Hoe staat het met... Het Plein van Leiden

Cultuur en bouw in balans

Leiden Noord ondergaat een flinke metamorfose de komende jaren. Cultuurfonds Leiden en Heijmans geven de bouwperiode een cultureel tintje. Heijmans ontwikkelaar Wendie Mooi-Brandt en theatermakers Rian Evers en Julia Schmitz van PS|Theater over bouwen en spelen in deze gemengde volksbuurt. 

17 maart 2015

Op het midden van het Kooiplein, ook wel het hart van Leiden Noord, staat bouwkeet De Atlas van PS|Theater. Hollandse speculaasjes en Turkse dadels staan op tafel. Geen aparte combinatie in deze multiculturele wijk met de Albert Heijn en Turkse buurtsuper naast elkaar. Een wijk die niet altijd een even goed imago had, maar nu sterk wordt vernieuwd voor bestaande en toekomstige bewoners én ondernemers. 

Bouwen met cultuur

In samenwerking met woningcorporatie De Sleutels neemt Heijmans Het Plein en de omgeving flink onder handen. Van nieuwe huur- en koopwoningen, twee supermarkten en parkeergarages tot aan vernieuwde fiets- en voetpaden en een geheel nieuw plein met ‘gracht’.

Wendie: “In heel Leiden Noord vindt momenteel vernieuwing plaats. Je merkt dat er echt een omslag gaande is. Deze ontwikkeling is er één van.” Het werkgebied van Het Plein is groot en daarom opgedeeld in deelgebieden die elk Heijmans-geel kleuren. “Hier zijn we echter meer dan alleen ‘die aannemer’,” vertelt Wendie. “Het is een hechte gemeenschap waarbij we echt betrokken zijn. Dat is een reden geweest om een samenwerking aan te gaan met Cultuurfonds Leiden. Gedurende de bouwperiode organiseren we diverse culturele evenementen, zoals het gratis muziekfestival Noorderliefde en de theatervoorstellingen van PS|Theater. Evenementen om zowel cultuur als de wijk te promoten. Maar ook om de mensen nog dichter bij elkaar te brengen.”

20150303_heijmans_pleinleiden_R9B3859.jpg

Van links naar rechts: Wendie Mooi-Brandt (Heijmans) en Rian Evers en Julia Schmitz (beide van PS|Theater).

Ode aan de wijk

Muzikant en theatermaker Rian licht toe: “PS|Theater is een stadsgezelschap. We verzamelen verhalen uit de buurt en vertalen deze naar theaterportretten. Hiervoor hebben we vijf steunpilaren uit de wijk geselecteerd, waaronder de Mimar Sinan moskee en de betrokken familie Oomen. Bewoners, instanties en verenigingen die zich met hart en ziel inzetten voor de samenleving. Daar lopen we ‘stage’, waarna we op vrijdagmiddag een theatervoorstelling aan hen wijden. Al deze theaterportretten komen uiteindelijk samen in de voorstelling Noorderling (15 t/m 26 april), een muzikale theaterroute dwars door de wijk.”

Wendie: “Naast dat we vanuit Heijmans investeren in cultuur, ondersteunen we ook met de benodigde faciliteiten. Zo hebben we Het Plein afgelopen augustus omgebouwd tot één groot podium voor de eerste editie van Noorderliefde. Er vonden zelfs optredens plaats in de moskee. Met optredens van Typhoon en Spinvis werd het evenement goed bezocht.” 

Anker

Volgens PS|Theater speelt Heijmans een grote rol in het project. Julia: “Dit is de eerste keer dat we zoiets doen op een bouwlocatie. We zien dat Heijmans echt het anker is in deze veranderende wijk. Niet alleen door te zorgen voor vernieuwing, maar door de mensen erbij te betrekken in deze periode van verandering.”

Wendie: “Dit is het type buurt waar je echt wat kan bereiken met goede communicatie. We hebben hier dan ook hoog ingestoken op omgevingscommunicatie. Dat moet ook wel gezien de grootte van het ontwikkelingsgebied. Werkzaamheden worden gecommuniceerd via Plein van Leiden op Facebook, met bijna 1100 volgers. Daarnaast hebben we een informatiecentrum ingericht op de Bernhardkade.

Heijmans is echt het anker in deze veranderende wijk. Door te zorgen voor vernieuwing én de mensen te betrekken in deze periode van verandering.

Maar onze betrokkenheid gaat verder dan dat. Zo is collega Marco Bos, onze omgevingsmanager, altijd mobiel bereikbaar voor vragen of klachten. En dat werkt. Door goed contact met de mensen hier, weten we wat er speelt en wat de zorgen zijn. Dit heeft ertoe geleid dat de bouwroute nu om de wijk heen loopt en er niet doorheen. Zo wordt overlast beperkt en de veiligheid gewaarborgd. Het faseringsplan is daarop afgestemd. Ook voor de komende periode met toenemende werkzaamheden blijft dit belangrijk.” 

20150303_heijmans_pleinleiden_R9B3894.jpg

Wendie Mooi-Brandt: “We zijn hier meer dan alleen ‘die aannemer’ en organiseren allerlei culturele evenementen om zowel cultuur als de wijk te promoten.”

Culturele kennismaking

En hoe verloopt de ontwikkeling? Wendie: “We werken hard aan de realisatie van de verschillende deelgebieden. Zo zullen we deze zomer 35 appartementen voor de sociale huur aan woningbouwvereniging De Sleutels opleveren. Tegelijkertijd bouwen we op andere deelgebieden. Daarnaast zijn we gestart met het aansluiten van de Kooilaan op de Willem de Zwijgerlaan en het vervangen van het hoofdriool. Ons doel is de wijk beter maken én de aantrekkingskracht voor bestaande en nieuwe bewoners, winkeliers en bezoekers vergroten.” 

Rian vult aan: “Waar we de huidige gemeenschap gedurende de bouw samenbrengen met onze theatervoorstellingen, laten we straks onze muzikale theaterroute achter voor toekomstige buurtbewoners.” Met een koptelefoon op je nieuwe buurt verkennen? Klinkt als een mooie kennismaking met deze bijzondere wijk. 

Bekijk de actuele projectwebsite