Skip to content
Heijmans Wilhelminapier Rotterdam 1
De mooiste foto’s van Heijmans-projecten #2

Hoogvliegers

1 maart 2023

Heijmans is overal in Nederland actief. Onze fotografen reizen door het hele land om de mensen en de plekken waar we werken vast te leggen. Dat levert meer prachtige beelden op dan we kunnen laten zien in onze verhalen, films en sociale mediaberichten. Daarom geven we onze fotografen dit jaar de kans hun mooiste werk voor ons nog eens extra onder de aandacht te brengen. Fotograaf Gerhard van Roon uit Rotterdam toont ons zijn luchtfoto’s.

Op ons verzoek stuurde Gerhard van Roon ons zijn 5 favoriete luchtfoto’s, die hij de afgelopen jaren voor Heijmans maakte. Gerhard is sinds 2015 onder de naam Kunst en Vliegwerk onze vaste leverancier op het gebied van luchtfotografie, uit een vliegtuig. “Een vliegtuig brengt je op plaatsen waar je met een drone niet mag vliegen, zoals boven Schiphol of de binnenstad van Rotterdam. Bovendien heb ik een achtergrond in de luchtvaart en geef in mijn vrije tijd les op de VliegclubVCR in Rotterdam.”

1. Wilhelminapier, Rotterdam

Heijmans Wilhelminapier Rotterdam 1

Fotograaf Gerhard van Roon: “Deze foto van de Rotterdamse Wilhelminapier is gemaakt vlak na zonsondergang. We zien hier de stadsontwikkeling op Rotterdam-Zuid, waar Heijmans nauw bij betrokken is. Ik hou van deze foto, omdat ook hier ongelooflijk veel regelwerk aan vooraf ging om toestemming te krijgen om na zonsondergang boven de stad te mogen vliegen. Als het dan lukt en je op precies het juiste moment op precies de juiste plek vliegt, dan ben ik erg gelukkig.”


2. Startbaan, Schiphol

Heijmans Schiphol 1
“Hier zie je de renovatie van startbaan 18C/36C in 2019: de Zwanenburgbaan en de middelste van drie parallelle noord-zuidbanen op de luchthaven. Dit jaar wordt de baan weer geasfalteerd en zal ik opnieuw voor Heijmans rondjes draaien boven de dan ongebruikte landingsbaan. Overigens gaat het overige verkeer op Schiphol op de andere banen natuurlijk gewoon door, dus er moet heel nauwkeurig met de toren worden gecommuniceerd om veilig te kunnen vliegen. Mooi hoe het geel van Heijmans afsteekt bij het KLM-blauw van een Boeing 747.”

3. Uitbreiding infrastructuur Eindhoven NoordWest

Eindhoven NoordWest
“Dit is een ode aan de mensen van Heijmans op de grond, die vaak letterlijk met hun voeten in de modder staan. Je ziet de aanleg van een kunstwerk als onderdeel van de ringweg Eindhoven Noord-West, die nu bijna klaar is. Deze foto is gemaakt in december 2020 wat qua hoogte van de zon eigenlijk heel ongunstig is om luchtfoto’s te maken. Je kunt dan eigenlijk alleen tussen twaalf en twee ’s middags fotograferen, en dan nog is het licht heel ‘plastisch’ en zijn de schaduwen lang. Maar dat geeft dit beeld juist de sfeer van het bouwen in Nederland.”

4. Verdubbeling rijbaanstelsel Quebec, Schiphol

Heijmans Schiphol 2
“Voor deze foto van de aanleg van de verbrede taxibaan Quebec, over de A4 bij Schiphol, zat ik in een Cessna. Altijd complex, uitdagend en spannend. Dit vergt een gedegen voorbereiding en soms moet je op het tijdstip dat je toestemming krijgt van de luchtverkeersleiding nét een beetje geluk hebben met licht of het weer. Dat was nu het geval.”

5. Buitenplaats van Ruytenburch, Vlaardingen

Buitenplaats Ruytenburch Vlaardingen def
“Hier vloog ik over de woonwijk Buitenplaats van Ruytenburch, tussen de watertoren bij het Hof en het ‘Buizengat’. Ik ken die plek goed, want ik groeide op in Vlaardingen. Met de Zeeverkenners gingen we altijd met de zeilboten door dat sluisje linksboven op de foto, om op de Vlaardingse vaart te kunnen zeilen.”