Hoe staat het met... Laurentius Ziekenhuis

Zorgvuldige uitbreiding

In Roermond wordt in oktober van dit jaar de eerste fase van de nieuwbouw van het Laurentius Ziekenhuis opgeleverd. De afbouwfase is in volle gang en de speciale inrichting van de ‘hotfloor’ met hoogtechnologische voorzieningen gaat van start. Projectcoördinator Johan van der Velden van Heijmans toont de huidige stand van zaken.

3 juni 2015

(Ver)nieuwbouw

De contouren van de nieuwbouw van het Laurentius Ziekenhuis zijn al goed zichtbaar. Eind 2015 / begin 2016 gaan de deuren van het nieuwe deel open. Sinds november 2013 is projectcoördinator Johan van der Velden al betrokken bij de nieuwbouwplannen van het Laurentius Ziekenhuis. “In een bouwteam realiseren we hier een nieuw gebouw tegen het bestaande ziekenhuis aan. De renovatie van de bestaande gebouwen gaat grotendeels van start als het nieuwe gedeelte in bedrijf is en de interne verhuizingen achter de rug zijn.”

Laurentius Ziekenhuis heijmans 6-2000.jpg

Johan: “We staan hier op de nieuwe verbinding tussen de nieuwbouw en het bestaande ziekenhuis. Samen met het ziekenhuis wordt het juiste moment gekozen om de doorbraak daadwerkelijk te gaan maken.”

Momenteel is er een piek in de werkzaamheden en zijn er meer dan 100 man tegelijk bezig in de afbouwfase. Er wordt onder andere gewerkt aan de E- en W-installaties, vloeren, plafonds, inrichting van de beddenkamers, de hotfloor en de gevel. Johan: “Een spannende tijd, want het afbouwniveau gaat steeds verder omhoog. Na de bouwvak starten we met het valideren van de belangrijke ruimtes zoals de OK’s, verkoeverafdeling, de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA), traumakamer en de verschillende klasse ruimten. Vanaf dat moment kunnen we niet zomaar meer even de boormachine pakken en stof veroorzaken.”

Laurentius Ziekenhuis heijmans 1-2000.jpg

Buiten worden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. Roosters en waterslagen worden door WHV geplaatst en het metselwerk is bijna gereed. De betonnen ‘laadkuil’ is de toegang tot de laad- en losruimtes voor goederentransport.

Laurentius Ziekenhuis heijmans 23-2000.jpg

De nieuwbouw bestaat uit vier lagen met daar bovenop de technische installaties.

Gebouw ontleed

Het hart van de nieuwbouw bestaat uit een zogenaamde ‘hotfloor’. Deze bevat de technisch meest hoogwaardige voorzieningen als operatiekamers, opdekruimten, verkoeverafdeling en Intensive Care. Ook de CSA, cardiologie, CCU, Acute Opname Afdeling en het spoedplein krijgen een plek in de nieuwbouw. Het nieuwe ziekenhuis onderscheidt zich als een compact ziekenhuis met korte looplijnen: patiënten kunnen makkelijk de weg vinden en de professionals zijn snel bij elkaar.

In de tweede fase krijgt het ziekenhuis een nieuw entreegebouw. Een binnenstraat verbindt het nieuwe gedeelte met de bestaande bouw. Hier worden verschillende voorzieningen en een restaurant gerealiseerd. Door de renovatie zullen de bestaande beddenkamers en poliklinieken straks weer aan de huidige eisen voldoen.

Zonder wrijving geen glans

“We onderscheiden ons bij dit project met onze integrale aanpak. We zijn zowel voor het bouwkundige deel als de installaties verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp en de realisatie. Door de integrale aanpak sluiten bouw en installatietechniek naadloos op elkaar aan en worden veel fouten in de voorbereiding en de uitvoering voorkomen door te werken met 3D technieken (BIM). Toch levert integraal samenwerken ook spanning op, omdat iedere professional een net iets andere kijk heeft op de volgorde en de aanpak van de werkzaamheden. Dan kom je wel eens met elkaar in de knel, maar omdat we elkaar zo goed kennen lossen we het snel en professioneel op. Zonder wrijving geen glans zeggen ze wel eens. We gaan voor de beste kwaliteit en dit gaat soms gepaard met stevige gesprekken.”

Technisch hoogstandje

De bovenste etage van de nieuwbouw is volledig gereserveerd voor de technische installaties. Johan: “Tussen de staalconstructie en de luchtbehandelingskasten zit slechts enkele centimeters ruimte. De luchtbehandelingskasten hebben we eerst moeten plaatsen, waarna we de constructie eromheen hebben gebouwd. Nadat de technische ruimte wind- en waterdicht was zijn de overige installaties gemonteerd.”

Laurentius Ziekenhuis heijmans 4-2000.jpg

Vanuit de centrale installatieruimte op de bovenste verdieping wordt onder andere de luchtbehandeling van de OK’s, en de luchtkwaliteit in het gebouw beheerst.

“In de beginfase van het project konden we de opdrachtgever al helemaal in 3D door de technisch installatieruimte rondleiden. Wat is het looppad voor onderhoudsmonteurs? Hoe zien de doorsnedes eruit? Waar staat alles? Dat kan dan eenvoudig omdat we precies weten hoe de installaties ten opzichte van het gebouw in elkaar zitten. Bovendien hebben we al veel voorwerk gedaan voor de tweede fase (renovatie). Die sluit namelijk aan op deze installatie. Je wilt niet de plafonds weer open gaan halen als de nieuwbouw in gebruik is. Veel kabels en leidingen zijn daarom alvast doorgetrokken naar het te renoveren deel. Daar hebben we straks veel profijt van en voorkomt overlast voor de gebruikers.”

Afbouw en valideren

Rond de kerst van 2014 was het gebouw nog niet wind- en waterdicht. “Nu, 22 weken later, zijn we al op een hoog afbouwniveau”, zegt Johan. “De installaties zijn grotendeels aangebracht, in de binnenwanden  zijn de brand- lucht- en geluidscheidingen gerealiseerd. Je ziet in de beddenkamers de eerste kleuren op de muur zitten en dat de technische voorbereidingen van de kamers bijna klaar zijn. Als straks de plafonds, de vloeren en de panelen achter de bedden gereed zijn, zie je niets meer van dit prachtige installatiewerk. Dan moet alles het gewoon doen.”

laurentius_ziekenhuis_heijmans_9-2000-recht.jpg

Johan: "Je ziet hier de technische aansluitingen achter de bedden van een tweepersoonskamer. Straks komt er een mooi paneel voor en zie je er weinig meer van."

Laurentius Ziekenhuis heijmans 17-2000.jpg

In de operatiekamers zijn nu nog goed de installaties van onder andere de luchtbehandeling te zien.

Na de bouwvak start het valideren van de eerste ruimtes. In totaal duurt dat zo’n 8 weken. Johan: “Visueel ziet het er dan al ‘gereed’ uit, maar duurt het nog best een tijd om alles goed te laten functioneren. Tijdens het valideren  gelden er strenge toegangseisen, zodat er geen stof meer in de ruimtes komt en lopen onze mensen met overalls, haarnetjes en kousjes over de schoenen. Ook de coördinatie van het aanbrengen van alle medische apparatuur, de steriele schoonmaak en de validatie van de ruimte is iets wat door Heijmans wordt geregeld. Het is bijzonder om in zo’n korte tijd een hotfloor te realiseren.”

Laurentius Ziekenhuis heijmans 19-2000.jpg

De wanden van de traumakamer worden van binnen bekleed met lood vanwege de aanwezigheid van röntgenapparatuur.

In bedrijf

Het ziekenhuis is tijdens de werkzaamheden gewoon in bedrijf. Johan: “Dat heeft wel consequenties voor onze werkzaamheden. Overlast voor de gebruikers wordt zoveel mogelijk beperkt. Voor bepaalde werkzaamheden zijn de tijdstippen waarop deze uitgevoerd mogen worden beperkt, omdat dan veel mensen rusten. We moeten zoveel mogelijk rekening houden met de patiënt. Als er werk verricht moet worden wat wel degelijk overlast veroorzaakt, verschuiven we dat in goed overleg met de opdrachtgever naar na 17:00 uur. Zo bouwen we gezamenlijk en met zo min mogelijk overlast aan het nieuwe kloppende hart van het Laurentius Ziekenhuis”