Langs de lijn bij bewoners Willemspoort

Van legervoertuigen naar torenhoog woonplezier

Waar Nico en Jeanne van der Ven wonen, stonden ooit rijen pantservoertuigen. Een ontwapenende kennismaking met twee bewoners van de groenstedelijke wijk Willemspoort in Den Bosch.

21 december 2017

Op Decision Day schoven ze aan tafel. Voor hen lag een leeg A4’tje. De grote vraag: zouden ze na veertig jaar uit Gemert vertrekken of niet? Ze stelden een plussen- en minnenlijstje op. Op die dag in december 2015 hakten ze de knoop door: ja, naar Den Bosch toe.

“Je moet je afkomst niet verloochenen”, zegt Nico van der Ven (67) met glimlach. Hij is opgegroeid in de Brabantse hoofdstad, waar hij als twintiger zijn vrouw Jeanne (67) met carnaval leerde kennen. Zijn werk bij een bank voerde de geliefden naar Gemert. Zij ging in een laboratorium in de regio aan de slag.

“Maar de jaren gaan tellen”, zegt hij. “Zaken als beleving, medische en culturele voorzieningen, winkels en verbindingen worden belangrijker. Den Bosch ligt ook gunstiger.” Daarnaast wilden ze kleiner wonen. Hun huis in Gemert had zevenhonderd kubieke meter inhoud en bijna negenhonderd vierkante meter grond. Extra overweging waren de medische beproevingen die Jeanne tijdens haar vroegpensioen moest doorstaan. Monter: “Maar ik sport weer volop.”

Onderwijs- en zorgkwartier

Ooit lag hier de Koning Willem I-kazerne, een enclave tussen stad en natuur. Tientallen pantservoertuigen stonden er in het gelid. Nu is het een onderwijs- en zorgkwartier, inclusief appartementen en horeca. Met zogeheten Solar Noise Barriers, ofwel geluidsschermen die energie opwekken – een innovatie van eigen makelij, behoedt Heijmans het gebied voor geluidsoverlast.

Nog meer duurzaamheid: op het dak van de deels overdekte parkeerplaats liggen 640 zonnecollectoren. Vijf woontorens in Willemspoort zijn al af. In totaal bouwt Heijmans ruim driehonderd appartementen in de sectoren koop, huur en sociale huur.

Heijmans LangsdeLijn Willemspoort Den Bosch 4.jpg

Voor het echtpaar Van der Ven verliep de koop in razende vaart. Medio december 2015 ontdekten ze de plannen voor Willemspoort op internet; oudjaarsavond dronken ze champagne op hun optie. De handtekeningen onder het contract – een park-appartement van 105 vierkante meter voor 284.000 euro – volgden enkele dagen later.

Druif

Wat waren de minnen op hun lijstje destijds? “Afscheid nemen”, zegt Jeanne. “In veertig jaar bouw je toch een heel sociaal netwerk op. Maar de locatie en het groen hier gaven de doorslag. We zitten vlakbij twee natuurgebieden en er komt een park (naar een ontwerp van West 8 – red.). Van belang is dat ons appartement op de begane grond ligt. Daar zitten twee grote terrassen bij. Anders hadden we het niet gedaan, ook al hebben we een flinke volkstuin in Den Bosch-Oost.”

Heijmans LangsdeLijn Willemspoort Den Bosch 12.jpg

Verguld laat ze de terrassen aan respectievelijk de woon- en slaapkamerzijde zien. Even neuzen: er groeit onder meer clematis, anemoon en blauwe regen. Zelf timmerde Nico twee verrijdbare plantenbakken, waarin Portugese laurierstruiken tegen wind en opdringerige blikken beschermen. Zijn vrouw wijst op een druivenplant, die langs de pergola omhoog slingert. Vrolijk: “Da’s op verzoek van de bovenbuurman. ‘Jij kweekt en ik pluk’, stelde 'ie voor.” Ja, te zijner tijd gaan ze samen een glas Arc de Guillaume 2018 heffen. De sociale contacten op Willemspoort zijn uitstekend.

Meerwerk

De plattegrond van hun woning wijzigden ze ingrijpend. Het stel veranderde enkele muurlengtes, waardoor onder meer de keuken aan ruimte won. Een badkamer en logeerkamer wisselden stuivertje. Ook lieten ze het appartement casco opleveren. “We lieten al het sanitair schrappen. Dat wilden we zelf bepalen. Het was nogal wat meerwerk. Dat zag je ook aan de koers van de aandelen Heijmans”, grinnikt Nico. Een meubelmaker completeerde het interieur. Tafel, dressoir en bijzettafels lieten ze naar eigen ontwerp uitvoeren.

Heijmans LangsdeLijn Willemspoort Den Bosch 7.jpg

Geweldige meedenkers

Over de twee kopersbegeleiders van Heijmans zijn ze vol lof. “Echt. Niet omdat dit een verhaal over Heijmans is, maar het waren geweldige meedenkers. Nog fijner: ze kwamen hun afspraken na. En ja, natuurlijk: elk bouwproces kent foutjes. Maar die zijn snel en zonder gedoe opgelost. Een geweldige hoofduitvoerder, trouwens: Rob. De Vereniging van Eigenaren heeft hem in de bloemen en cadeaus gezet.”

In de categorie puntjes-op-de-ij-van-Heijmans: kort na de oplevering zorgden groenmedewerkers voor rechtzetting van een fout. Jeanne en Nico hoeven niet tegen abusievelijk bestelde beukenhagen aan te kijken – “vinden wij niks aan” – maar kunnen van een lei-peer en ander moois genieten.

Eiland

Een rondleiding door het appartement, dat ze in september 2017 betrokken. Brede deuren, prachtige badkamer, ruime inloopkast, flinke slaapkamer, stijlvolle plavuizen tegelvloer. Enige nadeel van hun nieuwe onderkomen: de bergruimte is te klein voor hun twee Italiaanse retro-scooters. Die hebben ze inmiddels verkocht, maar dat zal hun actieradius niet verkleinen. Ze reizen graag, staan open voor het onbekende. Enkele stille getuigen in huis: maskers uit Afrika, wajangpoppen uit Indonesië, een vaas uit Cuba.

Heijmans LangsdeLijn Willemspoort Den Bosch 13.jpg

Begin 2018 gaan ze op wintersport, wat past bij hun andere gezonde tijdsbestedingen: fietsen, hardlopen, fitness, tennis, golf, mountainbiken. Maar eerst naar een eiland, dat voortdurend lokt en lonkt. Het ligt vlakbij. In huis zelfs: hun magnifieke kookeiland met twee ovens. De nieuwe bewoners zijn verzot op koken. Van rats, kuch en bonen naar haute cuisine: het gaat goed met Willemspoort.