Het idee: Rain(a)Way

Tegelwijsheid voorkomt wateroverlast

Ondergelopen kelders, straten die blank staan en afgelaste bbq’s. Hevige regenval resulteert steeds vaker in groot en klein leed. Niet voor ontwerper Fien Dekker. Het veranderende klimaat en een reis door Japan bracht haar op het idee van een slimme waterafvoerende tegel. 

18 juli 2016

De aanleiding

Wateroverlast als gevolg van zware regen zal de komende jaren steeds vaker voorkomen. Landschapsarchitecten moeten daarom regenwater slim integreren in hun ontwerp voor een klimaatbestendige en leefbare stad. Dat vereist ook een andere houding en kijk op water. In de Japanse architectuur en cultuur weten ze bijvoorbeeld regenwater op een hele transparante en pure wijze te integreren in het stedelijk gebied. Zo staat daar de natuurlijke cyclus centraal en wordt er gewerkt met gelaagdheid en heldere vormgeving. Een reis door Japan was voor mij dan ook de basis voor de verdere verfijning van de Rain(a)Way filosofie. Daarbij is regenwater een inspiratiebron voor een esthetisch én functioneel product dat de leefomgeving direct verbetert.

IMG_2319.jpg

Fien Dekker: “Rain(a)Way richt zich op de regenwaterproblematiek ontstaan door enerzijds de klimaatverandering en anderzijds de groeiende betonzucht in onze steden.”

Het idee

Rain(a)Way is een systeem dat het regenwater op zichtbare en originele wijze verplaatst en bergt. Enerzijds draagt dit concept bij aan een oplossing voor de regenwaterproblematiek en anderzijds maakt het regenwater op een visueel aantrekkelijke manier zichtbaar in het straatbeeld. Het systeem bestaat uit twee type tegels; de 'Ebb' en 'Flood'. Door de twee type tegels slim te combineren kunnen ze in vrijwel elke situatie worden toegepast.

IMG_5646.jpg

Het systeem bestaat uit twee type tegels; de 'Ebb' (boven) en 'Flood' (onder). Door de twee type tegels slim te combineren kunnen ze in vrijwel elke situatie worden toegepast.

FL89114632.jpg

De Rain(a)Way ‘Ebb’-tegels begeleiden het regenwater naar de gewenste infiltratie- of opslaglocatie. Het bergen van regenwater is immers niet op elke locatie even makkelijk. Zeker wanneer bepaalde waterverzamelpunten zich op een behoorlijke afstand van de gewenste infiltratielocatie bevinden, komt de ‘Ebb’ steen goed van pas. Zo kan je er bijvoorbeeld op een gemakkelijke manier voor zorgen dat het regenwater van je regenpijp naar een regentuin loopt. Het patroon kent echter nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je de stenen zowel recht als halfsteens leggen, om voor elke locatie de gewenste ‘urban river’ te creëren. Door slim om te gaan met het patroon, kan je bijvoorbeeld je tuin gelijkmatig en gedoseerd van regenwater voorzien.

IMG_2905.jpg

In de Blauwe Hoef in de gemeente Bergeijk zijn de betonnen 'Ebb' tegels inmiddels met succes toegepast.

Het vervolg

Steeds meer locaties worden gerenoveerd om tegen de enorme piekbuien bestand te zijn. Maar ook nieuwbouwprojecten worden regenbestendig gerealiseerd. De Rain(a)Way tegels zijn een mogelijke oplossing tegen wateroverlast én de groeiende, grijze betonzucht.

Zelf huur ik momenteel een studioruimte bij Plan-B in Eindhoven. Ook daar liggen veel kansen om samen met partners zoals Heijmans een regenbestendige renovatie van het buitenterrein te realiseren. Ik ben er klaar voor! Wie doet mee?