Hoe staat het met... De Fenixloodsen

Tweede leven voor Rotterdamse loodsen

Mede dankzij de revitalisering van het Deliplein staat Katendrecht niet langer bekend als een van de slechtste, maar een van de beste wijken van Rotterdam. Nu zijn de aangrenzende Fenixloodsen aan de beurt. "Bij deze gebiedsontwikkeling kijken we naar de toekomst, met respect voor het verleden”, vertelt ontwikkelingsmanager Christiaan Cooiman van Heijmans.

6 februari 2015

Tijdens het interview trekt de mist weg uit de Rijnhaven. Langzaam maar zeker wordt dan duidelijk waarom we zo veel tijd en moeite steken in het tweede leven van de loodsen Fenix 1 en Fenix 2: aan de andere kant van het water doemen hotel New York, het nieuwe Luxor-theater en de 149 meter hoge toren De Rotterdam op. "Van dit uitzicht gaat mijn hart sneller kloppen", geeft Rotterdammer Christiaan Cooiman direct toe. Hij wil daarom een van de appartementen kopen, die over twee jaar boven op de huidige loods staan. "Over een jaar of tien kan dan een van mijn kinderen hier wonen."

fenixlofts_fenixloodsen_Rotterdam_4.jpg

Het rauwe, nautische karakter van de voormalige loods wordt in stand gehouden.

Restauratie met nieuwbouw

Over een halfjaar begint Heijmans aan de restauratie van deze loods. Op de loods komt een tussenstuk, dat met een zware constructie de woonlagen erboven ondersteunt. Terwijl we het rauwe, nautische karakter van de voormalige loods in stand houden, worden de woonlagen juist licht en hoog: zowel in de constructie als in de beleving.

Iedere woonlaag heeft een oppervlakte van 2.600 m2 en zijn vrij in te delen. Met name dit laatste aspect roemt Christiaan. "Dit is nog nooit eerder vertoond. Met vier verdiepingen aan de zuidkant en acht aan de noordkant kunnen de toekomstige bewoners zelf hun eigen stukje kiezen om te wonen. Van 40 m2 tot 200 m2, het is allemaal mogelijk. Om alles passend en sluitend te maken, houden we zelf de regie in handen. Zo zorgen we ervoor dat alles aansluit volgens het Bouwbesluit."

Katendrecht

Inmiddels is 80% van de woningen in de Fenix 1 verkocht. Eenvoudig was de aanloop naar dit succes niet. “Katendrecht was lang een van de minst populaire wijken van Rotterdam. Samen met de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad Rotterdam hebben we delen van deze wijk aangepakt. Zo zijn in Katendrecht-Zuid 16 nieuwe woningen gebouwd, waaronder 21 vrije kavels. Deze woningen liggen vlak bij het SS Rotterdam, dat inmiddels wordt ingezet als drijvend multicultureel centrum met een hotel, bars en restaurants.”

Daarnaast heeft Heijmans het Deliplein een impuls gegeven. “Door de drempel te verlagen om Katendrecht te bezoeken, wilden we het vertrouwen winnen van mogelijk toekomstige bewoners. In de ruil voor een financiële bijdrage hebben we Theater Walhalla gevraagd om diverse openbare evenementen te organiseren.”

Binnenstedelijk-ontwikkelen-katendrecht1.jpg

Katendrecht vanuit de lucht.

Met succes, want inmiddels vindt hier onder meer de Nacht van de Kaap en de Ronde van Katendrecht plaats. “Daarnaast is dit een van de plekken waar in het verleden het Internationaal Filmfestival Rotterdam films heeft laten zien. Het doel van deze evenementen is dat mensen weer graag naar Katendrecht komen. En daarin zijn we geslaagd.” Inmiddels hebben diverse partijen en kopers besloten om zich hier te vestigen.

Toekomst en verleden

Mede dankzij deze evenementen geldt Katendrecht volgens Christiaan als een van de populairste wijken van Rotterdam. Met Fenix 1 willen we daarop voortborduren. “Het gaat ons niet enkel om dit gebouw: we zoeken naar de juiste combinatie tussen maatschappelijke en openbare ruimte. Behalve Walhalla komen in de huidige loods onder meer een bierbrouwerij, een bed & breakfast en het kindercircus Rotjeknor.”

Bij de restauratie houden we rekening met de vroegere invulling van de Fenixloods. “In het verleden sloegen emigrerende Nederlanders hier hun koffers op, die later op de schepen werden geladen. De vroegere naam San Francisco verwees naar hun reisbestemming. Op de begane grond zijn bijvoorbeeld treinrails zichtbaar en die houden we in stand. Als we renoveren kijken we uiteraard naar de toekomst, maar wel met respect naar en verwondering voor het verleden.”

loodsen_geschiedenis-1600.png

De vroegere naam San Francisco verwees naar de reisbestemming van emigrerende Nederlanders.

Warmte uit het riool

Bij de restauratie en nieuwbouw van de loods wordt gebruik gemaakt van duurzame producten. “Zo komt er een groendak en installeren we een wko-installatie.” Die installatie maakt gebruik van de Hydrea Thermpipe, een vondst van Heijmans, Socea en Frank. “Omdat de riolering hier toch al aan vervanging toe was, hebben we de gemeente Rotterdam voorgesteld om deze rioolpijp hiervoor te gebruiken. De pijp wekt op een duurzame manier energie door de warmte van het rioolwater te gebruiken. In de binnenschil zit een kunststof spiraalwikkelleiding als warmtewisselaar, waar schoon water doorheen stroomt. Die wisselaar en een warmtepomp zorgen ervoor dat dit water elders ruimten verwarmt.”

Effect

De oplevering van Fenix 1 staat gepland voor 2017. “Daarna willen we eerst het effect op de omgeving zien. We richten ons niet enkel op deze loods. We zijn ook van plan om diverse andere gebouwen in Katendrecht duurzaam te restaureren of renoveren.”

Fenix Food Factory-2000.jpg

In Fenix 2 zit nu Fenix Food Factory, waar diverse kleine bedrijven zitten op het gebied van eten en drinken.

Maar daar is nog geen haast bij. “In Fenix 2 zit nu Fenix Food Factory, waar diverse kleine bedrijven zitten op het gebied van eten en drinken. Deze loods biedt daarnaast tijdelijk ruimte voor vergaderingen, presentaties, diners en borrels. Tot de oplevering van Fenix 1 blijft dat zo, daarna zijn de ondernemers welkom de overstap naar Fenix 1 te maken. Dan kunnen we de ontwikkeling van Fenix 2 ook vormgeven.”

Dit artikel verscheen ook in Duurzaam Gebouwd