Hoe staat het met... Het Timmerhuis #2

De wolk van glas en staal trekt open

Als Rotterdammers het over 'hun stad' hebben gaan de ogen altijd twinkelen. Zo ook bij Arnaud van der Knaap, ontwikkelaar bij Heijmans. Vanaf het begin is hij betrokken geweest bij de bouw en de verkoop van Het Timmerhuis in Rotterdam. In december 2015 gaat 'de wolk van glas en staal' zich openen voor de stad. Voor Arnaud is het duidelijk: "Ik ga deze plek en het contact met de enthousiaste kopers straks zeker missen!"

7 september 2015

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-16.jpg

De constructie van glas en staal torent fier uit achter het stadhuis aan de Coolsingel. Het Timmerhuis was en is net als het stadhuis een gebouw van betekenis. Met een been in de historie en het andere in het heden.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-17.jpg

Het oude Stadstimmerhuis aan de Haagseveer en De Meent is gebouwd in de periode 1950-1953. De wederopbouw van Rotterdam werd vervolgens hiervandaan geleid. De gevel is volledig gerestaureerd en blijft z'n geblakerde uitstraling houden.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-1.jpg

Het Museum Rotterdam krijgt een prominente plek op de begane grond van Het Timmerhuis. Via een grand café met terrasje op de Meent kun je door het oude gedeelte van het Stadstimmerhuis naar het Museum lopen.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-2.jpg

De gevel van de ontvangsthal en het Museum Rotterdam op de begane grond is gemaakt van gebogen glas. Aan de buitenzijde geeft dit een bijzonder contrast met de oude gevel. Van binnen naar buiten merk je nauwelijks iets van de bolling in de gevel.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-4.jpg

De hoofdentree. Alles komt hier samen: de entree voor de bewoners en de 1.850 ambtenaren. De levendige passage is openbaar toegankelijk en vormt vanaf de Coolsingel een doorlooproute naar aantrekkelijke straatjes als de Pannekoekstraat en de Botersloot.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-6.jpg

De looproute van de ambtenaren is zo ontworpen dat zij vanaf de hoofdentree worden gestimuleerd om de trap te nemen. De aluminium vloeren geven in de centrale ruimte het loopgedeelte aan en de bamboe vloeren het zitgedeelte.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-7.jpg

Oud raakt nieuw. De oude buitengevel van het monumentale Stadstimmerhuis en de aluminium vloer van de nieuwbouw zorgen voor contrast. De kenmerkende witte, stalen constructie is overal in het gebouw zichtbaar.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-8.jpg

Het monumentale Stadstimmerhuis is van binnen volledig gestript. Tussen de bestaande constructie zijn nieuwe vloeren, wanden en plafonds aangebracht waarbij de oude constructie duidelijk zichtbaar blijft.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-9.jpg

Werk in uitvoering: op de bovenste verdieping van het oude Stadstimmerhuis wordt de 'top vergaderzaal' van de gemeente gevestigd.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-10.jpg

De bovenste verdieping van het monumentale gedeelte fungeert ook als installatieruimte voor het gehele gebouw. Over de volledige lengte van de verdieping staan luchtbehandelingsinstallaties.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-12.jpg

Arnaud toont één van de appartementen met uitzicht op het Stadhuis en de Coolsingel. "Als je de schuifdeuren van 2 x 1,8m breed opent, is het net alsof je je hele appartement open zet. Veel van de 84 verschillende woningen hebben een dakterras van 45m2."

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-13.jpg

De meeste bewoners van Het Timmerhuis zeggen gekscherend: "Je kunt geen mooier schilderij hebben dan dit uitzicht." Ook "Een TV is eigenlijk zonde" is een vaak gehoorde uitspraak.

Timmerhuis-Rotterdam-Heijmans-15.jpg

De 13e en 14e etage zijn op verzoek samengevoegd tot één penthouse van 380m2 met twee grote dakterrassen. "Met deze mensen heb ik veel contact om het penthouse volledig naar wens te maken. Dit wordt één van de mooiste appartementen van Rotterdam."

Timmerhuis-dec2014-1600.jpg

Het Timmerhuis (dec 2014) in volle glorie. Dat Rotterdam een spraakmakend gebouw aan haar architectuurlijstje gaat toevoegen is helder. Het is alleen nog wachten op een typische Rotterdamse bijnaam.