Een shovel schraapt met de schepbak over de grond. Een oorverdovend geluid is het gevolg. De kale wanden van de tunnel fungeren als klankkast. De drie kilometer lange Gaasperdammertunnel loopt als een langgerekt betonnen lint langs de huidige A9 Gaasperdammerweg. Van oost naar west, en omgekeerd. Buiten schijnt een warme najaarszon, in de tunnel is het koel. We staan in de tunnelbuis waar straks de hoofdrijbaan van Diemen naar Holendrecht in komt te liggen. In de verte klinkt het geronk van zware machines.

“De ruwbouw van de tunnel is voor 99 procent klaar”, zegt Willian Nijenhuis . “We zijn nu begonnen met de afbouwfase. Komende weken asfalteren we de onderlagen. Tegelijkertijd monteren mensen van Tunnel Technische Installaties alle systemen, zoals brandmelders, ventilatie, camera’s, bluswatervoorzieningen, verlichting en file-detectielussen.”
Met 600 man tegelijk
We lopen dieper de tunnel in. De lege tunnelbuis met zijn hoge grijze betonnen wanden oogt surrealistisch. Het geronk zwelt aan. We turen naar rechts en zien in de duisternis meerdere witte lichtjes opdoemen. Terwijl we verder wandelen passeert er uit het niets een fietser. Hij knikt vriendelijk. Zijn mandje is gevuld met gereedschap. “Zo rollen wij”, zegt Willian lachend. “Op piekmomenten werken we met ruim 600 man tegelijk aan de afbouw in de tunnel. Om de luchtkwaliteit tijdens het asfalteren te waarborgen, rijden we met zo min mogelijk voertuigen in de tunnelbuizen. In verband met de brandveiligheid mogen voertuigen überhaupt niet parkeren in de tunnel. Lopen is een optie, maar de tunnel is ongeveer drie kilometer lang. Daarom gebruiken we ook fietsen. Het grote werkverkeer gebruikt de toekomstige wisselbaan als hoofdbouwweg.”