Hoe staat het met... Bruisend Dorpshart

Grote ambitie voor een kleine gemeente

Welke gemeente wil het niet: een bruisend dorpshart. Een kern waar het gezellig is, waar je kunt ontspannen, waar iets te beleven valt en waar wat te bekijken is. Ook Kaatsheuvel deelt deze ambitie en sinds 2012 ging het sein op groen. Nu zitten we in de piek voor de oplevering. In de ‘Brabantse gezelligheid’ die nu nog overschaduwd wordt door bouwhekken, halen we verhaal bij Dave Staps, projectmanager bij Heijmans.

10 juni 2015

Woningcorporatie Casade, Heijmans en de gemeente Loon op Zand maken zich klaar voor de realisatie van Bruisend Dorpshart. Eind oktober moet alles klaar zijn. Waar nu de bouwkeet staat, komt het marktplein. Hier vinden straks alle lokale activiteiten plaats. Het plein wordt omgeven door drie complexen: De Noordwand, De Westwand en het Multifunctioneel Centrum (MFC). Er komen winkels, horeca, kantoren, een theater,  appartementen, een parkeergarage en een nieuw gemeentehuis. Dave: “Bijna alle ruimtes zijn verhuurd. De appartementen zijn praktisch allemaal verhuurd of verkocht aan de lokale bevolking. En dat is waar het de gemeente om te doen is; in nieuwe woonbehoeften voorzien voor eigen burgers."

Bruisend-Dorpshart-Kaatsheuvel-Heijmans-3.jpg

Projectmanager Dave Staps: "De drie complexen rondom het marktplein zijn ieder verschillende werken met eigen architecten, bouwmethodes en planning."

Druk op de bouwplaats

Het bouwverkeer en de 150 tot 200 bouwplaatsmedewerkers die hier af en aan lopen, lijken hun weg feilloos te vinden. “Dat is waar”, zegt Dave. Hoewel achter al deze bouwactiviteiten een pittige voorbereiding en bouwplanning schuil gaan. De drie complexen rondom het marktplein zijn ieder verschillende werken. “En die impact is fors: drie bouwmethodes, drie architecten, drie constructeurs, drie bouwplanningen en 150 onderaannemers. Ze hebben een gemeenschappelijke deler: een oplevering die zich rap na elkaar opvolgt.”

Reactievermogen

Drie projecten draaien is op zich nog niet de uitdaging, de beperkte bouwruimte bij de complexen vereist een ‘just in time’ planning. Daar dient de bouwroute als bouwplaats en de bouwplaats als bouwroute. Spannend is nu de Noordwand. Een arbeidsintensieve klus door het gevarieerde gevelbeeld, waarbij de kappen worden voorzien van hand gezaagde dakpannen. “De steiger kan nog niet weg, terwijl even verderop Heijmans Infra wacht om de nutsvoorzieningen en bestrating aan te leggen.

Dave duidt ook op het faillissement van een kozijnleverancier van de Westwand. "Reageren we te laat, dan lopen we zo zes weken vertraging op. We zoeken continue naar optimalisatie in mankracht en materieel. Soms horen daar onderlinge compromissen bij. Gelukkig treden we op als een gezamenlijk team met dito inzet, anders kunnen we deze klus niet naar behoren klaren.”

Bruisend Dorpshart
Bruisend Dorpshart
Bruisend Dorpshart Vanuit de lucht

Multifunctioneel

Wie denkt dat het MFC niet over twee weken opgeleverd is, komt bedrogen uit. “Er is nog een flinke bak werk aan de winkel, maar we halen de planning.” Het MFC is Dave's favoriet. In het midden ligt het theater, als een doos, een constructie die bewust los van het gebouw is ontworpen om het geluid niet over te laten slaan naar de rest van het bouw. Hier komt onder meer de nieuwe huisvesting van de gemeente. "Tijdens de bouw hebben we nog veel wijzigingen door moeten voeren, omdat een aantal contracten met huurders pas later werd gesloten. Hun wensen zijn voor de gemeente, als eigenaar van het gebouw, van groot belang."

Bruisend-Dorpshart-Kaatsheuvel-Heijmans-4.jpg

Het Multifunctionele Centrum (MFC) is bijna gereed voor oplevering.

Bruisend-Dorpshart-Kaatsheuvel-Heijmans-8.jpg

In het MFC komt onder meer de nieuwe huisvesting van de gemeente.

Eretribune

De impact van een bouwopgave als deze is fors voor een gemeente als Kaatsheuvel. Langs een deel van de bouwhekken past nog net het voetgangerspad, daar direct tegenaan de bestaande bebouwing. Vanaf de dag dat de start van de bouw bekend was, wordt alles in het werk gesteld om hen zo veel mogelijk te ontlasten en te betrekken bij de bouw. “Het is niet niks als je bijkans de bouwhekken vanaf je huis kunt aanraken.” De bouwverkeersroute is omgeleid, er is één aan- en afvoerroute en het werk word zoveel mogelijk vanuit het hart van het project georganiseerd. De gemeente heeft er zo zijn voordeel van. Die kijkt vanaf de ‘eretribune’ aan de andere kant van de bouwplaats direct op het werk. “Bij aanvang van de bouw werden we nog wel eens geattendeerd op verbeterpuntjes. Gelukkig berustten die zaken op een misvatting", besluit Dave lachend.