Hoe staat het met... Enschedesestraat, Hengelo

Bouwplaats met huiskamersfeer

Het hart van Hengelo ligt open. Toch hoeft het publiek de Enschedestraat niet te mijden. Terwijl de aangrenzende terrassen vol zitten en het winkelend publiek zich op de laatste koopjes stort, richten collega’s van Heijmans de straat opnieuw in.

12 april 2019

Het bouwteam dat in december 2017 is geformeerd voor de herinrichting van de Enschedestraat in Hengelo ligt goed op schema. Veertig procent van de 400 meter lange straat is inmiddels gereed.

Direct valt het ontbreken van hoge bouwhekken op. “Een van de criteria waarop dit project ons is gegund, is de toegankelijkheid van de omgeving”, legt projectcoördinator Mark Christenhusz uit. “Dit is een voetgangersgebied en ook tijdens de werkzaamheden lopen hier continu mensen. Dus keken we naar hoe we het zo leefbaar mogelijk konden houden. Deze lage bouwhekken bleken een prima oplossing."

heijmans enschedesestraat hengelo_8.jpg

Led in alle kleuren

Omdat de werkvakken klein zijn, hebben aangrenzende winkels en horeca slechts korte tijd een bouwput voor de deur. Binnen die werkvakken werken de collega’s van Infra en van Kabels en leidingen samen aan dit integrale project, waardoor overlast beperkt is. Hoofduitvoerder Jeroen Wentink wijst aan waar het werk van zijn afdeling E&I alweer bijna onzichtbaar is geworden.

“Verspreid over de straat zijn zeven aansluitingen voor opsteekkasten gemaakt, voor de markt en evenementen. Voor de kerk komen extra verlichtingspaaltjes en de bomen worden van onder aangelicht. En daar op de gevel zie je al een van de nieuwe strakke armaturen. In alle lichtpunten komen ledlampen. Kleur en lichtsterkte zijn daarmee volledig regelbaar, het idee is dat er een warme huiskamersfeer kan ontstaan.”

Waterafvoer én kunst tegelijk

Ook de andere materialen ondersteunen de warme sfeer. Terwijl er voor de kerk hard gewerkt wordt aan het leggen van donkerrode straatstenen, tekent cortenstaal de vorm af van bloembakken en getrapte zitjes. Dat materiaal komt ook terug in de plantenbakken rond de platanen en de drie lijngoten die parallel aan elkaar door de straat lopen.

heijmans enschedesestraat hengelo_5.jpg

“De lijngoten hebben als doel water af te voeren, maar tegelijkertijd geeft het de straat een robuuste uitstraling. Een kunstenaar heeft er teksten op aangebracht, dus er valt ook nog wat te lezen”, laat hoofduitvoerder Giel Westerik zien in het deel van de straat dat al opgeleverd is.

Hij is tevreden over hoe het project verloopt, onder meer omdat de omgeving dat ook is. “In het begin was met name de horeca bang voor overlast. Maar nu ze zien dat de straat mooier wordt, hebben ze de meerwaarde van de werkzaamheden door. Toch blijft het belangrijk om korte lijnen te houden met winkeliers en horecaondernemers. Alleen dan kun je problemen voor zijn.”

heijmans enschedesestraat hengelo_7.jpg

Van links naar rechts Jeroen Wentink, Giel Westerik, Mark Christenhusz en Michiel Wouters.

Keet uitlenen

Een van de redenen voor de korte lijnen is de drukke agenda van de hoofdstraat. “Als het enigszins mogelijk is, houden we rekening met evenementen”, zegt projectleider Michiel Wouters. “Maar het is belangrijk om de verwachtingen te managen. De horeca wil dat we voor Koningsdag klaar zijn in hun gebied. Daar werken we naartoe, maar we hebben ook gezegd: zodra het kwik daalt naar -12, kun je Koningsdag op je buik schrijven.”

Ook andere partijen in het gebied kunnen rekenen op de medewerking van Heijmans, zelfs als dat buiten hun normale werkzaamheden valt. Michiel: “We leenden al dranghekken uit voor een modeshow en zand voor een beachvolleybaltoernooi. Met Valentijnsdag stelden we zelfs een keet ter beschikking – schoongeboend en wel – voor een romantisch diner. Dat kost ons niets, maar levert wel een fijne werkomgeving op.”