Hoe staat het met... TivoliVredenburg

Vijf zalen, vijf verhalen

Muziekpaleis TivoliVredenburg is een indrukwekkend gebouw. Van buiten maar zeker ook van binnen. Compleet met bonte verzameling van kleuren, stijlen en materialen. Tijd om het gebouw eens van top tot teen te ontleden.  

15 juli 2014

Cloud Nine: view de la vie

We starten op de 9e verdieping. Op een hoogte van 47 meter en met drie verdiepingen hoog is ‘Cloud Nine’ de zaal met een perfect uitzicht over het oude centrum van Utrecht. De zaal is geschikt voor 400 jazzliefhebbers. Een café en workshopruimte maken de zaal compleet en biedt ruimte aan nog eens 175 bezoekers. 

Architect: Thijs Asselbergs

Cloud-Nine.jpg

Hertz: klassieke huiskamer

Je kijkt naar een klassiek concert, alleen zie je niets omdat je op een onhandige plek zit. Het is iedereen vast al wel eens overkomen. In de ‘Hertz’ zaal op de 7e verdieping is dit probleem verholpen: de afstand tussen bezoekers en artiesten is heel klein. Het resultaat? Een zaal zónder 'slecht-zicht-plaatsen'. Door de aandacht voor de akoestiek en de bekleding biedt deze zaal comfort en sfeer voor ruim 500 bezoekers.

Architect: Patrick Fransen

Hertz2.jpg

Pandora: club in hartje Utrecht

Utrecht, studentenstad met veel uitgaansmogelijkheden. Club ‘Pandora’ op de 6e verdieping kan aan het lijstje worden toegevoegd. Met uitzicht over de stad en de aanwezigheid van een bar is dit de perfecte plek voor een clubavond. De zaal biedt ruimte aan 700 bezoekers en is dankzij de vlakke vloer en het ontbreken van een vast podium heel flexibel te gebruiken. 

Architect: NL Architects

Pandora2.jpg

Beeld: Jelmer de Haas | TivoliVredenburg

Ronda: zó dicht bij de artiest

Van de 6e naar de 2e verdieping: welkom in 'Ronda'. Niet de stad in Zuid-Spanje maar een bronzen zaal met ruimte voor 2.000 bezoekers. Ook hier zit je als bezoeker weer boven op het podium, mét garantie op goed zicht en geluid.  Het is mogelijk in de Ronda. Je kunt artiesten bijna aanraken waardoor concerten optimaal worden beleefd. Het kenmerkende muurpatroon en het grote balkon kenmerken deze zaal voor popconcerten en clubnights.

Architect: Jo Coenen

Ronda.jpg

Grote Zaal: 1979 meets 2014

Inmiddels aangekomen op de begane grond, steken we de grens over van nieuwbouw naar oudbouw: de 'Grote Zaal', opgebouwd in 1979, is aangepast en gerenoveerd. De foyers hebben nieuwe plafonds, vloeren en horecavoorzieningen gekregen. Door de bouw van een extra foyer is er meer ruimte ontstaan voor exact 1.717 bezoekers. De akoestiek en het karakter van de zaal zijn zoveel mogelijk behouden waardoor deze oude zaal zijn plek heeft gekregen in het moderne muziekpaleis. Never change a winning team. 

Architect: Herman Hertzberger

Grote-Zaal2.jpg
TivoliVredenburg-opengewerkt-2000.jpg

Illustrator: Fedor van Rossem