Gracht onder de stad
Waar steden als Amsterdam en Den Bosch rijk voorzien zijn van grachten en singels, heeft Tilburg maar relatief weinig mogelijkheden om grote hoeveelheden regenwater af te kunnen voeren en te bergen in de stedelijke omgeving. Projectleider Tristan Martin: “We werken hier aan de moderne vorm van een gracht onder de stad. Dat moeten we ondergronds doen, omdat we in Tilburg weinig ruimte en weinig oppervlaktewater hebben. De komende 15 jaar bouwen we zo’n 5 aparte stelsels door heel Tilburg. Die moeten er voor gaan zorgen dat er in de risicogebieden geen water meer op straat staat na een hevige regenbui. Het is voor ons een ambitieus project. Geen lapwerk dus. Je kunt het zien als het Tilburgs Deltaplan.”

Van links naar rechts: Theo Vermeij (hoofduitvoerder Heijmans), John Henzen (Tenderleider Boortechnieken), Tristan Martin (Projectleider gemeente Tilburg) en Bobby Ham (projectleider Heijmans).
Gesloten frontboring
Ondertussen horen we vanuit de zeven meter diepe perskuip dat de boorkop het spoorviaduct passeert. Voor hoofduitvoerder Theo Vermeij een moment om even goed op te letten. “Zo’n spoorviaduct is toch altijd een kritiek object. Zeker omdat het object hier op staal gefundeerd is. Het viaduct mag niet gaan verzakken als gevolg van de boring. Maar het gaat goed hoor. Kijk maar, hij staat er nog en er zijn tijdens monitoring geen zettingen geconstateerd!”
Als we afdalen in de boorkuip, lijkt het alsof er met alle gemak een complete rioolbuis onder de grond door wordt geduwd. Toch is dat nog aardig complex zo’n boorproces. Theo: “We boren hier twee strengen van 50 en 170 meter. De boorsnelheid is ongeveer 18 meter per dag met een gesloten frontboring. Dat is een type boring die we onder grondwaterstand uit kunnen voeren en werkt op basis van gronddruk- en vloeistofbalans. De boorkop die vanuit de perskuip vertrekt, sluit de boorbuis af en freest zich met een ronddraaiend graafwiel een weg terwijl perscilinders de boorkop vooruit drukken. Pompen en transportleidingen zorgen voor de afvoer van de boorslurry naar onze ontzandingsinstallatie. Hier wordt het zand gezeefd en gescheiden en het water gaat retour naar de boormachine. Dit is een continu proces tijdens het boren.”