Hoe staat het met... Muziekgebouw Frits Philips

Het licht trekt je naar binnen

In het hart van de Eindhovense binnenstad ligt Muziekgebouw Frits Philips. In 1992 geopend als culturele voorziening voor stad en regio, in 2010 door Heijmans in een recordtempo van vier maanden ingrijpend verbouwd en nu hét centrum waar internationale topmusici op het gebied van klassiek, jazz en wereldmuziek graag spelen en ondernemers elkaar ontmoeten. Wibrich de Boer van de Stichting Muziekgebouw Eindhoven Fonds blikt terug.

7 januari 2015

“In Eindhoven is veel veranderd sinds 1992”, aldus Wibrich. ”We kregen de High Tech Campus en ontwikkelden ons tot de Brainport-regio. De focus van de stad werd steeds internationaler. Dat gold ook voor onze programmering, bezoekers en bedrijfssponsoren. Maar we liepen tegen de grenzen van het voorgebouw aan. Na elk concert, in welk muziekgenre dan ook, belandde je steeds in foyers met een gedateerde uitstraling van baksteen, beukenhout en glas. We wilden het voorgebouw daarom flexibeler, dynamischer en sfeervoller maken; het moest een echte verblijfsruimte worden die aansluit bij de beleving in onze concertzalen.” Tijdens festivals moesten de foyers ook geschikt zijn als concertzaal.

Muziekgebouw-eindhoven-4-2000.jpg

Meterslange ambient wall

Witte architectuur en dynamische, aanpasbare LED-verlichting waren de uitgangspunten van de vernieuwing. Zodat de sfeer iedere keer is te veranderen. Van de vloerbedekking tot de koffiekopjes, alles werd aangepast. Wibrich: “Medewerkers en bezoekers hadden na de verbouwing het gevoel dat ze in een heel nieuw gebouw kwamen. Dat begint al bij de vervanging van de gesloten voorgevel door een glazen pui. Daarmee hebben we ons gebouw toegankelijker gemaakt. Vanuit het winkelcentrum wordt je blik automatisch getrokken door de meterslange ambient wall. Je wordt als het ware naar binnen gezogen.”

2013_10_19_DulcePontes_001.jpg

Gong maakt rentree

De verbouwing werd volgens Wibrich ook succesvol door een grondige inventarisatie van wat er ontbrak in de oude foyers. “Het eisenpakket was duidelijk. Maar soms hadden we een te rooskleurig beeld van hoe dingen zouden werken. In plaats van op de gong te slaan aan het einde van de pauze, wilden we het licht bij de zaaldeuren feller laten branden. Maar daar reageerde ons publiek onvoldoende op, dus de gong is terug.”

Tijdens de Dutch Design Week vonden er verschillende activiteiten plaats binnen het Muziekgebouw waaronder lezingen, een akoestische test en een lasershow.

Op zijn plek

Wibrich: “Je merkt kortom dat je in de praktijk aanpassingen moet doen. Maar het concept klopte, het is bedacht vanuit het gebruik. En dat werkt. Ik organiseer hier veel ontvangsten voor relaties. Daar is het gebouw nu heel geschikt voor.” Het Muziekgebouw is recent in het nieuws omdat er financiële tekorten zijn. De problematiek wordt mede veroorzaakt door de commerciële huurprijzen in de binnenstad. Verhuizen is echter geen optie volgens Wibrich. “Dit gebouw hoort bij de Eindhovense binnenstad, bij de levendigheid van deze locatie. We hebben hier een uniek en herkenbaar concept. Het is een ontmoetingsplaats in het hart van de stad waar ook bedrijven veel gebruik van maken. En dat is voor ons een belangrijke inkomstenbron. Het Muziekgebouw is hier dus zeker op zijn plek!”