Hoe staat het met... Transformatie het Grootlab

Van lab naar hogeschool

Het AHK-gebouw op het Overhoeks-terrein in Amsterdam-Noord staat voor velen nog bekend als het oude 'Grootlab' van Shell. Vier jaar geleden kwam het gebouw leeg te staan, waarna krakers er tijdelijk huisvrede vonden. Nu wordt een deel van het gebouw klaargemaakt voor de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Projectleider Willem van der Velden vertelt over de transformatie.

3 november 2015

Onder één dak

De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gaat een groot deel van haar opleidingen, nu nog verspreid over drie locaties, in het nieuwe gebouw in Amsterdam-Noord huisvesten. “Sinds medio dit jaar zijn we gestart. We doen de sloop-, verbouw-, nieuwbouw- en installatiewerkzaamheden aan het gebouw. Circa 200 creatieve talenten gaan hier, na een geslaagde deelname aan de selectieprocedure, studeren", vertelt Willem.

Dwarsdoorsnede-Grootlab.jpg

Een dwarsdoorsnede van het Grootlab toont de nieuwe indeling van het gebouw. Bovenop het dak komt een transparante danszaal.

Beeldende kunsteducatie, dans, muziek en theater wordt ondergebracht in klassieke leslokalen in de oudbouw en in de danszalen in de nieuwbouw. De plek brengt niet alleen de toekomstige studenten samen. In een prettige hectiek, die overvalt bij binnenkomst in het compacte gebouw, wordt net zo makkelijk geschaft en dagelijks vergaderd, als er wordt verbouwd. “Hier moet je je kunnen onttrekken aan het dominerende geluid van de bouwwerkzaamheden”, vertelt Willem terwijl hij wijst naar een indrukwekkende lean-planning. Een tekenende weergave voor het proces waarin de transformatie van het Grootlab verkeert. 

Nieuwe contouren

De oplevering nadert al snel. In januari moet het hele academiegebouw klaar zijn. Maar wie denkt dat de werkzaamheden achter op schema lopen, komt bedrogen uit. Willem: “De bodemsanering, het funderingswerk, het metselwerk, het trafohuis en de sloop van het middendeel van het gebouw liggen allemaal achter ons.” Nu worden de contouren van de nieuwbouw, in het hart van het gebouw, zichtbaar door het plaatsen van de staalconstructie. “Door de sloop van het middendeel hebben we te maken met een open bouw, wat het proces kan verstoren. De oudbouw moet kurkdroog blijven.”

Grootlab-AHK-gebouw-Amsterdam-Heijmans-4.jpg

Projectleider Willem van der Velden bij de geplaatste staalconstructie in het hart van het gebouw. "Hier zie je de eerste contouren van de nieuwbouw."

Maatregelen worden getroffen door folies in de raamopeningen aan te brengen en de staalconstructie zo snel als mogelijk te plaatsen. “Daarna kunnen we de betonvloeren aanbrengen, zodat per laag een wind- en waterdichte situatie ontstaat.” Straks is het aantal medewerkers in het gebouw verviervoudigd. “Ik erken dat er op het punt van de snede moet worden gewerkt, maar we gaan de opleverdata halen, zonder verlies van de gestelde kwaliteitseisen”, besluit Willem.

Grootlab-AHK-gebouw-Amsterdam-Heijmans-1.jpg

De oudbouw moet kurkdroog blijven.

Zwevend parket

Er is verder gekeken dan strikt het ruimtelijk ontwerp, zoals naar resultaateisen en materiaalspecificaties. Zo bleek de zwevende parketvloer een probleem. "De combinatie van vloerverwarming en grenen planken op stroken van schuim, maakt dat we hoogte tekort komen. Door toepassing van eiken lamelparket met een volledige foamlaag kunnen we 2 centimeter hoogte besparen. Hierdoor creëren we een betere gewichtsabsorptie en verminderen we letsel tijdens de danslessen,” aldus Willem.

Zoeken naar het beste eindresultaat maakt dat er continue op het snijvlak van beschikbare tijd en financiële haalbaarheid tegen de beste kwaliteit moet worden gewerkt. “We hebben te maken met een aanbestedingswerk. Juist dan is het van belang dat je met open visie in gesprek blijft met de bouwdirectie en de toekomstige gebruikers. Zo ontstaat draagvlak en ruimte.” Het gebouw mag nu in twee fases, snel achter elkaar, worden opgeleverd. “Je wilt tenslotte voorkomen dat gebruikers ontevreden zijn over hun gebouw. Daar worden wij als bouwpartij terecht op afgerekend.”

Oud en nieuw

Het Grootlab moest, net als de Overhoeks-toren, behouden blijven in de herbestemming van Overhoeks tot nieuwbouwlocatie. Terecht, vindt Willem. “De schil van het gebouw is zo beeldbepalend voor de omgeving.” De oudbouw is heel basic gebleven. “Ik ben in mijn 20 jarige loopbaan, op de meest uiteenlopende projecten bij Heijmans, inmiddels gewend geraakt dat muren niet opnieuw tot in de finesses hoeven te worden gestuct en een open plafond past in deze tijd.” Het academiegebouw wordt uitgewerkt in één kleur: wit. De oudbouw voorziet zelfs in hergebruik van luchtkanalen en elektragoten. “Eigenlijk heel mooi, temeer omdat de nieuwbouw, met de grote transparante danszaal die straks uitsteekt boven het dak, dan extra wordt geaccentueerd.”