acht.”

Langs de Lijn A12 Theo Schellekens.jpeg

Theo Schellekens

Nog royaler is Paul Wright (58) uit West-Yorkshire. “Excellent”, zegt de motorrijder, die met drie vrienden een ‘European tour’ maakt. Vanochtend kwam hij met de boot uit Hull in Rotterdam aan. Als transportmanager is hij vertrouwd met wegen en over de A12 spreekt hij vol lof. “Op de motor ben je kwetsbaar. Hoe meer ruimte, hoe beter. But gotta go now. Bye!” Stapvoets rijdt hij weg op zijn Harley Davidson 1600. Voorbij de horizon wachten Duitsland, Frankrijk en België.

Paul Wright

Zonnetje

Twaalf uur, tijd voor lunch in het tankstation. Afscheid van de gastvrije manager Suzan Robbemont. Morgenvroeg rijdt ze in in haar oude Twingo weer van Ede naar De Buunderkamp. “Korte rit, gaat vlot. Maar in de herfst en winter kan het zicht lastig zijn. Dan staat het zonnetje laag.” De loop van de planeten heeft Heijmans nog niet eerder veranderd. Maar daag een inventief bouwbedrijf niet uit. Wie weet Suzan!

Langs de Lijn A12 kilometerpaaltje.jpeg