Hoe staat het met... Fenixloodsen

Kunst omdat het leuk is

Het Meisje met de Parel kijkt je uitdagend aan terwijl je de entree van de tentoonstelling 200 Greatest Paintings nadert. Mart Walda en Jasper Scholten organiseren een spraakmakende expositie in de Fenixloods in Rotterdam, die later door Heijmans getransformeerd worden van loods naar lofts.

4 augustus 2014

“Vroeger op vakantie had ik het al. Dan kreeg ik met moeite vrienden mee naar het museum, maar bracht vervolgens mijn blik en kennis over en hadden ze een hele mooie middag. Eigenlijk was ik dan het werk van het museum aan het doen.” Nog steeds spreekt Mart, conceptmaker en kunstliefhebber, er met lichte verontwaardiging over dat hij als bezoeker die rol vervulde. “Een museum zou het beter moeten kunnen doen, dacht ik. Ze hebben al die ‘blockbusters’ en toch is de drempel om een museum te bezoeken vrij hoog. Toen ik vervolgens een kunstfoto zelf op aluminium liet printen, bedacht ik me dat je zo ook alle grote kunst kan exposeren. Drie jaar later is er deze tentoonstelling.”
Jasper, evenementenorganisator: “We zijn een kleine kunstrevolutie gestart. In het Westen is reproductie nog niet echt geaccepteerd, maar in Azië is het een volwaardig alternatief.”

Hoe Staat Het Met Fenixloods.jpg

Mart Walda (links), Jasper Scholten en het Meisje met de Parel.

Maikel Samuels

We zijn een kleine kunstrevolutie gestart.

Feyenoordshirt en Guernica

Via zeven tijdvakken verdeeld over prachtige kleurrijke ruimtes met bijpassende muziek, kunnen bezoekers zich rustig vergapen aan de indrukwekkende prints. Gezeten in de sfeervolle horecahoek vertelt Mart over de opzet:  “Eerst wilde ik een top 500. We begonnen met de kunstwerken die je zo spontaan op kan noemen. De Nachtwacht, Het Laatste Avondmaal van Da Vinci, de Zonnebloemen. Dat hebben we verdeeld over de belangrijkste tijdvakken en zo kwamen we tot 200. Dat vroeg keuzes. Ik wilde het Huilende Zigeunerjongetje, maar die heeft het niet gehaald. Een passend voorbeeld hier, want dat was een kunstenaar die als eerste rijk is geworden van reproducties”, vertelt Mart lachend.

Bij het publiek slaat het aan. Mart: “De gemiddelde bezoektijd bedraagt uren. Het publiek is heel divers. In een Feyenoordshirt staan ze hier voor de Guernica. Die mensen gaan daarvoor echt niet speciaal naar Madrid. Wij laten ze er wel kennis mee maken. Het is daarom geen bedreiging voor musea, maar een mooie aanvulling.”

Rijnhavenbrug 200 Greatest Paintings.jpg

Een ideaal dagje uit met Hotel New York en dan 200 Greatest Paintings bezoeken.

Internationaal

“We organiseren al jaren de Nacht van de Kaap. De link met deze locatie was snel gelegd. Een prachtig gebouw uit 1898. Het is een prima jasje voor de kunst. Het heeft echt iets grootstedelijks”, aldus Jasper. “Voor toeristen is dit zeker de moeite waard. Het zijn de schatkamers van Ali Baba! Vanaf het nieuwe Rotterdam CS via de stad naar Katendrecht, liefst natuurlijk met de Watertaxi.”
De schatkamers zullen later dit jaar op tour gaan. “Antwerpen is de volgende locatie”, vertelt Jasper, “En er zijn meer plannen. Dit gaat een groot succes worden.”

 Meer informatie: www.200greatestpaintings.com

De expositie is dagelijks tussen 10.00 en 18.00 uur geopend.