Hoe staat het met... het Timmerhuis

Complex project. Rustig slapen.

“De spannendste momenten hebben we achter de rug. Maar dat betekent niet dat we kunnen versloffen.” Een uitgekiende planning, strakke sturing en een uitgebreide risico-inventarisatie zijn de sleutel tot deze relatief ontspannen situatie voor de bouw van het Timmerhuis, aldus projectdirecteur Arjan Geelen. Een kleine driekwart jaar voor de oplevering blikken hij en senior projectleider Peter Hoogstad terug en vooruit.

15 januari 2015

“Bij de start hebben we veel risico’s in kaart gebracht en de drie grootste risico’s gedefinieerd. Dat waren de vervormingen van de staalconstructie, de montage van de gevel en de afzet van de appartementen”, zegt Arjan. “Met uitkragingen tot 17 meter is de staalconstructie niet iets dat gebruikelijk is in Nederland”, aldus Peter. De gevel hangt daar mee samen, want de uit glas opgetrokken buitenzijde van het Rotterdamse icoon is aan die constructie bevestigd. Voor de appartementen gaat het om een commercieel risico. Gebruikelijk is dat er een voorverkooppercentage wordt gehaald, waarna de bouw daadwerkelijk start. Bij het Timmerhuis stond al vast dat het zou worden gebouwd en nam Heijmans het risico om de appartementen te verkopen tijdens de bouw. Arjan licht de status daarvan toe: “We hebben nu circa tweederde van de appartementen verkocht en nog ruim driekwart jaar tot de oplevering te gaan. Daarin liggen we mooi op koers.”

20150113_heijmans_timmerhuis-4-1600.jpg

Arjan Geelen (links) en Peter Hoogstad voor het Timmerhuis in Rotterdam.

“We hebben eigenlijk een heel rustig proces gehad”, vult Peter aan. “Vanaf de voorbereiding hebben we gezorgd voor een hele goede bezetting van het team en dat betaalt zich nu uit.”

De belangrijkste volgende stap in de ogen van Peter is de afstemming in de afbouw. “We komen nu in contact met de mensen die straks in dit gebouw gaan werken en leven. Dat maakt het werk echt leuk, want we zien nu dat ons enthousiasme voor het gebouw overslaat op hen. Zij zien de ruimtes en raken vol ideeën. Ons werk gaat nu leven.”

Museum Rotterdam

Het Museum Rotterdam zal een van die huurders zijn. Die zijn nu gestart met het uitwerken van hun eerste ideeën. Met dit museum krijgt het Timmerhuis een extra trekker in huis. Arjan bevestigt dat beeld: “De nodige kopers van de appartementen zijn al lid geworden van de ‘Vrienden van Museum Rotterdam’. Dat is toch wel een teken dat de komst van het museum wordt gewaardeerd. Het past ook prima in de levendigheid van de Meent en het stadscentrum van Rotterdam.”

Een waar woord, aangezien het Museum Rotterdam komt op de plek waar de stad ooit is ontstaan en van waaruit de wederopbouw is georganiseerd. Gegevens die vanaf de start een rol speelden in het project. Arjan vervolgt: “Dat is ook wel het bijzondere aan dit project. We hebben van het begin af aan waargemaakt dat we niet zo maar een aannemer zijn, maar een partner voor de gemeente. Bijvoorbeeld door het omgevingsmanagement in overleg met de gemeente heel goed in te vullen. We hebben laten zien dat we de stad tijdens de bouw ook beter willen maken en niet alleen maar een gebouw neerzetten.”

Met een gerust hart werken beide heren naar hun volgende handtekening in Rotterdam. Peter was onder al betrokken bij de Weenatoren en het kantoor van de RET op de Kop van Zuid. Arjan heeft als directeur vastgoed van Heijmans aan diverse projecten bijgedragen waaronder de Hofdame die je vanuit het Timmerhuis goed kunt zien. Hebben ze een tip hoe je zo’n complex project met vele disciplines zo soepel kan laten verlopen? Arjan: “De succesfactor is een team smeden dat aan het gezamenlijke resultaat kan werken, dus de teamleden laten denken in waarde, in wat ze toevoegen aan het project én aan de stad. En de geboekte successen steeds delen en vieren met elkaar. Zo hebben in september bijna 2.000 mensen een rondleiding gegeven tijdens een open dag. Iedereen liep die dag te glimmen van trots.”

Timmerhuis-dec2014-1600.jpg

Beeld: Ossip van Duivenbode