Hoe staat het met... Hart van Zuid Rotterdam Ahoy

“Het moet gewoon werken”

Bouwen tussen de beurzen door: dat is de opdracht voor projectmanager Peter Hoogstad en zijn team in Rotterdam Ahoy. De hoogste flexibiliteit is vereist om de beroemde evenementenaccommodatie uit 1971 te moderniseren. Want het programma moet gewoon doorgaan. Projectmanager Peter Hoogstad vertelt hoe zijn team dat fixt.

18 september 2017

Wie is er niet geweest voor het North Sea Jazz Festival, De Vrienden van Amstel LIVE!, The Premier League Darts of Holiday On Ice? Evenementenlocatie Rotterdam Ahoy is een begrip binnen en buiten de Maasstad. Al sinds de oprichting begin jaren zeventig is de accommodatie continu uitgebreid en verbouwd. Nu nemen Heijmans en partners het gebouw onder handen als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid Rotterdam, een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Ballast Nedam en Heijmans.

Peter Hoogstad Heijmans Hart van Zuid Ahoy Rotterdam.jpeg

Projectmanager Peter Hoogstad voor de plattegrond van Rotterdam Ahoy.

Alles aanpakken

Vijf van de zes beurs- en evenementenhallen van Ahoy worden gerenoveerd en er wordt uitgebreid met een internationaal congrescentrum van 25.000 m2 en een muziekhal. Doel is om Ahoy een kwalitatieve impuls te geven. In 2011 is de welbekende Ahoy Arena grootschalig gemoderniseerd, nu is het tijd voor de hallen. Bovendien zal Ahoy met het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre nog meer internationale allure krijgen. 

Op een plattegrond in de keet legt Peter uit wat ze waar moeten doen. Sinds augustus 2016 maken hij en zijn collega’s Hal 2 tot en met 6 toekomstbestendig. Zomer 2018 starten ze met de nieuwbouw van het congrescentrum, tevens de entree van de gehele accommodatie. Daar moet het huidige expeditie terrein en een stukje gebouw voor wijken. Maar dat stukje keert terug aan de andere kant. Zo past de uitbreiding van Ahoy precies op het huidige terrein.

Voor projectmanager Peter en zijn team betekent de opdracht concreet: alles aanpakken. Van het dak tot de vloer, van wanden tot toiletgroepen en cateringpunten, van nieuwe installaties aanbrengen tot bouwen. “Alleen Hal 1, de Plaza en Ahoy Arena laten we met rust”, aldus Peter.

Oplappen en opknappen

Het zwaarste werk zit erop: het slopen van bestaande installaties, oude vloeren en andere obstakels. Peter: “Nu brengen we de basis op orde, zodat Ahoy grote evenementen kan organiseren, over negen weken doen we de finishing touch.” De installaties zijn inmiddels vernieuwd, zodat beurzen als Gastvrij Rotterdam, waar eten wordt bereid, rook en geuren af kunnen voeren. Nieuwe toiletgroepen zijn geplaatst, met houten regels afgewerkte horecaoutlets gebouwd waar gasten straks hapjes en drankjes halen. Workshopruimtes zijn ingericht en op sommige plekken is alleen geschilderd.

“Kijk, het moet hier gewoon werken”, vertelt Peter. “Het ontwerp is vrij basic, met de ingrepen stellen we orde op zaken. Het evenement is de aankleding, waarbij de hallen ongemerkt naar de achtergrond verdwijnen. Soms brengen we nieuwe onderdelen aan, soms knappen we oude zaken op. Hier en daar moesten we kolommen verstevigen, op andere plekken voldoen de bestaande gewoon. Maar Rotterdam Ahoy voldoet straks wel aan alle eisen wat betreft comfort.”

Peter Hoogstad Heijmans Ahoy Rotterdam Hart van Zuid.jpeg

Wandeling door geschiedenis

De rondleiding van Peter door de 15.000 m2 beurshallen is als een wandeling door de geschiedenis. Enkele originele trappenhuizen van grijs beton staan er nog, inclusief 'vintage seventies' deuren, die straks worden afgevoerd. In de bestaande installatieruimtes wisselt oud en nieuw staal zich af. Ook aan de buitenkant lopen heden en verleden door elkaar: aan de noordkant staat een deel van de oude gevel, aan de zuidkant is deze gloednieuw, wel zo ontworpen dat hij lijkt op de oude. “Met als groot verschil dat de kolommen nu niet aan de buitenkant staan, maar aan de binnenzijde”, vertelt Peter.

Peter Hoogstad Heijmans Hart van Zuid Ahoy Rotterdam 8.jpeg

Bijzonder zijn de nieuwe flexibele scheidingswanden. Deze speciaal voor Rotterdam Ahoy ontwikkelde verplaatsbare wanden reiken van vloer tot dak en zijn dankzij gasvering bestand tegen allerlei verschillen die in het gebouw optreden als gevolg van het weer, sneeuw op het dak bijvoorbeeld. Bovendien zijn ze met een druk op de knop vast te zetten.
Ten tijde van de rondleiding werkten Peters collega’s aan de geluidsisolatie rondom het dak. Peter: “Je moet in de ene zaal een dancefeest kunnen organiseren en in de hal ernaast bij wijze van spreken een boekenbeurs.”

Schuifwand Ahoy Rotterdam Hart van Zuid Peter Hoogstad.jpeg

Gebouw in de vingers krijgen

Lastig was het gebrek aan gebouwdocumentatie. “Bijvoorbeeld bij de elektrotechnische installaties. Als je ergens een knip zet, kan zomaar ergens anders het licht uitvallen”, lacht Peter. “De eerste maanden moesten we vooral het gebouw in de vingers krijgen: kijken wat er was en hoe zaken met elkaar waren verbonden.”

Rotterdam Ahoy voldoet straks aan alle moderne eisen wat betreft comfort

Inmiddels liggen de mannen strak op schema, maar het was wel een huzarenstukje om daar te komen, bekent Peter. “In het begin van de afgelopen negen weken, tijdens de vakantieperiodes, werkten we met dubbele ploegen, lange dagen en soms in de weekenden. De agenda van Rotterdam Ahoy bepaalt namelijk alles. Tijdens het North Sea Jazz Festival bijvoorbeeld konden we helemaal niets doen. Dus moet je een puzzel leggen: wanneer is er een evenement, waar kan het dak open, wanneer kan die gevel eruit? Alles grijpt in elkaar.”

Om goed te coördineren, werken Peter en zijn collega’s volgens de LEAN-planningsmethode. “De planning bepaalt echt het succes van het werk. Nu loopt het treintje perfect.”

Van Peters kant betekende dat ook goed communiceren met de mensen van Ahoy. “Van al dat slooppuin kregen ze het wel eens bleek om de neus.” Hart van Zuid heeft voortdurend met Ahoy overleg over de planning. Met de agenda van de evenementenorganisator wordt nu door alle partijen goed rekening gehouden. Ook in de relaties binnen Ahoy heeft Peter veel geïnvesteerd en dat betaalt zich inmiddels uit in een groot vertrouwen. Rotterdam Ahoy kan inmiddels volop draaien en Peter maakt zich op voor de nieuwbouw van volgend jaar.