Een winteravond, Veenendaal-West. Het kruispunt Brederodelaan/De Monding lijkt een dertien-in-een-dozijn-kruising. Maar schijn bedriegt, weten ze bij 112. Het was een locatie met veel ongevallen en bijna-botsingen. Om het tij te keren, ging de gemeente in 2017 met Heijmans in zee. Dat leidde tot de ingebruikname van Bikescout, een systeem van Heijmans dat de verkeersveiligheid voor met name fietsers vergroot – de meest kwetsbare groep in het verkeer.

Bikescout in een notendop: op een kruispunt scant het systeem de beide rijrichtingen van een fietspad waar voorrang voor geldt. Sensoren registreren de snelheid en positie van al het naderend verkeer op het pad, zoals fietsers, brommers, scootmobiels, voetgangers en joggers. Zodra deze vijf seconden van de oversteekplaats verwijderd zijn, lichten led-lampjes op in de rijbanen die haaks op de oversteekplaats staan. Het knipperende licht accentueert de haaientanden. Zo waarschuwt Bikescout automobilisten voor kruisend langzaam verkeer.
Bermuda
Volgens Harald Kuhn, productmanager Smart Mobility bij Heijmans, vergroot het systeem de veiligheid op met name complexe en onoverzichtelijke kruispunten. “De sterke troeven? In tegenstelling tot soortgelijke systemen houdt Bikescout rekening met de snelheid van fietsers, maar ook met hun verschillen in snelheid. Voor automobilisten is het vaak lastig in te schatten wanneer fietsers op de oversteek aankomen. Met de toename van e-bikes is dat alleen maar problematischer geworden.”


Harald Kuhn, productmanager Smart Mobility, in Veenendaal.
Ook bebouwing, begroeiing of geparkeerde auto’s kunnen van een oversteekplaats ongewild een Bermuda-driehoek maken. Kuhn: “Feitelijk kan een automobilist dankzij Bikescout ‘om de hoek’ kijken. Waar het nodig is, geef je hem extra ogen.” Nog een pluspunt: de attentiewaarde is hoog. “De lichten knipperen alleen wanneer het nodig is. Dat houdt automobilisten veel scherper dan constante lichtsignalering. Die lokt gewenning uit, vooral als ze vaak over het kruispunt komen.”
Uitkijktoren
Ooit waren Nederlanders dol op verkeersprogramma’s. ‘Blik op de weg’ van de AVRO trok gemiddeld 1,7 miljoen kijkers; ‘Overtreders’ (SBS6) ruim 900.000. Beide zijn van tv verdwenen, maar dat vindt het echtpaar Van de Bovenkamp geen ramp. Vanuit hun huiskamer zagen ze al genoeg onthutsende taferelen. Ze wonen naast het eerdergenoemde kruispunt in Veenendaal. Janny (78) wijst naar de zitbank.
“Onze uitkijktoren”, zegt ze lachend. “In die 21 jaar dat we hier wonen, hebben we al heel wat mensen door de lucht zien vliegen. Gelukkig geen dodelijke slachtoffers, wel verschillende ernstig ongevallen. Er heeft hier ook weleens een aangereden fietser op de bank gelegen, in afwachting van de ambulance.”

Janny en Nico van de Bovenkamp in Veenendaal zagen het aantal ongevallen dalen.
Echtgenoot Nico (81) schrijft verkeersongevallen met name toe aan het gebruik van mobiele telefoons en groeiende mobiliteit. “Hoe drukker het verkeer, des te meer sluiproutes. Dit is er ook eentje. De A12 ligt vlakbij.”
Sinds juni 2017 is het aantal schietgebedjes in Huize Van de Bovenkamp drastisch verminderd. Na de ingebruikname van Bikescout op het kruispunt hebben zich geen ongevallen meer voorgedaan. “De tijd dat ik met angst in mijn keel zat, is voorbij”, zegt Janny. Of ze zelf ook fietsen? Ja, zo’n 150 kilometer in de maand. Met e-bikes, maar niet te hard. Te gevaarlijk, zien ze in de praktijk.
Ongevallen
Die waarneming snijdt hout. Volgens cijfers van politie en verzekeraars kregen 341 e-bikers in de eerste vijf maanden van 2018 een ongeval. Dat is een ruim een kwart meer dan in dezelfde periode in 2017. De fietsenbranche blijft vrolijk een tandje bij zetten: in 2017 verkocht zij 294.000 elektrische fietsen; in 2018 ging het om 410.000 nieuwe exemplaren. Opmerkelijk: elektrische fietsen worden vaak vanaf de zijkant aangereden. Dat kan erop wijzen dat automobilisten de snelheid verkeerd inschatten.