De gasfabriek? Ja jôh! Die kende iedereen in Hilversum. Vanaf 1884 domineerde zij de wijk ten oosten van de spoorlijn. Maar de Regev, zoals de fabriek heette, sloot in 1962 haar hekken. De waakvlam ging definitief uit.
Pas in 2006 kwam er schot in de herontwikkeling van de vijf hectare grond. Samen met lokale woningcorporatie De Alliantie won Proper Stok, onderdeel van Heijmans, de prijsvraag om het terrein nieuw leven in te blazen. Het Delftse architectenbureau Mecanoo ontwierp een stedenbouwkundig plan inclusief 370 sociale huur- en koopwoningen, sporthal, zwembad en ondergrondse parkeergarage. Inspiratiebron: het industriële karakter van de oorspronkelijke gebouwen uit de jaren 20. Villa Industria was geboren.

Het zwembad
Feest? Nog niet, weet Marcel Sinte Maartensdijk, senior ontwikkelaar bij Heijmans Vastgoed: “De bodem bleek ernstiger vervuild dan voorzien. Bovendien brak de economische crisis uit.” En de lat lag al hoog: hoe verleid je Hilversummers om ‘over het spoor’ te gaan wonen? Want de oostelijke Kleine Driftbuurt had nadrukkelijk niet het imago van de statige villa’s van Hilversum.
Magazine
Het Regev-project stagneerde. Maar in 2013 trok het team van Heijmans het vlot. Sinte Maartensdijk: “We versterkten het voorlopig ontwerp, dat niet voldoende overtuigde. Méér kwaliteit was het motto, ook al ijlde de crisis nog na. We wisten dat een acht-en-een-half niet goed genoeg was. Het moest een negen-en-een-half zijn om de klant te verleiden aan deze kant van Hilversum te gaan wonen. Bovendien boden we belangstellenden een verhaal dat recht deed aan deze historische plek.” De website Living Industria zag het licht, evenals het gelijknamige magazine met inspirerende verhalen over industrieel erfgoed, lifestyle, buurtwinkeltjes en de nabijgelegen heide. Een woon-app voor driedimensionale verkenning van woningen vervolmaakte de verleiding.