Hoe staat het met... organisatie Nijmeegse Vierdaagse

Alles loopt soepel op Nijmeegse Vierdaagse

You never walk alone, zong Lee Towers. Dat klopt. Maar liefst 37 camera’s volgen de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse op de voet. Naast crowd en traffic control heeft Heijmans de regie over hospitality en services. Bezoek aan het commandocentrum.

20 juli 2016

Half twee ’s middags in Nijmegen. Blauwe lucht, bloedhitte en een blarendichtheid van minstens 825 per vierkante kilometer. Welkom aan het Wedren, het hart van de Vierdaagse. Om 05.00 uur zijn hier 47.166 deelnemers uit 68 landen vertrokken. Nu keren ze terug. Terwijl duizenden wandelaars onder applaus finishen, speelt dweilorkest De Borrelnootjes een opzwepende versie van ‘Costa del Sol.’

img_0092-1.jpg

Koeler is het in de gestapelde gele units op het Wedren. This is headquarters. In een van de kantoren hangen vier militaire stafkaarten aan de muur. Voor elke wandeldag eentje. Het zijn kolossale uitvergrotingen, schaal 1 op 25.000. Naast routes tonen ze controleposten, toiletten, waterpunten, cameraposities en DRIP-punten. Links ervan bewegen beeldschermen. Duizenden wandelaars trekken langs de camera’s in Lent, Elst en Nijmegen. Honderdzeventiende couplet, potje met vet: het is nog even doorbijten.

Portofoon

Maar de sfeer is gemoedelijk. Mede dankzij crowd management, weet Carel Robbers. “In 2015 trok de Nijmeegse Vierdaagse anderhalf miljoen bezoekers. Omwille van de openbare orde en veiligheid volgen we alles nauwlettend. Ja, de beelden zijn scherp. Als je inzoomt, kun je bij wijzen van spreken in iemands portemonnee kijken.” Op tafel murmelt een portofoon. Met de centrale meldkamer van hulpdiensten is rechtstreeks contact.

IMG_0075.jpg

Robbers is projectleider bij Heijmans Event Services in Dordrecht. Het bedrijfsonderdeel regelt de tijdelijke logistieke en infrastructurele voorzieningen bij grote sportevenementen. “Dat omvat veel. Van terreininrichting tot verkeersmaatregelen: units, vloeren, toiletten, dranghekken, tribunes, loopbruggen, dynamische tekstborden. Onze sterkste troef? Dat we alles in huis hebben: kennis, expertise én materieel.”

Hoge lat

In 2005 vroeg de toenmalige korpschef van politie Nijmegen of Robbers oren had naar betrokkenheid bij het grootste wandelevenement ter wereld. Dat kostte hem geen bedenktijd. Met trots: “Als Heijmans verzorgen we de NK Wielrennen, WK Hockey en de Nederlandse etappes van de Giro d’Italia en de Tour de France. Stuk voor stuk droomopdrachten. Maar de Vierdaagse is uniek. Dit evenement draait op 900 vrijwilligers, maar de professionaliteit is enorm. Dat past bij me. Ik leg de lat hoog.”

IMG_0077.jpg

Chip

Robbers heeft recht van spreken. Voordat hij bij Heijmans aan de slag ging, was hij twintig jaar inspecteur van Bureau Conflict- en Crisisbeheersing bij politiekorps Rotterdam Rijnmond. Van nabij volgde hij de Euro 2000 oftewel euroconversie, Dance Parades, de verwikkelingen rond de moord op Pim Fortuyn, de Marathon van Rotterdam, Zomercarnaval en UEFA-finales. Ze versterkten zijn kennis van zowel evenementen als calamiteiten.

“Crowd management is voor een deel anticiperen”, legt Robbers uit. “Zo kunnen we bijvoorbeeld opstoppingen of extra drukte bij EHBO-posten voorzien. Elke deelnemer heeft een chip in zijn schoen. Dat levert info over de parcoursdrukte op. Maar we weten ook dat de muziekprogrammering na afloop van invloed is op de drukte en sfeer. Die kennis gebruik je.”

Calamiteiten

Naast hem zit Hans van Meegen, oud-politieman uit Nijmegen. Ook hij volgt de beelden van de 37 Vierdaagse-camera’s en – indien opschaling nodig is – 50 stadstoezichtcamera’s. “Elk uur zitten hier andere mensen. Je moet scherp blijven”, stelt Van Meegen. In een aangrenzende ruimte werken tien mensen achter computers. Het zijn vrijwilligers die DRIP-teksten maken, weerkundigen en vrijwilligers van het Rode Kruis. Het digitale logboek blijft volstromen: “13.32: Melding overvolle prullenbak, glaswerk op de grond. 13.34: Onwelwording VIP-tent.” Voor calamiteiten zijn zogeheten focusscenario’s opgesteld. Robbers kalm: “Ik ga er niet over uitweiden. Maar dit is de honderdste Vierdaagse en de wereld is wiebelig. Dan hou je met alles rekening.”

Infographic Nijmeegse 4daagse-donkergrijs-NEW.png

Feesten

Niet alleen Robbers is wakker. Als de wandelaars op één oor liggen, breken de Nijmeegse Vierdaagse Feesten los: city never sleeps. Volgens traditie moedigen leden van studentenvereniging Carolus Magnus de vertrekkende wandelaars in de vroege ochtend aan. Ploegen van Heijmans Verkeerstechniek hebben de afzettingen, bebording en camera’s dan al uren op orde.

IMG_0081.jpg
IMG_0131.jpg

Theo van Ewijk tijdens zijn 15e Vierdaagse: "Blaren? Nergens last van. Ik heb 550 kilometer getraind.”

Half drie. Wandelaars puffen uit op het Wedren. Een van de deelnemers is Cas Eerhart, directeur Bodemspecialismen bij Heijmans. Hij heeft 40 kilometer achter de rug. “Hoeveel ik vannacht geslapen heb? Zo’n 2,5 uur. Maar ik hou van doorzetten. Al zou ik de vierde dag op m’n knieën over de finish moeten: ik ga het halen. Zeker dit jaar. Het is de honderdste Vierdaagse en mijn tiende keer.” Ook zijn collega Theo van Ewijk bewijst dat Heijmans-medewerkers bij ‘kilometers maken’ niet alleen aan snelwegen denken. De procesmanager van Heijmans Infra, die eveneens voor ‘de 40’ gaat: “Dit is m’n vijftiende Vierdaagse. Blaren? Nergens last van. Ik heb 550 kilometer getraind. Wat ook helpt: je voeten insmeren met Gehwohl-zalf.”

Ontspannen

Kwart over drie. Robbers heeft nog uren te gaan. Maar hij kijkt ontspannen. Mede dankzij Heijmans Event Services kunnen de likdoornpleisters in de la blijven. Net zoals de tinctuur tegen eksterogen. Alles loopt zoals het hoort.