Hoe staat het met... Parkeergarage St.-Jan

Werken aan een waterdichte wokkel

Met het afronden van de ruwbouw krijgt de Parkeergarage St.-Jan in de Bossche binnenstad steeds meer vorm. Nu dat de garage grotendeels waterdicht is, zijn de mannen begonnen met de afronding van de ‘wokkel’ en de afbouw van de garage. Omgevingscoördinator Bert Bakker toont de voortgang.

30 oktober 2014

De ondergrondse parkeergarage biedt plaats aan 1.040 auto’s en wordt opgebouwd uit drie aparte bouwkuipen: een oostelijke bouwkuip, een westelijke bouwkuip en de bouwkuip op Bastion Baselaar. Deze laatste bouwkuip is de in- en uitrit van de parkeergarage: de wokkel.

IMG_2512-1600.jpg

De spiraalvormige wokkel vormt de toekomstige entree voor de parkeergarage St.-Jan.

Waterdicht

Inmiddels is de laatste druklaag van beton geplaatst op de parkeergarage. Dat betekent dat de parkeergarage waterdicht is. De wokkel waaraan gewerkt wordt is dit nog niet. Bert: “Er wordt nu een bekisting in gezet die precies in de juiste vorm gezaagd én aangebracht moet worden. Daarnaast is alles in de wokkel rond en spiraalvormig, een standaard bekisting past hier niet. Dit vraagt veel van het ruimtelijk inzicht van onze mannen. Het is geen vorm van ‘meters maken’ het gaat echt om vakmanschap. Hiervoor hebben we de beste timmermannen nodig. De volgende stap is het storten van beton. De wokkel wordt pas waterdicht als de hellingbanen en het dak gestort zijn en de in- en uitrit gereed is.” 

IMG_2845-1600.jpg

Het aanbrengen van een druklaag zorgt voor een betere verspreiding van geconcentreerde lasten.

Afbouw

Doordat de spiraalvormige entree nog niet waterdicht is, wordt regenwater buiten de deur gehouden door kleine, stenen dammen. Die zorgen dat er geen water de garage binnenstroomt en werkzaamheden verderop droog kunnen worden uitgevoerd. De dammen vormen zo een duidelijke scheiding tussen het parkeergedeelte en de wokkel.

Bert: “Dankzij de dammen kunnen we gewoon door met de werkzaamheden. Want waar de wokkel nog niet waterdicht is zijn we in het parkeergedeelte al gestart met de afbouw. Het betonwerk is hier gereed, technische installaties worden aangelegd, verlichting is op een aantal parkeerverdiepingen klaar en de kozijnen van de corridor staan. Door de ramen en kozijnen begint de garage nu écht vorm te krijgen.”

IMG_2426-1600.jpg

Zoek de verschillen

Deze fase vindt Bert een van de mooiste periodes van het project. “Ik ben hier van begin af aan betrokken bij geweest. Begin vorig jaar waren we nog bezig om het voormalige parkeerterrein te slopen en nu is er binnen no-time een parkeergarage gebouwd. Het begint ergens op te lijken. Ook de Casinotuin is zo goed als af, het wordt groen en de monumenten staan op hun plek. Als je de visuals nu vergelijkt met wat er staat klopt het precies.”

Blik van waardering

Ook de buren volgen de vorderingen aan de parkeergarage op de voet. Vanachter het raam hebben zij dagelijks zicht op het project, iets dat bij Bert niet onopgemerkt is gebleven. “Ik denk dat sommige buren ons nog gaan missen als we weg zijn. Ze zien het project iedere dag groeien en de meesten vinden het prachtig om te zien. Voor de zomer kwam een buurtbewoner naar me toe en zei dat hij het zo jammer vond dat er weer blaadjes aan de bomen kwamen. Die boom versperde het zicht op de parkeergarage. Ik geef hem geen ongelijk, het is een top-project en ik ben blij dat ik hier aan mee mag werken.”

St.-Jan
St.-Jan
St.-Jan Parkeren onder oude stadsmuur