Hoe staat het met... Fort bij Vechten

Fort bij Vechten

Fort bij Vechten, de plek waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Want naast de restauratie van het fort uit de 19e eeuw verrijst het nieuwe Waterliniemuseum. Uitvoerder Bart en voorman Robin blikken terug én kijken vooruit. 

10 september 2014

Fort bij Vechten bestaat uit 22 gebouwen waarin zo'n 16 miljoen bakstenen zijn verwerkt. Binnen de grachten beslaat het fort een oppervlakte van 17 hectare waarmee het na Fort bij Rijnauwen het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie is. Bij de restauratie wordt een strook van 80 meter breed, dwars over het fort, volledig gerestaureerd in de staat van 1880. De strook laat bezoekers straks steeds het verschil zien tussen toen en nu.

FortVechten-schilderwerk-1600.jpg

Puntjes op de i

"Momenteel zijn we vooral druk met de laatste afwerking", vertelt Robin. "Het laatste schilderwerk wordt verricht en het munitiedepot zijn we aan het afronden.” Waaraan Bart toevoegt dat er nog een leuning bij een van de bruggen moet worden geplaatst. “Onze restauratiewerkzaamheden voor fase 2 zitten er dan op.” Dit in tegenstelling tot onze collega’s die nog doorwerken aan de bouw van het museum tot mei 2015.

Van munitiedepot tot de boerenvlecht

Eén van de gerestaureerde onderdelen is het munitiedepot waar vroeger de explosieven droog werden gehouden. Een bijzonder onderdeel, al is het toch minder speciaal als andere werken. De grootste trots van zowel Bart als Robin is het metselwerk bij de keermuur. Het metselen van een zogenaamde ‘boerenvlecht’ in deze muur vereist het nodige vakmanschap. Bart legt uit: “Het maken van een boerenvlecht die in een bocht loopt kan niet iedereen. Gelukkig hebben we binnen Heijmans een paar vakmensen die dit zeer specifieke werk kunnen maken.” Ook het metselen van een halve rondboog, een metselwerk dat een cirkel moet vormen als je het spiegelt, was een uitdaging waarbij veel precisie kwam kijken maar waar de vakmannen des te meer voldoening uithalen. Robin: “Van helemaal niks iets heel moois maken, dat is het mooiste wat er is."

FortVechten-vaklui-1600.jpg

Drie vaklui op een rij: Robin Kapteijns, Jos van de Koevering en Peter Mauriks.

Waterliniemuseum

Nog niet alle werkzaamheden op Fort bij Vechten zijn afgerond. Zo wordt er nog hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe Waterliniemuseum. Waaronder de hoofdattractie van de centrale expositie van het museum: een 50 meter lange maquette van de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaande uit polders, dijken, rivieren, meren en spoorlijnen in een betonnen reliëf. Daarop worden alle 50 forten in messing aangebracht. Dit geheel bevindt zich in een open patio met een grote trap naar het fort. In mei 2015 moet het museum toegankelijk zijn voor alle bezoekers.

FortVechten-verlichting-1600.jpg

Zo leer je nog eens wat!

Iedereen die aan het fort werkt is inmiddels een stuk geschiedenis rijker. Robin en Bart weten tegenwoordig bij praktische iedere plek het achterliggende verhaal te vertellen. Al kom je soms nog voor verassingen te staan. Bart: “Je weet vooraf niet wat je allemaal tegenkomt. Je ziet een oude muur en denkt dat het er in eerste instantie goed uitziet. Totdat je begint te hakken en de muur ineens vol met wortels zit.” Of dat je in een fort aan het werk bent dat vol met vleermuizen zit. Robin: “We moeten hier rekening houden met vleermuizen die zich nestelen in de forten. Laatst nog, waren we bezig en bleek er een nest in het fort te zitten. Dan zit er niks anders op dan je werk neer te leggen en ergens anders verder te gaan.”

Fort Vechten
Fort Vechten
Fort Vechten na de restauratie