Hoe staat het met... Gasthuiskwartier in Den Bosch

Herinneringen en verrassingen

Midden in Den Bosch ontwikkelt Vof GZG, een samenwerkingsverband van AM Real Estate Development en Heijmans Vastgoed, de komende jaren het Gasthuiskwartier. Het terrein van het voormalige Groot Ziekengasthuis wordt een plek om te wonen, te werken, te winkelen en te verblijven. Het hoofdgebouw van het ziekenhuis uit de jaren zeventig is inmiddels gesloopt, de oude monumentale bijgebouwen hebben of krijgen een nieuwe bestemming. 

13 juni 2017

‘Onze zoon is hier nog geboren!’, ‘Ik ging hier vroeger naar de dokter.’ ‘Hier’ is het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch. Ook al is het ziekenhuis weg, veel mensen in Den Bosch en omstreken hebben herinneringen aan deze bijzondere plek. Sommigen delen die met Bauke Madlener, namens bouwcombinatie Heijmans / Pennings, hoofduitvoerder van het traject. Helaas heb ik meestal geen tijd om uitgebreid naar alle anekdotes te luisteren, het werk moet door.”

En hij wijst achter hem waar beton wordt gestort. De opdrachtgevers besloten om de twee niveaus tellende kelders van het voormalige ziekenhuis om te bouwen tot parkeergarage, fietsenkelder en opslagruimtes voor bewoners van de nieuwe woningen. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

65 centimeter dik

Bauke: “Met het werk aan de kelder zijn we nu al enige tijd bezig. Eerst heeft een sloper alle begane grondvloeren eruit gehaald, de kolommen, de tussenmuren en het bovenste deel van de buitenste keldermuren. In de bak die zo is ontstaan maken wij een nieuwe draagstructuur van wanden en kolommen. Daar bovenop komt een nieuw kelderdek van 65 centimeter dik gewapend beton. Dat is het dak van de parkeergarage en tegelijkertijd de fundering voor de nieuwe woningen, de infrastructuur en de tuinen van het toekomstige Gasthuiskwartier. Het gaat in totaal om een oppervlakte van 10.000 vierkante meter.”

img_3366.jpg

De markt bepaalt

De vloer wordt in dertien etappes gestort, per keer ongeveer 500 kubieke meter beton. Zeg maar 50 vrachtwagens. Om dat in de drukke binnenstad van Den Bosch zonder grote problemen te realiseren, treedt elke ‘stortdag’ een samen met de gemeente ontwikkeld verkeersplan in werking. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat alles zonder veel moeilijkheden verloopt.

Bauke: “We zijn op vrijdag 7 april met het storten van de vloer begonnen en het is de bedoeling dat dit werk voor de bouwvak klaar is. De komende zomer gaan de eerste appartementen en huizen in de verkoop. Op www.gasthuiskwartier.nl is precies te lezen hoe dat in z’n werk gaat. In 2018 beginnen we met bouwen. En afhankelijk van waar de markt behoefte aan heeft qua wonen, werken en commerciële ruimtes, vullen we het terrein steeds verder in.”

img_3259.jpg

Verdeelstation

Verderop laat Bauke een stuk kelder zien, dat nog voor een deel in originele staat is. Waarschijnlijk een vroegere opslagruimte voor levensmiddelen. Briefjes tonen waar de margarine, de roomboter, de melk en het tomatensap ooit stond. “Dit gedeelte doen we later. Er staat hier een verdeelstation dat het hele centrum van Den Bosch van stroom voorziet. Het is te duur en te ingrijpend om dat station verplaatsen, dus het wordt straks ingekapseld door de nieuwbouw. "

"Wat er op deze plek precies wordt gebouwd, is overigens nog niet bekend. Het originele plan voorzag in winkels, maar de crisis gooide roet in het eten. De ontwikkelcombinatie bestudeert nu de mogelijkheden.”

Voormalige polikliniek

Aan de andere kant van het bouwterrein staan monumentale panden, ooit bijgebouwen van het ziekenhuis. Elk gebouw krijgt een nieuwe functie. Zo is de voormalige polikliniek door Vof GZG verkocht aan woonzorgorganisatie Domus Magnus. Die heeft bouwcombinatie Heijmans Woningbouw/Pennings opdracht gegeven 38 appartementen te realiseren in het pand uit 1932.

De werkzaamheden zijn in volle gang. Het gebouw is van binnen al bijna helemaal gestript en timmermannen Marcel de Gouw en Jeffrey Oomen van Heijmans Restauratiewerken zijn bezig aangetast hout van het dak te vervangen. “Witrot, bruinrot en schimmels zijn de plagen van oude panden”, zegt hij.

Maar er zijn nog andere oorzaken van schade. Tot hun verbazing kwamen Marcel en Jeffrey in het hout ook tientallen kogels en granaatscherven tegen. Ze vermoeden dat het gebouw in de Tweede Wereldoorlog is beschoten. “Marcel: “Dat maakt werken in een oud gebouw zo leuk, je komt steeds verrassingen tegen.”