Hoe staat het met... Wijnhavenkwartier

Opbouwen en slopen tegelijk

Heijmans werkt in het hart van Den Haag aan één van de grootste transformaties in Nederland. Het voormalige ministeriegebouw uit de jaren zeventig wordt tot op het betonskelet gesloopt en opnieuw opgebouwd tot universiteitsgebouw annex wooncomplex met 170 appartementen, horeca, winkels en parkeren inbegrepen. | Fotoreportage: Ossip van Duivenbode.

16 februari 2015

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-1.jpg

De voormalige ministeriegebouwen worden tot aan de draagconstructie gestript.

“We zijn nu aan het slopen en aan het opbouwen tegelijk”, vertelt ontwikkelaar Vita Bolsius van Heijmans. “De draagconstructie van het Wijnhavenkwartier was nog in goede staat, waardoor we er voor hebben gekozen om het gebouw niet in zijn geheel te slopen, maar te strippen tot aan de draagconstructie en opnieuw op te bouwen. Je ziet nu dat we met het slopen van de laagbouw al een heel eind klaar zijn en dat de hoogbouw van boven naar beneden gestript wordt.” De opbouw van de penthouses en de stalen kroon op het dak zijn deels in voorbereiding en al gestart. De penthouses komen op de plek waar voorheen de technische installaties van de kantoortoren zaten. Vita: “Je kijkt vanuit de bovenste verdiepingen over de stad Den Haag en in de verte kun je de zee, Delft en zelfs Rotterdam zien.”

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-4.jpg

Een blik op de oude gevel. De bovenste drie etages zijn al gestript.

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-9.jpg

Doorkijkje bovenste appartmenten en penthouses met uitzicht op zee.

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-8.jpg

De 'stalen kroon' op het dak van het Wijnhavenkwartier is geplaatst.

Gevel met balkons

Binnenkort start Heijmans ook al met het opbouwen van de gevel, waardoor straks een bijzondere combinatie te zien is van de oude en de nieuwe gevel. “Omdat de huidige hoofddraagconstructie niet ontworpen is voor zware gevelelementen, was de materiaalkeuze voor de nieuwe gevelafwerking beperkt. Onze wens was om elk appartement een eigen buitenruimte te geven. We hebben er voor gekozen om licht keramische geveltegels toe te passen met een lichtgewicht balkon van prefab beton. Zo kunnen we op de meeste plekken balkons maken die tot iets meer dan twee meter uitkragen.”

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-3.jpg

Zicht op de toekomstige daktuin.

Universiteit Leiden

De onderste vier verdiepingen van de toren en de laagbouw zijn bestemd voor de Universiteit Leiden. Aan de zijde van het Centraal Station wordt een nieuw gedeelte aangebouwd voor twee collegezalen. “Voor deze twee zalen konden we in het ontwerp geen ruimte vinden in het bestaande gebouw. Dit stuk nieuwbouw verbindt de toren en de laagbouw straks weer opnieuw met elkaar”, aldus Vita. “Het binnenklimaat is hier een grote uitdaging. Door de beperkte verdiepingshoogte wordt het lastig om luchtkanalen en andere installaties aan te brengen, zonder dat je het gevoel hebt dat het plafond laag is.”

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-2.jpg

Het heiwerk voor de uitbreiding van de universiteit is gestart.

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-5.jpg

Een doorkijkje op de uitbreiding van de universiteit. Op de achtergrond de Haagse Resident.

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-7.jpg

Heiwerkzaamheden, met op de achtegrond de Haagse hoogbouw.

Krap

Ondanks dat het een groot gebouw is, bouwen we hier op een binnenstedelijke postzegellocatie. “In de gradatie krap, krapper, krapst is de laatste term hier van toepassing. De manoeuvreerruimte is minimaal; het gebouw grenst aan drie kanten aan de straat en aan twee zijdes met trambanen. “De sloop van het gebouw in het midden gaf gelukkig wat extra ruimte. De parkeergarage (op laag 1 / -2) onder de vloer blijft tijdens de werkzaamheden in gebruik en is tijdelijk versterkt om op te kunnen bouwen.”

Heijmans-Wijnhavenkwartier-DenHaag-6.jpg

Zicht vanaf de daktuin op de kantoren Schedeldoekshaven.

heijmans_-_wijnhaven_den_haag_01_xl.jpg

Impressie van het Wijnhavenkwartier ná de transformatie.

Meer informatie over Wijnhavenkwartier