Hoe staat het met... Waterbuffer Huizen

Regenwater teruggeven

Het dorp Huizen ligt tegen de flanken van de Utrechtse Heuvelrug aan het Gooimeer. Het verschil tussen het hoogste punt (de Tafelberg) en het laagste punt (de haven) is maar liefst 36 meter. Bij een extreme bui moesten de inwoners van de lager liggende wijken met zandzakken in de weer. Dat is nu voorbij: onder de parkeerplaats op de Naarderstraat is een flinke waterbuffer aangelegd. 

19 december 2018

De bouwkeet is net die ochtend weggesleept en de laatste spullen worden opgeruimd. Heijmans rondt haar werkzaamheden aan de Naarderstraat af. Tom Schoenmaker, de projectmanager vanuit de gemeente, en Heijmans-uitvoerder Martijn Rademakers lopen samen nog één rondje over en om de parkeerplaats, de entree van het oude dorp.

Klimaatverandering

Staand onder een net geplante boom, wijst Tom naar de straat die langzaam omhoog loopt. “Al het water uit de hoger gelegen wijken komt naar beneden en blijft hier staan”, vertelt hij. Wijzend naar de andere kant. “In de wijk hierachter hebben de bewoners zeker één keer per jaar zandzakken voor de deur. En door de klimaatverandering valt er straks alleen maar meer regen.”

heijmans_huizen_301118_--martinekrekelaar_a0a0047.jpg

Tom Schoenmaker toont het hoogteverschil in de straat.

Met het programma Huizen Klimaatbestendig wapent Huizen zich tegen de gevolgen daarvan. Een stresstest liet zien wat er gebeurt bij extreme regenval: de riolen raken overbelast, de parkeerplaats aan de Naarderstraat wordt één grote zee.

Een half zwembad

Daarop ontstond het plan om onder de parkeerplaats een waterbuffer aan te leggen. De gemeente Huizen maakte het plan, Heijmans won de opdracht en in mei 2018 ging de eerste schop de grond in. Nu is het werk dus op een haar na gereed.

heijmans_huizen_301118_--martinekrekelaar_a0a0131.jpg

“Onder de grond kunnen we nu 300.000 liter water kwijt, een half zwembad”, zegt Tom. “Dat water komt terecht in grote infiltratiekratten. Daar loopt het ook weer uit, de zandgrond in. Zo wordt het vuilwaterriool niet belast en blijft het grondwater op peil. Dat is ook goed voor de bomen en planten. We geven het water terug aan de natuur, in plaats van het af te voeren naar de zuivering.”

Minder steen, meer groen

Huizen doet ook mee aan Operatie Steenbreek, een landelijk programma met als doelstelling minder steen en meer groen in de bebouwde kom. Een groene omgeving kan meer water aan dan een versteende omgeving, is de ervaring. De gemeente zorgt daarom voor meer groen in de openbare ruimte en stimuleert de inwoners om hetzelfde te doen in hun tuin.

“Zeker de inwoners die last hebben van het water doen graag mee”, vertelt Tom. “We hadden ook een plan om hier rond de parkeerplaats alle regenpijpen af te koppelen. Het regenwater stroomt dan niet meer in het vuilwaterriool, maar in de waterbuffer. Alle omwonenden wilden meedoen. Helaas was het niet haalbaar omdat er te veel kabels en leidingen onder de grond lagen.”

Ondergrondse uitdaging

Daar raakt Tom een punt. “Ondergronds zat de grootste uitdaging van dit werk”, zegt uitvoerder Martijn. Intussen staan we voor café-restaurant Het Wapen van Huizen aan de rand van het oude dorp. “De eerste dagen vonden we meteen allerlei onbekende kabels en leidingen. De planning kwam in de knel, de straat mocht niet te lang open. Samen met de gemeente hebben we dat uiteindelijk goed opgelost voor de omwonenden en ondernemers.”

Heijmans_Huizen_Operatie Steenbreek Martijn.jpg

En dan is er nog de boom. Er zitten lichtjes in. Het is de enige boom in dit project die kon blijven staan. De negentig jaar oude rioolbuis die er onderdoor liep is weg, maar onder de boom hebben de bouwers een stuk laten zitten om hem te ondersteunen. De andere bomen rond de parkeerplaats zijn vers geplant, maar wel volwassen. Daarom konden de omwonenden er goed mee leven.

Bossche Bollen

Aan de koffie in het Wapen van Huizen. “We hadden met dit werk veel met de omgeving te maken”, zegt Tom. “Wij kiezen onze bouwers erop uit dat ze daar goed mee omgaan. Van Heijmans weten we dat ze niet over de omwonenden heen walsen.” Martijn: “Zo zit ik ook niet in elkaar. Goed contact met de omgeving vind ik belangrijk.” Tom: “Dat is ook een beetje de Brabantse gezelligheid hè. Volgende keer zetten we de Bossche Bollen gewoon in het bestek.” Martijn lacht. “Of worstenbroodjes.”

heijmans_huizen_301118_--martinekrekelaar_a0a0075.jpg

Korte lijnen, snel overleg, een gezamenlijke wil om een mooi project neer te zetten. Dat tekende de samenwerking tussen de gemeente Huizen en Heijmans, zeggen Tom en Martijn. “Je kunt van alles plannen, maar soms lopen dingen anders”, zegt Martijn. “Met elkaar kom je eruit. Constructief en snel een plan bedenken en door.”

Oorlogsmonument

De straat ligt er weer keurig bij. Bestraat met gebakken klinkers die passen bij een dorp als Huizen. Waar de doorgaande weg overgaat in het oude dorp is asfalt-met-klinkermotief toegepast: klassiek maar robuust.

Ook het oorlogsmonument is aangepakt. Tussen de gewone klinkers zijn steentjes gelegd waarop de namen van Huizense oorlogsslachtoffers staan. “Uniek dat we dit mochten doen”, vindt Martijn.

heijmans_huizen_301118_--martinekrekelaar_a0a0101.jpg

Herdenkingssteentjes bij het oorlogsmonument van Huizen.

Het verkeersplein voor het Wapen, tot voor kort een grote steenvlakte, heeft deels plaatsgemaakt voor een plantsoentje – de oude boom staat er middenin. De vrachtwagen die net het dorp in rijdt moet zorgvuldig manoeuvreren op de smalle rijbaan – maar het lukt. Straks wordt de parkeerplaats omzoomd met beukenhagen. Huizen heeft zijn entree terug – en houdt de voeten droog.