Hoe staat het met... transformatie Beatrix Complex

Plan-B voor oud Philips lab

Sinds eind 2014 transformeert Heijmans het voormalige Beatrix Complex in Eindhoven naar een platform voor creatieve bedrijven: Plan-B. Het voormalige Philips laboratorium wordt verdieping voor verdieping klaargemaakt voor ondernemers uit de maakindustrie. Wordt Plan-B de nieuwe ‘place-to-B’ in Eindhoven? Tijd om na 1,5 jaar pionieren de balans op te maken.

6 juli 2016

Het oude Philipslabaratorium, waar vroeger radiobuizen werden gemaakt en duurtesten werden gehouden voor producten van Philips, krijgt na 13 jaar leegstand een tweede leven. Nik van Nuland, ontwikkelaar bij Heijmans: “We brengen het gebouw naar een basis verhuurbaar niveau. Dat houdt in dat het bestaande casco gehandhaafd blijft. We zorgen er nu voor dat de verlichting, het internet, de verwarming en het toilet operationeel zijn. Daarnaast zorgen we voor schoonmaak en beveiliging. Door het hanteren van een lage huursom, inregelen van shared facilities, regie op projectniveau en creativiteit krijgt het Beatrix Complex weer een duurzame invulling. De huurders hebben alle vrijheid om hun eigen ruimte zelf in te richten.”

Plan-B-Eindhoven-Heijmans-2.jpg

Op de begane grond is bij de entree van het gebouw lunchroom 'Tafeltje 19' gevestigd.

In het karakteristieke gebouw op bedrijventerrein De Hurk komt inmiddels de geur van koffie en verse broodjes je bij binnenkomst tegenmoet. Het kille trappenhuis op de begane grond is vakkundig verbouwd tot lunchroom en koffiebar. Nik: “Het was voor ons belangrijk om gelijk een centrale ontmoetingsplek te creëren in het gebouw. Verder is de begane grond bijna volledig verhuurd en de eerste verdieping is klaargemaakt voor verhuur. Vanaf september gaat ook de tweede verdieping van het zes verdiepingen tellende pand in gebruik.”

Creatieve maakindustrie

Plan-B is een plek met weinig regels waar creatieve bedrijven zich lange tijd kunnen vestigen en kunnen floreren. Nik: “In Plan-B is nog helemaal niets omkaderd, alles is nog mogelijk. Dat spreekt veel creatieve ondernemers aan. Ze hebben het gevoel ergens vanaf het begin bij betrokken te zijn, ze zijn de pioniers van iets nieuws. Plan-B is een ‘edgy’ locatie, waar nog niet alles mooi opgepoetst is. We zijn hier op zoek naar bedrijven die zelf producten maken. Daar proberen we op te selecteren, want we willen echt een omgeving creëren waar de gebruikers iets aan elkaars expertise hebben. Ze kunnen hier machines plaatsen om meubels mee te maken of een oven om producten af te bakken. Die apparatuur kunnen ze dan weer met elkaar delen. Overal in het gebouw kunnen we krachtstroom aanleggen en de installatietechniek aanpassen. Dat maakt het wel een stuk makkelijker.”

Plan-B-Eindhoven-Heijmans-3.jpg

Stichting 'Uit de Buurtfabriek' is een leer- en werkplaats voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt en is sinds april 2016 in Plan-B gevestigd.

Plan-B-Eindhoven-Heijmans-5.jpg

Ontwerpbureau Jansen & de Bont maakt bijzondere verlichting in hun eigen werkplaats. In hun vrije tijd sleutelen ze hier ook aan 'Cafe Racers'.

Plan-B-Eindhoven-Heijmans-4.jpg

Joris Petterson (rechts) zit al sinds maart 2015 met zijn atelier in Plan-B. Samen met Timmy de Vos werkt hij o.a. aan E-waste Arcades.

Invulling geven

Afgelopen 1,5 jaar is er geïnvesteerd om de ontwikkelingen in Plan-B te professionaliseren. Nik: “Zo hebben we het technisch en facilitair beheer van het gebouw verbeterd door de komende vijf jaar met Camelot te gaan samenwerken. Daarnaast hebben we met AnneRegelt een programmamanager die inhoudelijk contact heeft met de huurders en Plan-B op de kaart zet door evenementen en activiteiten te organiseren. Samen met Camelot is zij in staat om nieuwe creatieve bedrijven aan te trekken. Met haar ervaring kunnen we continue de ambities van Plan-B aanscherpen. Ook de komst van topontwerpers Kiki & Joost naar Plan-B zorgt voor een nieuwe dimensie. Zij zijn namelijk een belangrijke schakel in de creatieve wereld en hebben een enorme aantrekkingskracht op andere ondernemers.”

De komende tijd staat er veel op het programma in Plan-B. Zo wordt de komende twee maanden de tweede verdieping verhuurklaar gemaakt. In oktober wordt deze hele verdieping beschikbaar gesteld aan ontwerpers en designers die hier gratis kunnen exposeren tijdens de Dutch Design Week. Nik: “Daarnaast gaan we samenwerken met het Creative Lab Brainport. We willen graag talenten die bij opleidingen gescout worden de mogelijkheid geven om samen te werken met bedrijven. Plan-B is de perfecte locatie om de verbinding te maken tussen de creatieve industrie en het bedrijfsleven.”

Flexibel en goedkoop

Waarom Plan-B misschien wel aantrekkelijker is dan Strijp? Nik is duidelijk: “We zitten qua huurprijs met Plan-B aan de onderkant van de markt. Voor €90 per m2 (per jaar, all-in) kun je hier een ruimte huren. Je hebt geen naheffing van servicekosten, gratis parkeren, een vast contract en je bent flexibel in het inrichten van je eigen ruimte. De prijs/kwaliteit verhouding voor deze locatie is gewoon top. De locatie is goed bereikbaar en het gebouw heeft nog geen stempel gekregen. Strijp is inmiddels voor veel creatieve bedrijven te duur aan het worden en de creatieve bedrijven maken langzaam plaats voor de gevestigde orde die meer kunnen betalen. Dat is een beetje de blues van de creatieve industrie. Ze gaan weer op zoek naar een nieuwe thuisbasis. Plan-B is wat dat betreft een prima alternatief.”