Wageningen University & Research (WUR) is bijzonder op meerdere gebieden. De organisatie bestaat uit een universiteit en onderzoeksinstituten, een combinatie die uniek is. Samen zijn ze wereldleider als het aankomt op het oplossen van ingewikkelde vraagstukken rondom natuur, leefomgeving en gezonde voeding. De campus in Wageningen is de thuisbasis van 20.000 studenten en medewerkers, die worden gedreven door hun passie voor duurzaamheid. Dat werkt door in de bedrijfsvoering: zo is de campus al jaren de groenste ter wereld.


Heijmans projectleider Patrick van Soest en Rens Buchwaldt, lid van de Raad van Bestuur WUR
Toch kan met name de energievoorziening nog groener, vertelt Rens Buchwaldt, lid van de Raad van Bestuur. “We beschikken al over tienduizend zonnepanelen en een eigen windmolenpark, maar we willen ook voor 95 procent onafhankelijk zijn van aardgas. Dat kan door alle gebouwen aan te sluiten op warmte-koudebronnen en die installaties vervolgens te koppelen via een ringleiding. Die koppeling zorgt ervoor dat we efficiënter gebruik kunnen maken van de ondergrondse opslag van warm en koud water, waarmee we de gebouwen op een later tijdstip kunnen verwarmen of koelen.”

De aanbesteding die de WUR vervolgens uitschreef, werd gewonnen door Heijmans en partners Haitjema en Van den Heuvel Engelen. Een belangrijk onderdeel van dat EMVI-plan was de rol van de omgeving, legt Heijmans projectleider Patrick van Soest uit. “Omgevingsmanagement is eigenlijk de motor van dit project, daar staat of valt alles mee. Tijdens onze werkzaamheden – we werken tegelijkertijd op meerdere plekken op de campus - moeten alle gebouwen bereikbaar blijven en het onderzoek mag er niet door gehinderd worden.”
En dat is nog niet zo gemakkelijk, illustreert Rens Buchwaldt. “We hebben hier laboratoria waar met meetapparatuur ongelofelijk gevoelige bepalingen worden gedaan. Sommige onderzoeken duren jaren en de belangen zijn groot. Dan kun je niet onaangekondigd voor de deur gaan staan boren.”