Vanaf de hooggelegen voetgangersbrug voor personeel oogt het oude tracé van de A9 ter hoogte van de Bijlmermeer als een kilometerslange canyon in het vlakke land van Amsterdam Zuidoost. Ingeklemd tussen stalen damwanden en blokken in doek verpakte aarde bouwen Rijkswaterstaat en IXAS hier aan een drie kilometer lange vijfbuizige landtunnel die in 2020 beschikbaar komt voor het verkeer. Onderin de ‘canyon’ krioelt het van graafmachines, hijskranen, loaders, reachers, kipwagens en ander materieel. Overal lopen oranjegekleurde figuurtjes ogenschijnlijk doelloos rond. De leek ziet chaos, de kenner kijkt naar een goed geoliede machine.


Stick to the plan
“Dit is een dichtbevolkte omgeving”, zegt Sjaak, “de ruimte die we voor onze werkzaamheden kunnen gebruiken is beperkt. Het is eigenlijk bouwen op een postzegel. Dat maakt de logistiek, zoals het aan- en afvoeren van materialen en het plaatsen van de hijskranen zo belangrijk. In de voorbereiding is over alles nagedacht en zijn oplossingen ontwikkeld. Door goed te plannen en te meten lukt het. 'Stick to the plan' dat is ons credo hier. Hou je aan de gemaakte plannen en afspraken. In deze ‘mierenhoop’ weet iedereen precies wat hij doet, zodat er efficiënt wordt gewerkt. We hebben alle gestelde mijlpalen gehaald en zitten goed op schema.”

Sjaak (midden): "Stick to the plan, dat is ons credo. In deze ‘mierenhoop’ weet iedereen precies wat hij doet."
Tijdelijk is definitief
De laatste mijlpaal dateert van 6 juni jl. Dat was de datum waarop met de feitelijke bouw van de tunnel werd begonnen. Eerder waren al ontelbare voorbereidende werkzaamheden verricht, waaronder het realiseren van alle vergunningen, het omleggen van de A9, de aanleg en openstelling van de wisselbaan en het aanbrengen en verankeren van damwanden om ervoor te zorgen dat de verlegde A9 niet wegzakt in de bouwput.