Hoe staat het met... Ontsluiting Bio Science Park Leiden

Kruising op palen

Leiden vernieuwt en wordt beter bereikbaar gemaakt. Met projecten als Het plein van Leiden, de Bèta Campus, Prinsenhoek en het Kooiplein kleurt de stad ‘Heijmans geel’. Heijmans verbetert ook de ontsluiting van het Bio Science Park. Een belangrijke verkeersader tussen de universiteit en de A44. De heistellingen van Heijmans gaan flink tekeer om een nieuwe ongelijkvloerse kruising te kunnen maken. Maar wat zijn die mannen daar precies aan het doen?

23 november 2015

Leiden beter bereikbaar

Om de doorstroming van het verkeer op de Plesmanlaan en de bereikbaarheid van het Bio Science Park (OBSP) in Leiden te verbeteren, wordt een ongelijkvloerse kruising aangelegd op het kruispunt Plesmanlaan – Haagse Schouwweg. Daarnaast worden aansluitende wegen en nabijgelegen kruispunten van en naar de A44 aangepast. De nieuwe ontsluiting vormt een belangrijke voorwaarde om de gebiedsontwikkeling op het Bio Science Park te starten.

GvRHeijmansLeiden2015_MG_1201.JPG

De ontsluiting van het Bio Science Park vanuit de lucht. Ter plaatse van het kruispunt Plesmanlaan – Ehrenfestweg/Haagse Schouwweg wordt een ongelijkvloerse kruising in twee fases gerealiseerd. Hier is de tijdelijke infrastructuur goed te zien.

420 betonpalen

Begin november is Heijmans funderingstechnieken gestart met het heien van betonpalen voor fase 1 (rechts van de Haagse Schouwweg). Met twee heistellingen worden circa 420 betonpalen de grond in geslagen. In mei 2016 start de realisatie van fase 2, aan de andere kant van de weg.

Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-13.jpg

Voordat de volgende paal de grond in wordt geslagen bekijkt heier Martin Arkenbout zorgvuldig het palenplan om de positie van de betonpaal te bepalen.

Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-12.jpg

De betonpalen zijn 18,5 meter lang en hebben een diameter van 380 mm. De markering is een doeltreffende methode om verschillende soorten kopwapening in de betonpalen van elkaar te onderscheiden. Deze wapening koppelt de betonpalen met de betonvloer.

Teamwork

Funderen draait om teamwork. Per stelling bestaat het team uit twee óf drie man, met minimaal een heier en een machinist. Afhankelijk van de complexiteit en grootte van een project wordt het team vastgesteld. Heier Martin Arkenbout en machinist Wim Wolters brengen de paal hier zeer nauwkeurig de grond in. De heier is verantwoordelijk voor het stellen van heipalen en geeft de juiste aanwijzingen aan de machinist. Zodra de heipaal waterpas en op de juiste positie staat, kan de paal naar de gewenste diepte worden geslagen.

Stalen bundels

Strengankers zorgen ervoor dat de damwanden op hun positie blijven staan. De ankers worden geplaatst door te werken met tijdelijke boorbuizen. Door deze te roteren en te spoelen worden de buizen op de juiste diepte gebracht. Daarna kunnen de ankers, die bestaan uit bundels van staaldraden, worden ingeladen. Na het inladen worden de boorbuizen uitgebouwd en blijven de ankers achter in de bodem. Hier halen de ankers de trekkracht vandaan, waardoor ze de damwanden op hun plek kunnen houden.

Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-9.jpg
Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-10.jpg

Houten muts

Afhankelijk van het soort heiwerk moet de ‘mutsvulling’ met enige regelmaat worden vervangen. Deze houten blokken moeten de klap opvangen zodat de betonnen paal niet kapot wordt geslagen. Bij zwaar heiwerk komt dit vaak voor. Een paal heeft in dit geval meer klappen nodig om ervoor te zorgen dat hij ver genoeg de grond in zakt.

Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-6.jpg
Ontsluiting-Bio-Science-Park-Leiden-Heijmans-5.jpg

Over enkele weken is het heiwerk in fase 1 gereed. In 2016 verhuizen de heistellingen naar de andere kant van de Haagse Schouwweg om verder te gaan met fase 2.