Hoe staat het met... de PSV Academy

Heilig gras

De PSV Academy, het jeugdtrainingscomplex van voetbalclub PSV, is opgeknapt en uitgebreid. Tientallen Heijmans collega’s werkten ruim twaalf maanden aan het vervangen en plaatsen van nieuwe werktuigbouw- en elektrotechnische installaties. Samen met projectmanager Eric de Bie wandelen we over het volledig vernieuwde complex.

19 augustus 2019

Een luid fluitsignaal en het daaropvolgende geschreeuw van een club fanatieke voetballers verraden de ligging van PSV Campus De Herdgang. Het complex ligt diep verscholen in de bossen van Eindhoven. Het is de trainingslocatie van het eerste elftal (PSV First Team) en trainings- en speellocatie van Jong PSV, PSV Vrouwen en de jeugd- en amateurteams.

Het terrein is opgesplitst in een prof- en jeugdzijde. De jeugdzijde oftewel de PSV Academy bestaat uit zeven voetbalvelden, waarvan een hybride veld (een combinatie van kunst- en natuurgras) en drie kunstgrasvelden. De overdekte tribune naast het hoofdveld biedt plaats aan honderden toeschouwers.

img_4215-1.jpg

Voetbal is emotie

Via de tribune betreden we het hoofdgebouw van de PSV Academy. Het interieur is opvallend licht en kenmerkt zich door hoge plafonds en een industriële uitstraling. Tegelijkertijd hebben de ruimtes iets huiselijks. “De jeugdopleiding is één van de pijlers van de club, daarom blijft PSV het topsportklimaat op De Herdgang constant ontwikkelen”, zegt Eric de Bie. 

Hij werkt sinds vier jaar voor Heijmans bij PSV. “We hebben hier twee teams rondlopen. Die van mij houdt zich voornamelijk bezig met nieuwbouw. De collega’s van het services-team onderhouden alle technische installaties in en rondom het Philips-stadion en De Herdgang." 

Beide teams werken zoveel mogelijk samen. Als de services collega’s geen tijd hebben om bijvoorbeeld een spoedklus te doen, nemen wij het over, en vice versa.”

Eric is een voetballiefhebber, zonder voorkeur voor een bepaald team. “Het is natuurlijk leuk als PSV een wedstrijd wint, want dan loopt iedereen hier glimlachend rond. Bij verlies is dat natuurlijk wel anders. Voetbal is emotie.”

Strenge grasmeester

Bij PSV geldt de regel: het voetbal wijkt nergens voor. Dit betekent dat Eric en zijn team het werk in het stadion moeten plannen buiten de periodes dat er wordt gevoetbald. Er zijn meer zaken waar beide Heijmans-teams rekening mee moeten houden. Toen Eric een paar jaar geleden opdracht kregen om de nieuwe ledverlichting op het veld te monteren, bleek de grasmat verboden terrein. Pas na het plaatsen van aluminium rijplaten mochten ze de werkzaamheden in beperkte tijd uitvoeren. “Het gras is heilig! Zonder toestemming van de grasmeester gebeurt er niks op het veld”, lacht Eric.

img_4110.jpg

Geen hinder ondervinden

Een voltallig jeugdelftal raast luid pratend via de gangen het veld op. “Zo gaat het hier elke dag. De trainingen gaan hier altijd door en de PSV Academy is vrijwel continu in bedrijf. Dat maakte de planning een uitdaging. Tijdens de bouw mochten jeugdspelers geen hinder ondervinden van de verbouwing. In het voortraject is daarom goed nagedacht over hoe het bouwteam de voetbalteams zo min mogelijk tot last kon zijn.

“Eerst zijn we gestart met de nieuwbouw, zodat spelers de faciliteiten van het oude gebouw konden blijven gebruiken. Daarna zijn een deel van de voorzieningen verplaatst naar het nieuwe gedeelte, waarna we de renovatie van het oude gedeelte zijn gestart.”

Infiltratiekratten

Terwijl BAM de bouw verzorgde, was Heijmans verantwoordelijk voor het vernieuwen en plaatsen van alle werktuigbouw- en elektrotechnische installaties. Eric: “Denk aan verlichting, energievoorzieningen, datanetwerken, brandmelding- en beveiliginstallaties, warmte-koude-opwekking, sanitaire en luchtbehandelingssystemen.”

img_4189.jpg

De dakgoten lozen het hemelwater op het eigen terrein, in plaats van het riool. “Het systeem werkt met infiltratiekratten. Het water wordt onder druk vanaf het dak in deze kratten gespoten en vertraagd afgegeven aan het grondwater. Dit is goed voor de grondwaterstand en zo maak je optimaal gebruik van het terrein. Normaal zou je een vijver graven en nu gebruiken we deze vierkante meters als groenstrook. Daarnaast is het ook veilig, want water en jonge kinderen is geen goede combinatie.”

Krachthonk

De verbouwing is klaar en de PSV Academy is helemaal bij de tijd. Kleedkamers en douches zijn volledig gerenoveerd. Alle technische-installaties vernieuwd. De wasserette is verhuisd naar de nieuwbouw. Muren en vloeren zien er weer piekfijn uit. Faciliteiten, zoals het krachthonk en kantine zijn ruimer opgezet en moderner ingericht. Daarnaast beschikt De Herdgang nu over een eigen gymzaal en opleidingscentrum.

"Het is natuurlijk leuk als PSV een wedstrijd wint, want dan loopt iedereen hier glimlachend rond"

“Ik vind dit één van de mooiste klussen die ik voor PSV heb gedaan. Niet alleen omdat het fijn werken is in zo’n bosrijke omgeving, maar bovenal omdat het geweldig is superblije kinderen te zien, die trots zijn op hun vernieuwde trainingslocatie. We hebben al vele high fives en complimenten gekregen van jeugdspelers. Daar doe je het voor!”