Hoe staat het met... Enschedesestraat in Hengelo

Oliebollen zorgen voor een glimlach

In Hengelo werkt Heijmans sinds maart 2016 aan de herinrichting van de Enschedesestraat. Deze belangrijke toegangsweg naar het centrum van de stad krijgt nieuwe riolering, bestrating, verlichting en beplanting. Het project is ingewikkeld, omdat bedrijven bereikbaar moeten blijven en lijnbussen continu dwars door de werkzaamheden rijden. Sommige delen zijn al klaar. De kruising Enschedesestraat met de Kuipersdijk is de laatste grote klus. Projectcoördinator Mark Christenhusz loopt met ons over het project.

23 november 2016

Kruising

De mist in Hengelo is overgegaan in miezerige regen die alles en iedereen doordrenkt. Mark loopt met de telefoon aan zijn oor over de grote kruising van de Enschedesestraat met de Kuipersdijk/Boekweitweg. Hier werken tientallen mannen geconcentreerd door. Met fijne regendruppels bedekte gezichten staan strak. Hijskranen, loaders, bobcats en vrachtwagens rijden kris kras door elkaar. Niemand klaagt, het werk moet af. Dan is er een lichtpuntje in de grauwe grijsheid. Iemand gaat met oliebollen rond. In drie happen op, maar de warmte en vettige zoetheid zorgen her en der voor een glimlach.

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-6.jpg

Op het werk gaan oliebollen rond

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-2.jpg

23 november klaar

“Bel gerust nog een keer als het binnen twee weken niet is opgelost”, rondt Mark zijn telefoongesprek af. “Een bewoner”, en hij knikt naar zijn telefoon. Vervolgens eet hij de oliebol op. “Af en toe gaan we met iets lekkers rond. Goed voor de ‘spirit’, iedereen wordt er blij van.” Dan wijst Mark naar het begin van de Boekweitweg. “Daar zijn twee huizen gesloopt. Kijk, één schuurtje staat er nog. Die sloop was nodig om het kruispunt groter te maken zodat het verkeer hier beter kan doorstromen. De rijstroken in de Kuipersdijk en de Boekweitweg zijn al klaar. Die hoeven we straks alleen nog maar op het kruispunt aan te sluiten. 23 November rijdt het verkeer hier weer.”

Eerste klas

Ze zitten eerste klas, hoog en droog, de bewoners van woonzorgcentrum Humanitas en appartementencomplex De Zonneborgh. Ze zien hoe een asfaltploeg een rijstrook van de Enschedesestraat tot aan de kruising voorziet van een onderlaag. Twee walsen pletten het dampende zwart. Een man in korte mouwen en een schop in zijn handen kijkt even toe hoe het asfalt uit de kiepwagen komt. “Koud?” Vraag hij verwonderd. “Ik heb het nooit koud.” Mark hoopt dat het droog wordt, want alleen dan kan ook de toplaag gelegd worden. “Anders gebeurt dat pas komend voorjaar.”

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-8.jpg

Bewoners van woonzorgcentrum Humanitas kunnen hoog en droog de werkzaamheden aanschouwen.

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-9.jpg

Rijwielhandel

Even verderop heeft Mark een praatje met Jan Schutten van Kastelein Rijwielhandel. “Mijn opa en oma zijn hier negentig jaar geleden begonnen”, zegt Jan. “En nu hebben we dit”, hij wijst quasi verontwaardigd naar de weg die ter hoogte van zijn winkel weliswaar al bijna helemaal klaar is, maar nog steeds niet open. Dan serieus: “Ja, ik krijg minder klanten, maar ik ben toch blij dat de straat is aangepakt. Over Heijmans niks dan lof. Knap hoe alles wordt geregeld, hoe ze de planning duidelijk communiceren. Ik zal wel blij zijn als alles weer normaal is.”

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-3.jpg

Projectcoƶrdinator Mark Christenhusz (rechts) in gesprek met Jan Schutten van Kastelein Rijwielhandel.

Communiceren

Mark: “Het is volkomen begrijpelijk dat ondernemers niet blij zijn met de werkzaamheden voor de deur. Ik kom zelf uit Hengelo en weet hoeveel impact dit project heeft. Maar als je alles goed uitlegt, dan ontstaat er begrip. We communiceren heel veel. Via Facebook en Twitter, via bewonersbrieven, via inloopuren bij de bouwkeet en mensen kunnen mij en uitvoerder Nico Busscher altijd bellen. We hebben alle ondernemers persoonlijk een bezoek gebracht en per bedrijf hebben we gekeken hoe we de overlast zoveel mogelijk konden beperken. Maatwerk. Dat wordt echt gewaardeerd. Afgelopen zomer bood een ondernemer als compliment de hele ploeg die hier werkt een drankje en een hapje aan. Dat is leuk om mee te maken.”

Lekker doorrijden

Waar de Enschedestraat de Wolter ten Catestraat kruist is het werk bijna helemaal klaar. Alleen de beplanting moet nog de grond in. Enkele taxushagen en wat grotere bomen zijn al geplant. De hoveniers van Marquette Groen plaatsen nu rozenstruiken en stephanandra, bodembedekkende struikjes. Een man op sloffen stapt uit zijn huis aan de Ten Catestraat en vraagt: “Meneer, wat zijn dat voor bomen?” Mark speelt het door aan de hoveniers. “Het zijn beuken.” “Mooie bomen”, zegt de man. “Mooie lantaarnpalen ook. De hele straat is mooi geworden. En het rijdt allemaal lekker door.”

Enschedesestraat-Hengelo-Heijmans-10.jpg

Klaar in het voorjaar

Mark beaamt het. “Vroeger stond het verkeer hier ’s ochtends en ’s avonds muurvast. Deze straten zijn in de jaren ’70 aangelegd en ze waren op. De herinrichting was broodnodig. Alles verloopt nog steeds volgens planning. In het voorjaar van 2017 gaat het laatste groen de grond in en zijn we klaar.” En met een lach: “Dan word ik er hopelijk tijdens verjaardagsfeestjes niet meer op aangesproken.”